Nyhed

Ingen kan tæmme Broke

Den danske duo Broke har fået fodfæste i branchen. Forklaringen er, at der ikke kan sættes et label på bandets musik, mener den ene halvdel, Simon Littauer.

Genremæssigt er Broke lige så nemme at sætte i bås som en tamilsk tiger. Lidt hip, lidt hop, lidt club, lidt punk, lidt støj. Måske lidt et behov for netop ikke at blive sat i bås. For at sprænge konventionerne - for selv at lyde lidt låst i klichéerne.

Aldrig fast, altid flydende


Vi sidder i en tourbus på vej mod Hamborg, hvor Broke skal levere lidt Orange Feeling i Roskilde Festivals nye eksport-projekt, Roskilde Road Trip.

I en rødpolstret krog bagerst i bussen flyder Brokes ene halvdel, Simon Littauer, ud:

– Musik bliver kedeligt, så snart det bliver sat i bås. Det skal sprænge konventioner, før det bevæger sig. Samfundet og tidsånden bevæger sig, så det skal musik også. Ellers står det hele stille, visner hen og mister sin betydning, siger han. Måske en forklaring på, at Broke er så svære at kategorisere.

Simon Littauer og Mads Berggren udgør tilsammen Broke. Begge er de ud af et energisk kuld af flagrende unge musikanter, der har et fællesskab i blandt andet Complicated Universal Cum og Reptile Youth. Med tiden har det lille fællesskab fået pænt fodfæste i musikverdenen og har efterhånden verden som sin hjemmebane.

Men midt i virvaret af sideprojekter har Broke ligget som en konstant faktor siden 2010, hvor Simon og Mads med jævne mellemrum har produceret nye, farvefulde numre i deres Life Is A Beach Recording Studio på Nørrebro.

Bandet har udgivet ep, mixtape og i dag (den 20. april) udkommer "Broke vs. Spleen United Remix Split-vinyl" på det danske pladeselskab Fake Diamond.

Kosmopolitter

Og efter tre års levetid synes Broke nu for alvor at have fået forbindelse med det etablerede marked. Broke har spillet over 50 koncerter i udlandet og er netop offentliggjort til årets Roskilde Festival. Bandets berettigelse skal findes i utæmmeligheden, mener Simon Littauer:

– Mads og jeg lytter til hiphop, techno, punk og alt muligt andet, så vi blander det hele sammen og bruger vores fornemmelser, når vi selv laver musik. Vi kan ikke holde os til et koncept. Det kommer der noget musik ud af, som har en berettigelse i kraft af, at det bryder med alt, hvad der kom før os.

Bandets andet hjul er den jordbundne jyde, Mads Berggren. Han er særligt eksponent for støjen i musikken, som kommer fra guitaren og pedalhelvedet ved hans fødder. Simon Littauer har så pakket hjemmestudiet ned i en hardcase og bruger diverse elektroniske instrumenter til at frigøre lyden, når der spilles live. I snart ti år har den 25-årige fuldtidsmusiker lavet elektronisk musik, og det synes også at være vejen, bandet går.

– Vi har været meget inspireret af hardstyle på det sidste. Hardstyle-genren er ikke særligt anerkendt, men indeholder en masse energi. Det giver muligheden for at provokere, fordi alle synes det lyder grimt. Ligesom da punken for eksempel startede ud, siger han.

Broke spiller på Pavillion Junior søndag den 29. juni.

ANNONCE