x

Jesper Binzer: Wig Wam Tour gav mig en dyb depression

Jesper Binzer: Wig Wam Tour gav mig en dyb depression

I dag udgiver D-A-D-sangeren Jesper Binzer selvbiografien "I Won't Cut My Hair", en åbenhjertig bog, hvor Binzer fortæller om både op- og nedture gennem tre årtier som rockmusiker. Tre årtier, der både har budt på hits, store pladekontrakter, platinplader, udsolgte koncerter, lange turnéer i ind- og udland såvel som fiaskoer, stofmisbrug, uvenskab, økonomisk uføre og depressioner.

Et helt kapitel er helliget den skandaleombruste Wig Wam Tour, som i 2002 gav D-A-D både økonomiske og imagemæssige knubs. Turnéen var tænkt som et kvalitetsmættet alternativ til udendørs koncerter som blandt andet Grøn Koncert. Touren skulle bringe D-A-D og en række andre bands rundt til landets fire største byer i sensommeren 2002 i verdens største telt med kvalitetsmad og -drikke i stedet for pølser, burgere og fadøl. Bagmændene var bookingbureauet Rock On og dette chef Niels Lindgreen samt D-A-D og Thomas Helmig.

Imidlertid måtte turnéen aflyses efter blot én koncert grundet svigtende billetsalg, og økonomien var så anstrengt, at hele bookingbureaet Rock On gik konkurs. Dermed blev en række kunstnere, der slet ikke var involveret i Wig Wam Tour, også berørt økonomisk, og blandt andre Gnags tabte flere millioner kroner.

Wig Wam Tours kollaps sendte chokbølger gennem den danske musikbranche, hvor mange vendte sig mod Thomas Helmig og D-A-D, der i flere interview – også i GAFFA – havde sagt, at de måtte gå fra hus og hjem, hvis ikke Wig Wam Tour blev en succes. Peter A.G. udtalte eksempelvis til Ekstra Bladet, at D-A-D var "nogle røvhuller", fordi de ikke ville vedkende sig et økonomisk medansvar. Noget, de ifølge Binzer ikke gjorde, fordi der ikke forelå nogen klar aftale mellem arrangørerne om, hvem der skulle dække et eventuelt underskud.

Da der ikke fandtes nedskrevne aftaler, endte D-A-D med ikke at blive holdt økonomisk medansvarlige, med de havde tabt mange penge, fordi de havde haft en del udgifter i forbindelse med planlægningen af turnéen og ikke havde givet koncerter i sommeren 2002 for ikke at tage fokus fra Wig Wam Tour. Gruppen måtte derfor sige ja tak til en række større julefrokostarrangementer i blandt andet Bestseller og Jysk, som de ellers havde sagt nej tak til.

Depression og socialfobi

Hele episoden gav Jesper Binzer en regulær nedtur, fortæller han i bogen. Oven i købet var han netop blevet far for anden gang og havde svært ved at overskue sin rolle som far til et spædbarn samtidig med, at han var i økonomiske problemer og forhadt i musikbranchen. Jesper Binzer skriver blandt andet:

"Men de nye krav om ansvarlighed i privatlivet og musikken blev for meget at bære. Tilsammen blev det alt for alvorligt, alt, alt for tungt. Det var, som om jeg skulle sige farvel til en gammelkendt og rar side af min personlighed. Jeg fik en af mine største depressioner, og det varede mindst halvandet år, måske mere," skriver Binzer og fortsætter:

"Når ikke jeg var på scenen, sank jeg hen i en total magtesløshed og oven i det en alvorlig social fobi. Hvis jeg fik besøg derhjemme, blev jeg inde i soveværelset bag en lukket dør, mens Louise (Binzers daværende kæreste, nu kone, red.) gik ud for at sende vennerne væk. Selv den lokale Netto led under Wig Wam, for i flere måneder magtede jeg ikke engang at gå ned at købe ind. Jeg orkede intet."

Jesper Binzer dulmede sorgerne med daglig hashrygning, fortæller han videre. "Hver eneste aften gik jeg ud og røg hash under tørretumblerens udtræk for at kunne holde natten ud. Mine tanker var så sorte, at jeg ikke kunne falde i søvn, og der hjalp hashen som en slags bedøvelse af følelserne."

"I Won't Cut My Hair" bliver i nærmeste fremtid anmeldt på GAFFA.dk

Køb bogen i GAFFA Shop.

Læs i øvrigt hele GAFFAs omfattende dækning af Wig Wam-sagen, der kørte i hele seks år, her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA