Nyhed

Thomas Koppel er død

Pianisten og komponisten fra Savage Rose og meget mere blev kun 61 år

Pianisten og komponisten Thomas Koppel er død, 61 år gammel, oplyser Danmarks Radio. I rocksammenhænge var Koppel først og fremmest kendt fra gruppen Savage Rose, der siden debutalbummet i 1968 har markeret sig som et af Danmarks mest nyskabende og indflydelsesrige rocknavne overhovedet, nationalt som internationalt, og hvor Koppel sammen med sangerinden Annisette – der siden 1971 desuden var hans private partner – udgjorde den kreative grundstamme.

Koppel havde dog sideløbende med Savage Rose også en succesfuld karriere som klassisk pianist og komponist og markerede sig allerede som barn – som søn af den anerkendte klassiske komponist og pianist Herman D. Koppel – som et musikalsk talent helt i særklasse. Thomas Koppels søskende Anders, Lone og Therese og stort set alle de fires senere børn har i øvrigt også gjort sig bemærket som musikere på højt niveau. Thomas Koppel tog som 21-årig solisteksamen som pianist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Thomas Koppel modtog gennem årene, med og uden Savage Rose, en lang række priser og hædersbevisninger. I 1998 blev han tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.


Koppel døde i Puerto Rico, hvor han og Annisette har været bosat de seneste måneder. Ved sin pludselige død arbejdede han på højtryk på at færdiggøre såvel et klassisk soloalbum som et kommende Savage Rose-album. Koppel vil i nærmeste fremtid blive begravet i Danmark.

Thomas Koppel efterlader sig sin hustru Annisette og børnene David og Alexander (fra Koppels første ægteskab, med Ilse Maria Lanser) og Billie og Naja.

Savage Rose: Banebrydende orkester
Savage Rose gjorde sig især bemærket med Annisettes enorme, udtryksfulde stemmepragt og Thomas Koppels unikke tangent- og kompositionstalent. Blandt Savage Roses højdepunkter, kunstnerisk som publikumsmæssigt, kan nævnes det selvbetitlede debutalbum fra 1968, balletpladen ”Dødens Triumf” fra 1972 og comebackalbummet ”Black Angel” fra 1995. I de unge år arbejdede Savage Rose målrettet på et internationalt gennembrud, turnerede intensivt i Europa og USA og fik blandt andet roser fra den indflydelsesrige amerikanske Rolling Stone-skribent Lester Bangs. Gruppens stigende venstreorienterede engagement lod sig ikke forene med den multinationale musikindustri, og som følge heraf skiftede de i midten af 70’erne sprog fra engelsk til dansk og indledte en langt mindre kommercielt succesfuld, politisk engageret karriere, som dog op gennem 80’erne gradvist blev nuanceret og forfinet, med stigende publikumssucces til følge, inden de i midten af 90’erne igen begyndte at lave musik med engelske tekster, med stor succes, nu dog mest i Danmark. Kort efter flyttede Thomas Koppel og Annisette til Los Angeles, hvor de boede, indtil de i 2005 bosatte sig i Puerto Rico. Med Thomas Koppels død må Savage Rose med al sandsynlighed betragtes som fortid.


Det sidste interview
GAFFA lavede i øvrigt for få uger siden det så vidt vides sidste store interview med Thomas Koppel i forbindelse med en portrætartikel om ”Dødens Triumf”-albummet. Artiklen kan læses i GAFFAs Klub GAFFA-tillæg for marts, som Klub GAFFAs medlemmer modtager på onsdag, den 1. marts. Artiklen er en del af serien ”GAFFAs kanon” om 12 danske rockplader, GAFFA-redaktionen har kåret som et alternativ til kulturministeriets nyligt offentliggjorte officielle musikkanon – en kanon, hvor Savage Roses debutalbum fra 1968 i øvrigt figurerer.

 

Thomas Koppels hjemmeside


Savage Roses hjemmeside

ANNONCE