x

George Jones er død

George Jones er død

"Amerikas næststørste stemme" har Frank Sinatra kaldt George Jones; Keith Richards nøjedes med "et nationalklenodie". Og nu står stjernerne i kø for at ytre deres respekt for country-ikonet, som døde fredag i en alder af 81. Jones var midt i en turné i hjemlandet, da han i sidste uge blev indlagt på et hospital i Nashville med ustabilt blodtryk og feber.

De store ord har også præget mindeordene fra eksempelvis popcountry-stjernerne Blake Shelton, Keith Urban og Brad Paisley, foruden Kings of Leons Nathan Followill og Jones' jævnaldrende kollega Merle Haggard, som efter Jones død fredag slet og ret udtaler:

"Verden har mistet alle tiders største countrysanger. Amen". Og Jones var ganske rigtigt en gigant på sit felt, hvad man kun behøver at lytte til klassikere som "Golden Ring" (1976), "He Stopped Loving Her Today" (1980) og "She Thinks I Still Care" (1962) for at forvisse sig om. 

Centralt i bagkataloget står rækken af duetter med den daværende hustru Tammy Wynette, ligesom anekdoterne om Jones' vilde druk i velmagtsdagene er legio. Legendarisk er således historien om dengang Wynette havde gemt bilnøglerne for sin fordrukne ægtemand, som derefter tog havetraktoren og kørte de adskillige miles til nærmeste liquor store.

Mere afgørende er dog naturligvis sangene, hvoraf fjorten - med "White Lightning" fra '59 som den første - nåede en førsteplads på countryhitlisterne. De senere år blev der længere mellem albumudgivelserne, selvom Jones fortsat var koncertaktiv - sidste år kunne man dog opleve en ung Jones i rockabilly-regi på den udmærkede kompilation Heartbreak Hotel.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA