x

I dag kunne George Harrison have fyldt 70

I dag kunne George Harrison have fyldt 70

Se en stor samling billeder af George Harrison og resten af The Beatles i GAFFAs gallerisektion.

I dag kunne George Harrison have fyldt 70, hvis han ikke var død af kræft i 2001, 58 år gammel.

George Harrison er først og fremmest kendt som lead-guitarist og lejlighedsvis sangskriver i The Beatles. Siden gruppens opløsning har han udsendt en række soloplader, været medlem af supergruppen The Traveling Wilburys, arbejdet som filmproducer, været involveret i velgørenhedsarbejde og meget mere.

George Harrison blev født 25. februar 1943 i Liverpool som søn af en buskonduktør og en butiksassistent og som den yngste i en børneflok på fire. Som ung teenager hørte han Elvis Presley-nummeret "Heartbreak Hotel" og blev straks interesseret i rockmusik. Han begyndte at spille guitar og dannede skifflegruppen The Rebels. I perioden 1954-1958 gik han på den prestigefyldte skole Liverpool Institute og mødte en dag i bussen Paul McCartney, som han blev gode venner med. I 1958 forsøgte han at blive medlem af bandet The Quarrymen, som John Lennon og Paul McCartney spillede i. I første omgang sagde de nej tak til ham, da de syntes, han var for ung, men senere samme år lod de ham komme med i gruppen.

I 1960 fik The Quarrymen, som nu havde skiftet navn til The Beatles, mulighed for at spille fast på spillestedet Kaiserkeller i Hamburg. I 1962 skrev de kontrakt med pladeselskabet EMI og udgav debutsinglen "Love Me Do", og resten er pophistorie. George Harrison spillede med The Beatles til gruppens opløsning i 1970, om end han forlod bandet i 12 dage i 1969. I The Beatles var han lead-guitarist, korsanger og lejlighedsvis sangskriver og leadvokalist. Blandt hans mest kendte sange til The Beatles kan nævnes "While My Guitar Gently Weeps", "Here Comes The Sun" og "Something", og hans fascination af asiatisk musik fik stor indflydelse på flere af The Beatles' senere album, ikke mindst "Sgt. Pepper's Hearts Club Band" fra 1967.

I 1968 udgav George Harrison det primært instrumentale album "Wonderwall Music", soundtracket til filmen "Wonderwall", og i 1969 det ligeledes primært instrumentale album "Electronic Sound", i øvrigt et af de første album, der præsenterede den dengang nye Moog-synthesizer.

Solo med succes – og retssag

I 1970 udgav George Harrison sit første vokalbårne soloalbum, det tredobbelte "All Things Must Pass", der blev en stor succes og i dag har status af klassiker. Albummet indeholdt blandt andet hittet "My Sweet Lord", der dog medførte et sagsanlæg fra gruppen The Chiffons grundet sangens lighed med deres 1963-hit "He's So Fine". Harrison nægtede, men tabte retssagen om plagiering.

I 1971 var Harrison på opfordring fra sin ven, den indiske sitarmester Ravi Shankar, bagmand for den stort anlagte støttekoncert Concert for Bangladesh til fordel for ofrene for uafhængighedskrigen i Bangladesh. De optrædende var blandt andre Bob Dylan, Eric Clapton og Leon Russell, og koncerten udkom både som live-album og film.

I 1973 udgav Harrison det succesfulde album "Living in the Material World", og han udsendte op gennem 70'erne og 80'erne flere populære album, sluttende i 1987 med "Cloud Nine", hans 11. og sidste soloalbum udsendt i hans levetid.

I 1988 stiftede han supergruppen The Traveling Wilburys med Bob Dylan, Jeff Lynne, Roy Orbison og Tom Petty. Gruppen fik et stort hit med "Handle With Care" og udgav to album i henholdsvis 1988 og 1990, inden de gik hver til sit. Roy Orbison døde i december 1988.

I 1978 stiftede Harrison og hans manager Denis O'Brien filmselskabet Handmade Films, der fik stor succes med Monty Python-filmen "Life of Brian". Selskabet fik flere succeser og fiaskoer, blandt andet den lidet succesfulde "Shanghai Surprise" med Madonna og Sean Penn, og i 1994 blev det solgt.

I 1997 blev George Harrison diagnosticeret med kræft i halsen. Han blev i første omgang helbredt. I 1999 blev han angrebet af en overfaldsmand i sit hjem Friar Park i Henly-on-Thames i det sydlige England og ramt af mere end 40 knivstik, der blandt andet punkterede hans ene lunge. Han overlevede dog overfaldet, men blev atter ramt af kræft og døde 29. november 2001, 58 år gammel. Hans aske blev strøet i en række indiske floder, blandt andet Ganges. Dette er en hinduistisk tradition, en religion Harrison var dybt fascineret af siden slutningen af 60'erne.

I 2002 udkom det posthume Harrison-album "Brainwashed", og i 2011 fik Martin Scorsese mange roser for sin mere end tre timer lange Harrison-dokumentarfilm "Living in the Material World".

George Harrison var i 1966-1977 gift med Pattie Boyd og fra 1978 til sin død gift med Olivia Trinidad Arias, som han i 1978 fik sønnen Dhani med.

Se en stor samling billeder af George Harrison og resten af The Beatles i GAFFAs gallerisektion.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA