x

Galleri: Se stjernefotografen Jørgen Angels flotteste billeder

Galleri: Se stjernefotografen Jørgen Angels flotteste billeder

Rockfotografen Jørgen Angels billeder kan fra i dag af opleves i udstillingen "Beat mm - Jørgen Angels fotografier 1966-1983" i Den Gamle By i Aarhus. Angel har i tidens løb fotograferet utallige rockstjerner, og er især kendt for "The Whoosh Picture" af Led Zeppelin-guitaristen Jimmy Page, som i dag hænger i National Portrait Gallery i London. GAFFA har talt med stjernefotografen og har fået lov at vise en lang række af de flotteste fotos, som du kan se i GAFFAs gallerisektion. Billedteksterne er skrevet af Martin Blom Hansen, der har skrevet fotobogen "Beat mm", som kan købes i Den Gamle By og hos velassorterede boghandler.

Hvorfor valgte du at udstille dine fotografier i Den Gamle By i stedet for for eksempel i Danmarks Rockmuseum i Roskilde?

- I virkeligheden var det mere Den Gamle By, der valgte mig. Det startede med, at jeg bare ville sælge dem nogle gamle billeder, fordi de kører det her med '74 (1974-kvarteret red.). Det udviklede sig, og jeg synes, at det er endt fantastisk godt, fordi det ikke bare bliver en udstilling med mine gamle billeder. De bliver sat ind i en sammenhæng med tiden, publikum og miljøet. Og det tror jeg, at det gør, fordi det bliver lavet her. De har kunnet finde økonomien ved sponsorers hjælp til at kunne lave denne fantastiske udstilling, som er meget mere end bare en fotoudstilling. Det er i virkeligheden meget lidt en fotoudstilling. Den fortæller, og bringer beskueren ind i miljøet, og det synes jeg er vidunderligt. Så det er næsten som om, at mine musikbilleder og mine miljøbilleder på denne her måde er kommet hjem, hvor de hører til.

Hvad betyder det for dig at få udstillet dine billeder?

- Jeg synes da altid, at det er dejligt, at der er nogen, der har lyst til at udstille dem og se dem og frem for alt betale omkostningerne, for jeg har fået mange tilbud om at udstille dem. Her var det hele en mulighed, og det er jeg utrolig glad for. Igen er jeg mest glad for den sammenhæng, de indgår i, og det synes jeg er fantastisk. Her bliver det hele vakt til live, også fordi de har etableret Jørgen Angel-samlingen, hvor jeg har doneret mine gamle kameraer, min kamerakuffert, vinyler, bøger og alt muligt andet.

Hvad har gjort størst indtryk på dig igennem tiden som fotograf?

- Der har været mange sjove begivenheder. F.eks. da Angus Young (guitarist i AC-DC red.) begyndte at strippe for mig midt på gaden i København i 1977, eller da Alice Cooper inviterede mig med i byen med drengene, og det så viste sig, at han havde booket et helt liveshow. Der har været mange gode ting. Men jeg kan fortælle dig et stort øjeblik, som skete i går aftes. I 70'erne hed en af de største grupper i verden Slade – en glamgruppe. Deres trommeslager bor i Silkeborg, og han kom til åbningen i går. Da jeg stod nede i museumsbutikken og signerede bøger, kunne jeg pludselig se længere nede i køen af folk, der ventede på at få signeret en bog, at Don Powell fra Slade stod og ventede på at få min autograf. Det er jo fuldstændig fantastisk.

Hvad er dit yndlingsbillede?

- Det er enten dét, vi kalder "The Whoosh Picture" med Jimmy Page eller billedet med Freddie Mercury fra Queen, hvor han står dér og ligner en græsk gud. Man kan ikke se hans ansigt, men det gør ikke noget. Det er et flot billede. Jeg tror, at de er mine to favoritter. Freddie Mercury-billedet er en blanding af de sarte nuancer i røgen i baggrunden, kontrasten i hans harlekin-kostume og den måde han står på, hvor han netop ligner en statue af en græsk gud. Det hele går op i en højere enhed. Det er mere et rigtig flot billede, end det er et billede af en rockmusiker.

Hvad kan man få ud af at se udstillingen?

- Jeg ved ikke, hvad folk får ud af det. Jeg håber bare, at når de har været den igennem, så siger de: "Den tid vi har brugt her, den var i hvert fald det værd".

Læs mere om "Beat mm - Jørgen Angels fotografier 1966-1983" på Den Gamle Bys hjemmeside

Se en lang række af Jørgen Angels flotteste billeder i GAFFAs gallerisektion.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA