x

Fallulah: Internationalt stjerneskud på Danmarksturné

Fallulah: Internationalt stjerneskud på Danmarksturné

Efter at have turneret i det store udland er Danmarks internationale popspire Fallulah netop hjemvendt til fire eksklusive albumrelease koncerter i Danmark. Sidste weekend tryllebandt Fallulah Store Vega i København og Posten i Odense, og denne weekend sætter Fallulah punktum på sin miniturne med koncerter i Aalborg på Skraaen fredag den 29. marts og på VoxHall i Aarhus lørdag den 30. marts. Netop hjemvendt fra SXSW-festivalen i Texas blev sangerinden fanget af GAFFA til en snak om hendes samfundspoetiske album, udlandseventyr og drømme for fremtiden.

Dynamisk kamæleon

Den selvstændige og komplekse sangerinde, som efter eget udsagn er en "kamæleon, der skifter farve hele tiden", har med sit andet album "Escapism" for alvor sat sig på tronen som Danmarks ukronede popdronning. Det nye album byder stadig på Fallulahs karakteristiske falsetter og jungletrommer i baggrunden, men oveni er tilføjet en større kunstnerisk frihed, som giver plads til at vise alle kamæleonens farver.

- Jeg forsøger så vidt muligt at undgå at blive puttet i en boks, da min tilgang til at lave musik er meget intuitiv, og jeg ved aldrig helt selv, hvad der dukker op. Det er skønt at have den kunstneriske frihed til at lege med forskellige udtryk, og at give sig selv lov til at udvikles.

Siden debutalbummet er der for alvor sket en udvikling. Fallulah har ikke kun taget styringen på de danske hitlister, men også hele arbejdsprocessen bag albummet er nu lagt i Fallulahs hænder.  

- Selvstændigheden har jeg altid haft, men den er vokset nu, hvor jeg både er artist, producer, manager og til tider tourmanager for mig selv. Jeg har ikke ligget på den lade side de sidste par år, men jeg har også lært, hvornår jeg er nødt til at uddelegere og afgive noget ansvar.

- Jeg havde lyst til at arbejde med en mere cinematisk, lidt mere storslået lyd. Jeg er en romantiker, så jeg synes, det er fedt at bygge dramatikken op i numrene og skrive meget melankolske tekster, som forhåbentlig giver lytteren maleriske billeder i hovedet.

- Dynamik er et ord, der nok beskriver mig ret fint.


Virkelighedsflugt

Generelt på Fallulahs famøse toer hersker der en stemning af samfundskritiske undertoner og Fallulahs retoriske opgør mod den herskende overfladekultur.

- Der er bestemt referencer til vores kultur, hvor jeg synes, det er spændende at stille nogle spørgsmålstegn. Der er ikke nogen facitliste eller et helt klart svar på, hvor jeg selv står, men jeg er meget bevidst om, hvad der foregår omkring mig, og jeg synes især, det er interessant at betragte, hvordan vi mennesker interagerer. Vi har alle sammen alle disse forsvarsmekanismer, og jeg mener også, at vores dyrkelse af det nemme og overfladiske kan være en måde, hvorpå vi undgår at forholde os til os selv.

Derfor må "Escapism" ses som højaktuel i samfundsdebatten, hvor Fallulah forholder sig til de mange valg, især samfundets unge står over for, og den udvikling og forandring, man som person gennemgår.

- "Dried-Out Cities" er en sang om at være splittet imellem at ville være tryg og slå sig ned i faste rammer og trangen til at føle sig fri med alle muligheder foran sig. Det bliver især sat på spidsen, når man skal til at være en rigtig voksen, og ens omgivelser begynder at vælge forskellige stier. Der bliver man tvunget til at forholde sig til, hvad man selv skal, og man syntes jo lige, at man havde al tid i verden.

- På den måde fordyber vi os mere i os selv, men det kan så flyde over i hamrende narcissisme, hvor man har svært ved at fordybe sig i andet end lige netop sig selv.

Albummet rummer også andre triste virkelighedsbetragtninger, hvor "Deserted Homes" giver et indblik i Fallulahs tanker om livet efter døden.

- "Deserted Homes" handler om døden, og hvad der bliver af folk, når de forsvinder. Alle deres ejendele står tilbage og bliver efterladt eller smidt ud, og det synes jeg, der er noget ret sørgeligt over. Selv om det kun er materialistiske ting, var der engang nogen, der gav dem sjæl, og holdt af dem.

Selv søger Fallulah tilflugt i bøgernes verden for at koble af og forsvinde ind i en verden skabt af en anden person. Derudover underholdes sangtalentet også ofte af film og dårlige tv-serier, når hun "ikke har lyst til at mærke så meget andet".

- Jeg har et Charles Bukowski-trip for tiden,og har lige færdiggjort "Factotum". Siden jeg var barn, har jeg elsket tv-serier, og jeg er rigtig glad for "New Girl", "Breaking Bad", "Girls" og "The Mindy Project".

På den anden side skal albummet ifølge Fallulah ikke udelukkende ses som dedikeret virkelighedsflugt og opråb til samfundet, da "Escapism" dækker over flere tematikker. Albummet runger også af liv og fest med de vanlige Balkan-inspirerede toner, og Fallulah mener, at:

- Man skal bruge albummet til lige præcis det, man har lyst til. Hvis det føles rigtigt, så sæt den på.

Verdenen som legeplads

Siden Fallulah modtog P3 Guld prisen i 2011, har karrieren fået vind i sejlene herhjemme, og  sangerinden har for alvor sat sit præg på den danske musikscene. Nu er drømmen et større internationalt gennembrud, og Fallulah har i efteråret og starten af 2013 turneret rundt og bevist sit talent for det internationale publikum.

- Forskellen ligger jo i, at jeg er forholdsvis ny derovre (USA, red.), og få kender til min musik endnu, så det er lidt, som da jeg startede op i Danmark for år tilbage. Jeg er lige kommet hjem fra SXSW-festivalen i Austin, og det var en fed oplevelse. Der kom en masse og så mig, som havde set mig året forinden, samt en masse nye søde publikummer og branchefolk.

- Som sagt fokuserer jeg en del på USA og England, hvor jeg synes, der sker nogle spændende ting for tiden. Tidligere har jeg spillet mest i Europa, men det ville være fantastisk engang at have hele verden som sin legeplads.

- Det er en opbyggende fase, der kan tage mere eller mindre tid, alt efter hvor heldig man lige er. Men der kom rigtig positiv feedback (på SXSW-festivalen, red.).

Til trods for Fallulahs nye udenlandseventyr værdsætter sangerinden også at være på dansk jord og spille publikumsvante sange.

- Jeg elsker at spille både hjemme og ude.

- Alt er kaotisk på SXSW. Der er ingen lydprøver og flere tusinde bands, der spiller samtidig. Herhjemme er det jo rigtige fuldlængde-shows, hvor vi har haft en god lang lydprøve, og der er kælet for alle detaljerne. Jeg kan godt lide både at blive kastet ud i det og at have en gennemført plan.

Fremtiden

Hvad planen for fremtiden er, vil Fallulah lade tiden vise. Men allerede med to succesfulde album i bagagen går Fallulah en lys musikalsk fremtid i møde. Til sommer er hun booket til mange af de danske festivaler - blandt andet Alive Festival, NorthSide og Wonderfestiwall, og hun får således en travl sommer.

- Jeg går sjældent på festivaler i civil nu, hvor jeg spiller til så mange. Sommeren er dér, jeg ofte arbejder mest, så der er ikke tid til det. Men jeg elsker at spille på dem. Jeg har haft nogle af mine mest magiske øjeblikke på festivalscener.

Så selvom det til tider er hårdt arbejde, udlever Fallulah drømmen som musiker. Der er hermed sket en markant udvikling i Fallulahs arbejdsliv, hvor "Work Song" fra debutalbummet "The Black Cat Neighbourhood" omhandler Fallulahs surt tjente penge  fra hendes første 15 jobs, blandt andet med ordene "Everday's a battle to get up, everyday I put on a smile, and everyday it wears off". Nu har piben fået en anden lyd, og ifølge Fallulah vil hun nu udskifte beklagelserne med La La La La-stemningen fra sangen "Superfishyality", som således beskriver hendes arbejde anno 2013.

- Hér synger jeg om det at stå så meget på egne ben i den skøre verden, jeg befinder mig i.

Hermed tegner fodfæstet for Fallulahs fremtid godt.

- Mit fokus er er udvikle mig indenfor mit fag, skrive flere albums og opleve en hel masse. Jeg har lyst til at rejse verden rundt og spille foran nye publikummer. Jeg har nogle delmål, og et af dem er at bygge en god base op i USA og England.

Find billetter til Fallulahs koncerter via GAFFA Live.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA