Nyhed

Stjerner hylder Nico

John Cale, Mark Lanegan og Kim Gordon i front for hyldest til den afdøde avantgarderock-sangerinde

Tidligere på året udkom en luksuriøs genudgivelse af 45 år gamle The Velvet Underground & Nico - den såkaldte "bananplade" med Andy Warhols omslag og et musikalsk udtryk, som blev stilskabende for utallige senere navne.

I den vokale front på The Velvet Undergrounds debutalbum var - foruden Lou Reed - den tyske fotomodel Nico, som i 2013 ville være fyldt 75 år. Og nu står en række prominente navne klar til at hylde sangerinden ved en koncert i Brooklyn i næste måned.

Tragisk cykelstyrt


Nico døde som følge af et cykelstyrt på Ibiza i sommeren 1988, 49 år gammel og dybt mærket af det heroinmisbrug, hun havde plejet siden de tidlige år i New York. Hun nåede imidlertid at indspille en god håndfuld eksperimenterende plader, hvor den gamle Velvet Underground-kollega John Cale i flere tilfælde stod for produktionen. 

Det gjaldt således for såvel The Marble Index (1969) og Desertshore (1970) som Nicos sidste studiealbum, Camera Obscura fra 1985. I det lys giver det god mening, at netop Cale står i spidsen for en hyldest til den karakteristiske stemme i Brooklyn Academy of Music den 16. januar.

Det er lidt over otte måneder før Nico - alias Christa Päffgren - ville være fyldt 75 år - og samtidig altså 25 år efter sangerindens tragiske død. John Cale deler plakaten med Mark Lanegan (billedet), Kim Gordon (Sonic Youth), Nick Franglen, Sharon Van Etten og Magnetic Fields.


Ikke overraskende har Lou Reed ikke meldt sin ankomst til arrangementet. Reed og Nico havde angiveligt svært ved at dele rampelyset i The Velvet Underground, og selvom Reed leverede flere sange til Nicos debutalbum Chelsea Girl fra '67 blev en koncert i Paris i '72 sidste gang, de to karakteristiske kunstnere stod på en scene sammen.  

Uhyggeligt godt

70-årige Cale er i skrivende stund på landevejen med albummet Shifty Adventures i Nookie Wood og en turné, som GAFFA for nyligt dækkede i Hamburg. I dagene efter Nico-hyldesten opfører Cale hovedværket Paris 1919 (1973) i sin helhed i New York som led i et show under overskriften When Past & Future Collide: Paris 1919


Da samme show besøgte Malmø i 2011 kvitterede GAFFAs udsendte med fem stjerner og karakteristiskken "Storslået, smuk og foruroligende koncert med en sand mester".

"Det er uhyggeligt godt, rammerne glimrende, og Cale leverer en kreativ kraftpræstation her ved slutningen af en længere turné", lød det videre dengang i november 2011.

ANNONCE