Nyhed

Stadig ingen betaling til musikere fra YouTube

Den danske udgave af tjenesten skulle sørge for betaling til musikere. Intet er dog sket endnu.

Der er efterhånden ingen tvivl om, at fremtiden ligger på internettet. Også for musikken. Fremsynede kritikere vil sikkert mene, at det har den gjort længe, men det er altså først inden for de seneste år, at musikbranchen endelig har formået at udnytte potentialet til fulde. Det ser vi nu, hvor det digitale musiksalg for første gang har overhalet det fysiske i Danmark, og hvor musikbranchen har fået vendt sin nedadgående kurve globalt. Godt nok kun med 0,3 procent. Men det er stadig første gang siden 1999. 

Dette skyldes i høj grad streamingtjenester som Spotify og WiMP og købstjenester som iTunes. Én af de største musik-streaming-tjenester har dog indtil nu været ude af billedet, hvad angår musikeres rettigheder og betaling. Nemlig YouTube, der har over fire milliarder views i døgnet. Det skulle der dog rådes bod på den 7. februar i år, da den danske version af YouTube blev lanceret, en version der netop skulle sikre betaling til rettighedshaverne. Men endnu er der ikke indgået en aftale med Koda om afregning. Først når denne aftale er på plads udløser det betaling til pladeselskaberne og dermed musikerne.

"Vi ønsker at få en aftale for kunstnernes og musikmarkedets skyld. Men det er meget svært at få afsluttet forhandlingerne, som nu har stået på i to år. Jeg kan ikke gå i detaljer om stridspunkterne, men grundlæggende ønsker Google (YouTubes ejer, red.) en anden afregnings- og rapporteringsmodel, end vi har med samtlige andre streamingtjenester," siger Anders Lassen, direktør for Koda, til Jyllands-Posten.


Lassen indikerer over for Jyllands-Posten, at problemerne blandt skyldes det amerikanske forretningsudgangspunkt, der ikke harmonerer med de europæiske landes forskelligheder. Han mener dog, at Danmark er et attraktivt marked for YouTube/Google: 

"Den succes, som den svenskbaserede musikstreamingtjeneste Spotify har opnået her på et års tid, gør det danske marked interessant for andre."

Og indtil aftalen går på plads er der altså stadig ingen penge til danske musikere, komponister eller pladeselskaber fra YouTube. Hvis Koda ikke kan få en aftale med Google på plads om YouTube, kan organisationen "teoretisk trække Google i retten og måske få blokeret for tjenesten," oplyser Anders Lassen til Jyllands-Posten.


Én ting er dog teori. En anden er praksis. 

 

ANNONCE