x

Retssag om Roskilde-erstatning afvist

Retssag om Roskilde-erstatning afvist

- Dommen sender et signal om, at i Danmark kan man betale sig fra en retssag og en eventuel dom.
Sådan lød den umiddelbare reaktion fra Eunice og Finn Tonnesen, efter at Østre Landsret i dag afgjorde, at forældrene til Allan Tonnesen, som mistede livet ved Pearl Jams koncert på Roskilde i 2000, ikke kan få lov til at føre en erstatningssag mod festivalen og dermed få placeret et eventuelt ansvar for ulykken.

I dommen blev der lagt vægt på, at Roskilde Festival efter ulykken havde udvist ”god vilje” til at betale forældrene en godtgørelse efter tabet af deres søn. Men netop denne begrundelse undergraver den danske retsstat, mener ægteparret:

- Festivalen tilbød os en pengegave, ikke en erstatning. Det, retten siger, er, at hvis bare man betaler - uden om retten - kan man undgår en retssag og dermed holde sine papirer rene.

Til den påstand svarer talsmand for Roskilde Festival, Esben Danielsen, at det er et juridisk spørgsmål, som det er svært for ham at svare på:
- Vores jurister skal se på det først, men det kan da godt være, at det er en af konsekvenserne. Men omvendt kan jeg sige, at da vi tilbød at hjælpe økonomisk, gjorde vi det uden bagtanker og ikke med en intention om, at det skulle forhindre et eller andet, siger Esben Danielsen.

Forældrene til Allan Tonnesen afviste i sin tid at tage imod penge fra festivalen, fordi den ikke ville tage ansvar for ulykken.
- Vi vil ikke have betaling eller gaver, vi vil have erstatning, fordi erstatning betyder, at man har misligholdt sit ansvar, siger ægteparret.

Men festivalen nægtede at påtage sig ansvaret, og dommen i dag bekendtgjorde netop, at ”retten afviser at placere et retligt ansvar”, som der stod i begrundelsen, blandt andet fordi festivalen tilbød at betale for sønnens begravelse.

- Fordi de uden om retten har tilbudt os nogle penge, får vi ikke engang en chance for at føre en retssag og finde ud af, om Roskilde festival har et ansvar eller ej, siger ægteparret.

Til det siger Esben Danielsen, talsmand for festivalen, at afgørelsen i dag netop skulle afgøre om der var juridisk grundlag for at føre en sag eller ej.
- Det er vores intention at komme helt til bunds i det her, men det er ikke i vores hænder, om der kan føres en sag eller ej. Det afgør retten, og det mente de ikke, der var.

Eunice og Finn Tonnesen vil anke sagen til Højesteret, hvis de kan få bevilget fri proces.
Det fik de til den netop afgjorte sag, og derfor skal de ikke selv betale sagsomkostningerne på 80.000 kr.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA