x

Shaka Loveless: Musik om illusioner

Shaka Loveless: Musik om illusioner

Han er blevet streamet over tre millioner gange og har solgt over 30.000 downloads af nummeret Tomgang, der så dagens lys i april måned i år. Shaka Loveless' melankolske og tilbagelænede nummer har fundet mange lyttere, og har ageret som et af de store flagskibe for Loveless, der tidligere er kendt fra grupper som Gypsies og Are We Brothers? Nu er han klar med et fuldlængde-album, som er det første i eget navn. Albummet udkommer 1. oktober.

 

Ærligt flagskib for pladen

Tomgang handler om venskaber og afmagt. Det er rammen. Det, tror jeg, er noget, alle kan sætte sig ind i. Det kommer ud af en konkret situation og periode, hvor jeg tog alt for mange stoffer. Der havde jeg specielt én ven, hvor det virkelig begyndte at gå dårligt imellem os. Jeg følte ikke rigtig, at jeg kunne nå ind til ham, samtidig med at jeg også selv tog for meget. Jeg kunne ikke rigtig gøre noget. Det var både mig selv og min kammerat, der var et dårligt sted.

Det er den afmagt, det er skrevet ud fra – et forsøg på at skrive sig ud af det. Det var også lige på det tidspunkt, hvor jeg begyndte at gøre op med mig selv, at det var vigtigt for mig at stoppe med at tage coke. Det var noget af det gode, der kom ud af det, fortæller en meget ærlig 28-årige musiker i sin Nørrebro–lejlighed. En lejlighed, han i en periode blandt andet har delt med musikeren Wafande, der også medvirker på Loveless' debut Shaka Loveless, ligesom UFO, Pharfar og Peter Sommer også er at finde på albummet.

 

Reggaebølgen

Debuten er lavet i tæt samarbejde med det kompetente producerteam Pharfar og Fresh-I, og det er der kommet en alsidig størrelse ud af. Trods den større diversitet på pladen, så har mange dog forbundet Shaka Loveless med den verserende reggae/dancehall-bølge, som han dog ikke selv føler, han reelt kan stå inde for.

– Jeg er helt vild glad for, at der har været den bølge. Jeg har virkelig lukreret på den. Det er der ingen tvivl om. Tomgang har været en del af den bølge. Det er noget, jeg er meget ydmyg og taknemmelig over for. Jeg synes, at det er nogen fantastiske ting, som Raske Penge, Wafande og Bikstok Røgsystem og alle dem her har gjort. Men jeg synes ikke, at jeg kan claime at være en del af det. Så ville jeg føle, at jeg fakede den. Jeg er ligeså meget rockmusiker, og jeg startede med at spille heavy. Jeg synes ikke, at jeg kan tillade mig at sige, at jeg på den måde er del af den danske reggaebølge, men jeg har helt klart fået meget ud af, at den har været der.

Hvad handler pladen om?

– Den handler om mig. Det er selvfølgelig et stort brød at slå op, men det gør den. Det er mine tekster, og det er forskellige emner, som jeg snakker om. Derudover er der noget med vores verden, og den måde vi lever med hinanden og med planeten på. Vores menneskesyn er helt klart en grundlæggende tematik. Derudover handler albummet også meget om forgængelighed, for det ligger meget i mine tanker. Det hele kommer til at forsvinde, og alting er en illusion. Det er også helt klart noget, der ligger nedenunder den her plade. Det er underliggende et af de allerstørste temaer.

 

Hvem:

Shaka Loveless Grøn, 28 år, Sang, bas og guitar

Hvor:

– Jeg bor på Nørrebro, men før jeg flyttede til København, boede jeg i Alken ved Skanderborg, Aarhus og Ibiza før det. Jeg har i det hele taget boet rundt i hele Østjylland, vil jeg nærmest sige, men jeg er født i Aarhus. Jeg flyttede til København for omkring otte år siden.

Hvad:

– Min musik er meget forskellig, fordi at jeg prøver på, at give folk et indblik i, hvem jeg er – uden at skrive det direkte, men mere ved at skrive om forskellige ting. For at gøre det, bliver musikken nødt til at være forskellig, for jeg har en mangfoldig baggrund, og jeg har altid lyttet til al mulig forskellig musik. Jeg synes, at forskellighed generelt er det, som bringer os frem i verden. Så meget kort: meget forskellig.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA