x

Waits skriver retshistorie

Waits skriver retshistorie

Tom Waits har altid stået fast på, at hans musik ikke skal bruges i kommercielle sammenhænge, og han har således afvist alle forespørgsler om brug af hans sange i diverse selskabers reklamer. Desværre er det bare ikke alle, der helt har forstået budskabet. Flere store selskaber har således fundet forskellige måder at omgå forbudet på, men nu har Waits vundet en historisk retssag anlagt mod bilfabrikanten Volkswagen-Audi (VAESA) og et spansk produktionsselskab.

VAESA havde ønsket at bruge Waits’ sang ”Innocent When You Dream” i en reklame, og da Waits benægtede dem retten til at bruge nummeret, lavede de deres egen udgave med en sanger, som efterlignede Waits’ unikke stemmeklang.

Efter at være blevet gjort opmærksom på reklamen af spanske fans lagde Waits sag an, og nu har han altså fået den spanske domstols endelige ord for, at han har retten på sin side. Waits udtaler om dommen: ”Nu forstår de måske ordene i sangen bedre. Det var ikke ”Innocent When You Scheme”. Det var ”Innocent When You Dream”. ”

Afgørelsen er historisk, fordi det er første gang, det fastslås i det spanske retssystem, at en kunstners stemme er at betragte som hans eller hendes personlige kreative udtryk, og derfor ikke må benyttes i kommercielle henseender uden tilladelse fra kunstneren.

Waits har i øjeblikket en lignende sag kørende mod Opel, som også har lavet en reklame med Waits' musik uden tilladelse. Reklamen har blandt andet været vist herhjemme, men det er det tyske retsvæsen, der skal tage stilling til, om Waits stemme også i Tyskland skal være hans egen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA