x

Allan Olsen udgiver album for nordjyder

Allan Olsen udgiver album for nordjyder

Det er snart seks år siden, Allan Olsen sidst udgav et studiealbum, men 4. marts er der nyt fra trubaduren fra Frederikshavn. Albummet får titlen "Jøwt", og Allan Olsen beskriver det som et album for og om nordjyder. Til Ekstra Bladet siger han:

– Jeg kaster op, hver gang jeg ser en eller anden "smart ass" som Carsten Jensen eller Knud Romer nedgøre deres ophav. Eller hvad med hende bimboen Connie Nielsen? Hun beskrev, hvor frygteligt det var at være misforstået punker på Frederikshavn Gymnasium. Først i Hollywoods caféliv kunne folk forstå hende. Fuck da af! Bob Dylan er ikke fra New York, vel?

Olsens sange handler ofte om såkaldt stille eller skæve eksistenser i det, nogle kalder Udkantsdanmark, og når albummet udkommer, er det i første omgang udelukkende nord for Limfjorden.

– Det er et område i Danmark, der altid bliver prioriteret sidst. Undtagen når man skal placere store vindmøller. Jeg vil gerne placere det først. Det er omvendt globalisering, forklarer Olsen til Ekstra Bladet.

Flere af sangene er på vendelbomål, og her har Olsen fået hjælp fra sin mentor Niels Hausgaard. "Jøwt" er i øvrigt et positivt tillægsord, der svarer til, når en københavner siger noget er fedt.

Kort efter pladeudgivelsen drager Olsen på, med hans egne ord, "verdensturné i Vendsyssel" til mere end tyve byer, landsbyer og læskure. Koncertstederne ligger så tæt, at lige meget hvor man bor i Vendsyssel, så er afstanden til en aften med Olsen ifølge ham selv kort nok til, at man kan nå fuld hjem på knallert.

Allan Olsen debuterede i 1989 med albummet "Norlan", og han har siden udgivet yderligere syv studiealbum, senest "Multo Importante" fra 2007. Dette album fik fem stjerner af GAFFAs Jan Opstrup Poulsen, der konkluderede: "Et helt igennem smukt og eftertænksomt album."

Allan Olsen har desuden udgivet to album med trioen Dalton, hvis øvrige medlemmer er Johnny Madsen og Lars Lilholt. Dalton har udsendt pladerne "Dalton" i 1992 og "Tyve Ti" i 2009.

Køb billetter til Allan Olsens koncerter via GAFFA Live.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA