Nyhed

Carl Prisen: Aura Dione blev den store vinder

Ny prisuddeling med en helt ny vinkel. Carl Prisen kom godt fra start i Mogens Dahl Koncertsalen på Amager - ligesom den ene konferencier tog pis på vores egen GAFFA-Prisen 2012 - og betalte for det!

Se masser af billeder fra showet her og fra den røde løber her

Indgangsvinklen er helt forskellig. Selv om en del af de nominerede og senere vindere var gengangere fra Danish Music Awards. Og alligevel kan Dansk Musikforlæggerforening notere sig en betydelig succes med en prisuddeling, som sætter fokus på komponister og tekstforfattere, frem for på de solister, vi ser i rampelyset.

Scenen er en ydmyg koncertsal på Amager, hvor der er dækket op på nydeligste vis med kridhvide duge og hvidvin i de mange glas - allerede her et signal om, at vi var milevidt hinsides enhver traditionel prisfest indenfor rockmusikken. Et par små lærreder er sat op på væggen - puha, intet scenetæppe der kan sætte sig fast!!


Og dog: i begyndelsen af showet griber konferencier Michael Bojesen en havesaks som en hilsen til netop vores egen berømte GAFFA-Prisen-fest. I en Nettopose, hvor han havde alle de priser,. han selv har modtaget gennem tiden, havde han også havesaksen. Men ingen joke uden nemesis: gennem handlingen forstyrrede han afviklingen AV-fremvisningen i resten af showet, hvor kun en takkevideo fra Aura gik igennem til publikum, mens den store hyldestfilm til Poul Bruun må vente til en anden gang. Her kan vi med slet skjult moro og betydelig hjælpsomhed fra redaktionens side anbefale brugen af lidt GAFFA-tape!!

Valget af konferencierer er allerede et hint af dimensioner, for den ene er rocksangeren og forskeren, Johan Olsen fra Magtens Korridorer, og ved hans side den førnævnte klassiske komponist og dirigent, samt direktør for Copenhagen Opera Festival, Michael Bojesen. Ret befriende at man ikke bare har fulgt med strømmen og hyret et par stand-up'ere.

Det samme gælder de musikalske indslag, hvor der nærmest selvklart lægges ud med manden, der lægger navn til prisen, nemlig den store danske komponist, Carl Nielsen (1865-1931), der i hænderne på Andreas Fosdahl Kvartetten omgående sætter tonen for showet med den meget smukke Fantasistykker Opus 2. Hvor efter scenen bliver overladt til Kira Skov ledsaget af sin mand, bassist Nicolai Munch-Hansen, nomineret i kategorien Årets komponist indenfor genrene jazz, folk og world, men som her tabte til trioens tredje medvirkende, guitaristen Jakob Bro. Ligesom yderligere en prismodtager til sidst går på scenen i form af Fallulah, der helt enkelt bliver bakket op af Rune Kjeldsen på akustisk guitar og giver en enkel version af sit hit, Dried-Out Cities.


Juryen havde i forbindelse med prisuddelingen haft mulighed for at vælge mellem en række i forvejen indstillede kunstnere, hvilket måske lidt var et set-up man måske bør kigge mere på i fremtiden. Der havde så desuden været mulighed for at indføje enkelte wildcards, som kom med i den endelige votering. Det spændende var dog, at en række navne var med, som ikke normalt får så meget opmærksomhed, blandt andre Tobias Stenkjær, Christian Juncker og sangerinden og komponisten Julie Fabrin Jacobsen. Alligevel blev sidstnævnte i kategorien Årets Talent slået af fænomenet fra fristaden, Lukas Graham. Ligesom Christian Juncker - der sidste år markerede sig med albummet "Noya Noya" og var nomineret i kategorien Årets Tekstforfatter - måtte se sig slået af Marie Key.

Det bliver dog Aura Dione, der bliver den store triumfator med to priser i kategorierne Årets Komponist (rock & pop) og for Årets Internationale Gennembrud. Hun var dog ikke til stede for at modtage prisen, hvilket både er synd for hende og festen, selv om hun havde sendt en takkevideo. Det samme gjaldt Marie Key, som blev repræsenteret af konferencier, Johan Olsen. Faktisk var det kun dem, der i forvejen var hyret til at optræde, som også ville komme op som prismodtagere, selv om en Jannis Makrigiannis, der er på ferie så langt væk som i Argentina, blev repræsenteret af sin producer og medsangskriver, Aske Zidore. De blev belønnet for sangen, Sedated.

Blandt de øvrige priser var det især to, der stak i øjnene. I kategorien Årets Klassiske Komponist for Stort ensemble var det vores store og tilsyneladende evigtunge Per Nørgaard, der er en bagatel af 80 år gammel, men som med sin 8. symfoni endnu en gang markerede sit fantastiske niveau og altså nu kan føje en Carl Pris til de to Carl Nielsen-legater, han har modtaget i forvejen.


Desuden var der rockens måske mest markante producer og musikbagmand, Poul Bruun, som fik DMFF's ærespris der - som det hed i begrundelsen -  "som en af de mest markante danske musikpersonligheder har været en medvirkende årsag til, at en række komponister og musikere har kunne skabe sig en indtægtsgivende, succesfuld og kreativ karriere. Poul Bruun har altid gået efter den rette sang, og dyrket særdeles kreativ omgang med de fleste musikforlag".

Med prisen fulgte en check på 25.000 kr., som Poul Bruun skulle give til et talent efter eget ønske. Valget faldt på Fallulah, der kvitterede med et stort tak og altså den akustiske opførelse af Dried-Out Cities .

Her er en oversigt over samtlige prismodtagere med begrundelserne:


Årets Talent: Bandet Lukas Graham (sangskriverteamet Stefan Forrest, Sebastian Fogh, Morten Ristorp Jensen og Lukas Forchhammer) for deres evne til at bringe soulmusikken tilbage til toppen af hitlisterne. Prisen på de 25.000 kr. til Årets Talent var sponseret af Tuborgfondet.

Årets klassiske komponist – Stort ensemble: Per Nørgård, der med sin 8. symfoni endnu en gang har bevist, at han er et hovednavn i nyere nordisk musik.

Årets klassiske komponist – Lille ensemble: Hans Abrahamsen, der med sin fjerde strygekvartet fortsætter rækken af unikke og stærkt personlige værker.


Årets komponist – Jazz/Folk/World: Jakob Bro, der med sin intenst minimalistiske og udtryksfulde tone i både spil og komposition på albummet "Bro/Knak" har ramt meget bredt og alsidigt med sin jazz.

Årets komponist – Pop/Rock: Aura Dione, der i 2012 har fortsat med at markere sig som en af vores bedste unge sangskrivere herhjemme.

Årets komponist – Børnemusik: Sigurd Barrett for "Sigurds Verdensatlas", der tager børnene med på en rejse rundt i verden, hvor vi igennem smågeniale tekster møder musikalske stilarter fra hele verden. 


Årets tekstforfatter: Marie Key, der med sine finurlige tekster på albummet "De her dage" har vakt stor opsigt i det danske kongerige.

Årets internationale gennembrud: Aura Dione, der med sit 2. album "Before The Dinosaurs" har bevist, at dansk popmusik kan fange og udfordre et udenlandsk publikum.

Årets sang: "Sedated" med Choir Of Young Believers skrevet af Jannis Noya Makrigiannis, Aske Zidore og Nis Bysted. Sangskriverne beviser med denne sang, at de er mestre udi monumentale indie pop-perler. Sangen er på samme tid iørefaldende, mangelaget, overraskende, poppet og eksperimenterende.


Årets mest spillede sang: "Speak Out Now" med Oh Land. Den mest spillede sang i 2012 baseret på airplaylisten.

DMFFs Ærespris gik til Poul Bruun, der som en af de mest markante danske musikpersonligheder har været en medvirkende årsag til, at en række komponister og musikere har kunne skabe sig en indtægtsgivende, succesfuld og kreativ karriere. Poul Bruun har altid gået efter den rette sang, og dyrket særdele kreativ omgang med de fleste musikforlag. Med denne pris fulgte en check på 25.000 kr., som Poul Bruun skulle give til et talent efter eget ønske. Valget faldt på Fallulah, der kvitterede med et stort tak og en optræden.

 


ANNONCE