Nyhed

Mestermøde i Rødovre

Koncerten med sangfuglen Oumou Sangare og banjomesteren Bela Fleck kan blive en af årets helt store overraskelser

I sidste uge var jeg i Marokko. Det er jeg så tit, medgivet. Men denne gang var det noget specielt, for dels var det den årlige festival i Essaouira og dels var Oumou Sangare et af de absolutte hovednavne.

Sangfuglen fra Mali behøver vist ingen nærmere præsentation. Hun er en af Afrikas suverænt bedste sangerinder nogensinde, og på festivalen i Marokko viste hun, at hun er i absolut topform. Derfor er det så meget mere spændende, at hun har fundet sammen med Bela Fleck og optræder i Rødovre i næste uge.

Bela Fleck & The Flecktones har i en årrække været et unikt orkester, der på forunderlig vis blandede en vestkysttilgang og bluegrassmusik med verdensmusikken. Den lille banjospiller er en rendyrket virtuos. Han kan det ene øjeblik sidde og spile komplicerede Bach-stykker på banjoen og den næste er det den vildeste spilemandsmusik, der flyver fra gribebrættet og den hæsblæsende fingerpickingteknik.


Banjoen er som instrument en ividereudvikling af instrumenter som den vestafrikanske ngoni eller gnawaernes gimbri. Altså kombinationen af skindtromme og strengeinstrument. Og i hænderne på en Bela Fleck er alt muligt. Derfor var det ekstra glædeligt, da han påbegyndte sidste års afrikanske projekt og besøgte Mali, hvor han og gruppen arbejdede i Salif Keitas eget studie, når de da ikke var en tur ovre i de berømte Bogolan-studier i Bamako-bydelen Quinzambougou og lave videoclips. Og siden har de spillet en række koncerter, hvor Fleck har kunnet duellere med koraspillere og andre beslægtede brødre, mens Oumou og hendes korpiger i den grad ville tage fra på det vokale område. Et meget spændende projekt.

I forbindelse med koncerten i Marokko mødte jeg tilfældigvis Oumou Sangare i den gyde, hvor mit faste hotel ligger. Det blev til et par skud fra hoften, inden den travle dame skulle videre: "Det har været en ren fornøjelse at lave projektet med Bela", sagde Oumou Sangare, og fortsatte: "Med sin banjo tager han vores gamle instrument med tilbage til Afrika, og det har været magisk, hvad vi foreløbig har lavet. Så jeg glæder mig til at komme til Europa og tilbage til Danmark og præsentere min musik i sammenhæng med denne store amerikanske mester".

Så det er bare med at møde op på Viften i Rødovre på næste onsdag den 11. juli kl. 20.


Se og hør en optagelse med det musikalske makkerpar her.

ANNONCE