x

Muhammed-ballade bremser Jomi Massage-album

Muhammed-ballade bremser Jomi Massage-album

Nyheden opdateret kl. 18.00

Sagen om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, der i disse dage har fået vreden mod Danmark til at blusse voldsomt op i store dele af Mellemøsten, påvirker nu også noget så umiddelbart uskyldigt som et album med den danske singer-songwriter Jomi Massage i selskab med DR Big Band.

Albummet, der lyder den mundrette titel ”Jomi Massage møder DR Big Band og Lars Møller – sammen fremfører de en række Skandinaviske Klagesange” og byder på Jomi Massages dansksprogede, samfundskommenterende sange i clinch med DR Big Band, skulle nemlig være udkommet på mandag, den 6. februar, med et omslag, hvori Jomi Massage er iklædt en burkalignende dragt fremstillet af et Dannebrogsflag, med et hul til munden i stedet for til øjnene. Og dette finder bagmændene – Jomi Massage, DR Big Band, DR-P2-programmet Radium, pladeselskabet Morningside Records og distributøren Playground Music – nu upassende i lyset af de seneste dages uro med blandt andet afbrændinger af Dannebrogsflag i Mellemøsten.

Parterne har udsendt en pressemeddelelese, der blandt andet indeholder følgende ord:
”'Skandinaviske Klagesange' er et flertydigt og politisk nuanceret værk, som vi på ingen måde ønsker skal bidrage til en hårdere opridsning af nogen som helst form for fronter – dobbeltalbummet er i sig selv en nedbrydning af en barriere, i mødet mellem to verdener: Jazz og alternativ rock.

Det er et værk, som på ingen måde må blive opfattet som en forsimplet provokation. Men desværre har den samfundsmæssige og politiske debat i de sidste dage taget en sådan drejning, at det synes som om ordet og det nuancerede argument har mistet sin magt. Som om de stærke følelser i både nord og syd har ædt muligheden for at have et moderat standpunkt et sted mellem sort og hvidt.

På baggrund af denne politisk brandfarlige kontekst har samtlige samarbejdspartnere i enighed besluttet at udskyde cd-udgivelsen."

Pladeselskab: Provokationen skal ramme rigtigt
GAFFA.dk har fået følgende kommentar fra Morningside Records' Jesper Majdall:
- Både pladen og coveret er tænkt som et debatoplæg, men ikke bare en provokation for provokationens skyld, men for at få folk til at tænke over nogle ting. Provokationen skal ramme rigtigt, og det frygter vi, den ikke vil gøre, hvis folk kun fokuserer på coveret og ikke også på eksempelvis teksterne, som jo er meget nuancerede.

Men er det ikke lidt et knæfald over for intolerante personer sådan at pålægge sig selvcensur?
- Jo, det er da en træls og ærgerlig sag, men der ligger to års arbejde bag pladen, og det vil vi ikke tabe på gulvet, bare fordi nogle folk vil vælge kun at fokusere på coveret og ikke på resten af pladen.

Bliver pladen nu udsendt senere med et andet cover, eller hvad?
- Vi har besluttet at lægge pladen op til streaming på DR-programmet Radiums og Morningsides hjemmesider fra og med udgivelsesdagen 6. februar og vil på et senere tidspunkt udsende cd'en. Om det bliver med et nyt cover eller det gamle, og hvornår pladen kommer, ved vi ikke på nuværende tidspunkt.

Det vil sige, at cd-udgavens fremtid afhænger af situationen i Mellemøsten?
- Til en vis grad ja, men på den anden side burde det jo ikke være sådan, at man skal tage hensyn til verdenssituationen, før man kan udsende noget kunst. Men nu venter vi i hvert fald, til den værste storm er drevet over.

Jomi Massage: Coverballaden ubetydelig i forhold til verdenssituationen
GAFFA.dk fik også en snak med sangeren og sangskriveren bag hele værket, Jomi Massage alias Signe Høirup Wille-Jørgensen.
Du er kendt for at være en kompromisløs kunstner. Hvorfor trækker du nu følehornene til dig?
- Jeg ved godt, at det kan opfattes således, men sådan opfatter jeg det ikke. Det er ikke mit formål at stoppe debatten om ytringsfrihed og mødet mellem forskellige kulturer, men at nuancerede den frem for at forsimple den. Og hvis vi kan nuancere debatten ved at udskyde cd'en, er det fint med mig. Faktisk synes jeg, at udskydelsen af cd'en er en latterlig bagatel i forhold til den øvrige uro, der er opstået som følge af Muhammed-tegningerne.

Da du gav koncerter med DR Big Band i november, optrådte du også i en burka fremstillet af Dannebrog. Er den beklædning lagt på hylden nu for dit vedkommende?
- Det ved man aldrig, slutter Jomi Massage, der i øvrigt oplyser, at hun og DR Big Band overvejer at opføre sangene live igen til efteråret og måske på en eller flere af sommerens festivaler.

Er coveret stoppet, kan det dog ses på tryk i GAFFA februar, der er på gaden i morgen, 2. februar.

Hør musikken fra 06.02 hos Morningside Records

... og hos DR-programmet Radium


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA