Nyhed

Andrew Bird – Populærmusik i fugleperspektiv

GAFFA fangede koncertaktuelle Andrew Bird på en bænk på Manhattan

Det er ved at være ti år siden, den i dag 30-årige violinist og sangskriver Andrew Bird ved et tilfælde fandt ud af, at han sagtens kunne slippe af sted med at skrælle lagene af sin ambitiøse, klassisk funderede musik og stille sig alene op på en scene. Siden har uforudsigeligheden og den potentielle pinagtighed været faste følgesvende for koncertkunstneren Bird, som 19. november kan opleves i Amager Bio. GAFFA fangede ham siddende på en bænk i Hudson Park, New York, hvor han over mobilen beredvilligt fortalte om sin seneste plade "Break It Yourself" og sin kringlede vej ind i populærmusikken.

Jeg vil godt starte med fem hurtige om turnéen. Først: hvordan er det gået i øvelokalet?

– Vi har overhovedet ikke øvet. Jeg øver sjældent. Vi har været på turné hele året, så det har ikke været afgørende. Og vi er ikke et band, som bruger øvetid på at forsøge at genskabe et album på scenen.


Hvad skal publikum forvente af koncerterne?

– En dynamisk samling sange. Der er en del sange fra "Break It Yourself" og fra de seneste syv plader. Og de sange kan blive virkelig komplekse i forhold til hvem der skaber lydene, loops og så videre. Det er en meget umiddelbar måde at skabe musik. I tilgift til det, gør vi så det, at vi trækker stikkene midtvejs, samles om én mikrofon og synger og spiller akustisk – traditionelle sange; spirituals, gamle countrysange og egne sange på en akustisk måde. Så det skifter fra at være meget stort til noget meget basalt.

I petit-afdelingen, men ikke desto mindre: hvad gør du, lige før du går på scenen? Nogle ritualer?


– Jeg plejer at lytte til et par plader, blandt andet en med Staples Singers fra starten af tresserne. Og jeg spiller akustisk med mit band, spiller nogle gamle sange for at minde os selv om hvordan musik skal føles og lyde. Og det er mere eller mindre det: jeg klæder mig på til showet, og der er en del overtro omkring hvilke sokker, man skal have på og så videre. Du bliver ret overtroisk, når du spiller hver aften.

Og hvad står der på din forplejningsliste?

– Et par vinylplader i 5$-klassen, for vi har en grammofon med på turné og lytter gerne til plader efter vores koncerter. To par solbriller til  under 5$ og noget at grille, for vi medbringer også en mobil grill så vi kan holde en lille grillaften efter showet. Det kan naturligvis ikke lade sig gøre alle steder... men den slags. Sokker. Alle har brug for sokker når de er på turné.


Læs et længere interview om blandt andet Birds nyeste album "Break It Yourself" og om hans skift fra klassisk musiker til rock-ditto i GAFFAs artikelsektion.

Køb billetter til koncerten i Amager Bio 19. november via GAFFA Live.

ANNONCE