x

Guide: Hvem udgiver plader på Record Store Day

Guide: Hvem udgiver plader på Record Store Day

Årets Record Store Day, der hylder de uafhængige pladebutikker, er lige om hjørnet – det er lørdag den 20. april – og har i år Jack White (billedet) som ambassadør. Sædvanen tro udgives en hel del musik på netop denne dag, oftest i særudgaver på vinyl. GAFFA gennemgår her nogle af særligste og mest interessante udgivelser, der udkommer denne dag.

Med White i front genudgiver The White Stripes da også deres album "Elephant" som en 10 års jubilæumsplade, med sort og rød vinyl på den ene side og sort og hvid vinyl på den anden. 

I forvejen er Jack Whites udgivelser kendt for at blive kostelige samlerobjekter (læs et interview med en fanatisk samler her), og med manden selv i front som ambassadør kan man ikke forestille sig andet, end denne udgivelse bliver årets helt store hit.

Af andre samlerobjekter kan nævnes David Bowie, der udgiver en 7"er-version af "The Stars Are Out Tonight)/Where Are We Now" fra sit nye album "The Next Day", ligesom han også genudgiver singlen "Drive-In Saturday" som picture disc med The Russell Harty Plus Pop-versionen af sangen som b-side.

The Rolling Stones' "Five by Five"-ep vil være tilgængelig på 7"er-vinyl for første gang siden 1964, og en decideret førstegangsudgivelse bliver Tame Impala, der udgiver deres debut-ep "Tame Impala" på vinyl.

The xx's Jamie xx udgiver 4000 eksemplarer af en 12"er-single, der indeholder hans remixes af bandets musik, og et remix er også at finde hos Pulp, der udgiver en ny single med Soulwax-udgaven af nummeret "After You".

Bob Dylan vil give en smagsprøve på sit kommende "Bootleg Series Volume 10" med en dobbelt-A-side-single indeholdende blandt andet en demoversion af nummeret "Wigwam" fra pladen "Self Portrait" fra 1970.  

Også noget så sjældent som et kassettebånd bliver udgivet af MGMT, med nyt materiale fra deres kommende album. 

Endnu mere spektakulært bliver det med The Flaming Lips' "Zaireeka", der indeholder otte sange indspillet i stereo på fire forskellige plader. Det kræver altså fire pladespillere for at høre numrene korrekt. 

Af udgåede vinyler, der gentrykkes til dagen, finder vi The Cure, der genudsender dobbeltalbummet "Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me" (1987), som er trykt på rød vinyl, nummereret, og som har været ude af trykken i mere end et årti.

Også Frank Zappa, eller rettere hans pladeselskab, udsender en sjælden udgave af singlen "I'm The Slime", der oprindelig blev udgivet i 1973. Den udkommer nu på vinyl for første gang i 40 år. 

De danske bidrag

The Floor Is Made Of Lava bidrager med en udgivelse til Record Store Day for tredje år i træk – denne gang en 7" med en coverversion af Stooges "Gimme Danger" indspillet sammen med Baby In Vain og med en live-i-studiet udgave af "God Save Henri".

EaggerStunn udsender 7"-singlen "Du Kan Løbe".

Rapperen Henrik Hass udsender albummet "Nøgen Med Sokker På".

Duoen Broke udsender en split 12"-single, hvor de remixer Spleen United på den ene side, og hvor Kasper Nørlund fra Spleen United under navnet Yen Sleep remixer Broke på den anden side. Spleen United udsender også albummet "Bootleg", med et 40 minutters medley fra deres 24 timers optræden fra Roskilde Festival sidste sommer.

Og så udsender Radio24syv to lp-opsamlinger fra deres Monogram-serie, der denne gang indeholder bidrag fra Mike Sheridan, Jonas Breum, Darkness Falls, Kira Skov, RebekkaMaria, Teitur, Hannah Schneider og Orgi-E.

Hvis du har kendskab til en dansk Record Store Day-udgivelse, vi ikke har nævnt ovenfor, er du velkommen til at nævne det i kommentarfeltet.

Se, hvilke danske pladebutikker, der fejrer Record Store Day, her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA