x

Linkoban - En sensitiv okse, der trækker gennem lortet

Linkoban - En sensitiv okse, der trækker gennem lortet

Hun føler sig som en solid underdog på den danske musikscene, og det har hun det egentlig rigtig godt med "for så kan man fucke lidt mere op". Ep'en "Super Into On It" lærte Linkoban reglerne i gamet, hvilket kan blive behjælpeligt, når hun udgiver den længeventede debut "Ox" i denne måned.

Linkoban brød igennem med singlen "Like This", der straks fangede det danske publikum med sin forfriskende udgave af grime-pop, og det skaffede hende et hav af job på festivaler landet over. Og netop pop er der meget mere af på det nye album:

– Det her album er anderledes, fordi jeg langsomt har fundet ud af, at det bor en lille pop-pige inde i mig. Jeg er også blevet gladere. Det her Linkoban-projekt har virkelig gjort mig taknemlig. Det har åbnet op for en ny side, der er lidt mere "bubbly" og knap så zombie- og dødsagtig, som jeg lagde ud med.

Og det er netop den lidt dystre fortid, som Linkoban nu forsøger at lægge bag sig. Faktisk turde hun slet ikke lave musik til at starte med:

– Jeg plejer at sige, at jeg sad og ventede på at blive modig nok til at lave musik. Det har altid talt til mig. Men jeg synes, musikverdenen er et rigtigt stort og voldsomt sted, og det synes jeg stadigvæk. Jeg har faktisk slet ikke lyttet til særlig meget musik i mit liv. Jeg har denne her ensomme fortid, hvor jeg var rigtig paranoid og meget alene hjemme. Der turde jeg ikke høre musik, for når man er i et stort, mørkt hus, så kan man jo ikke høre, hvis der kommer nogen. Så hellere sidde og holde øje med, om det knirker og knager. Jeg kommer heller ikke fra et hjem, hvor musikken flød ud af pladespilleren om morgenen. Men det har hele tiden stukket til mig.

Den insisterende prikken gjorde, at Linkoban til sidst sagde sit kontor-job op, pakkede kufferten med nysgerrighed og rejste til London. Under sit ophold undersøgte hun sig selv i musikkens verden, og her faldt hun pladask for grime-lyden, der hersker i gaderne i Øst London. Eksperimenterne udfoldede sig, og Linkoban fandt endelig det indre mod til at kaste sig over musikken for alvor. Da hun med egne ord blev "træt af at være sulten og fattig", rejste hun hjem til Danmark igen, hvor hun fik fat i Yo Akim som producer. Derfra tog det fart med en plade-signing og et tæt samarbejde med Lucy Love.

– Albummet har en meget bred lyd, og det skyldes Yo Akim, der har produceret det. Han har kigget på mig og tænkt: "hun er denne her lyd", og det synes jeg, han har omsat rigtig godt. For jeg er jo ikke en East London gade-kid, og jeg har det jo heller ikke hårdt på den måde, som de har det. Jeg har det meget mere hårdt inde i hovedet.

Og det netop den indre kamp, som har været inspirationskilden til albummets titel "Ox", der er Linkobans kinesiske stjernetegn, og som sangerinden forklarer med et glimt i øjet:

– Der hvor jeg kommer fra, er oksen et dyr, som bliver plantet på en mark, og så skal den bare trække igennem lortet. Det er ligesom dens job. Og det er nok den rolle, jeg også har påtaget mig. Jeg kæmper med at tøjle min kreative og betænksomme side. Men det hele skal tages med en ironisk og lidt naiv distance. For det er sådan, jeg i virkeligheden er. Tror jeg er.

Hvem: Linkoban aka Ling Ly. Aktuel med debutalbummet "Ox", der udkommer den 20. maj.

Hvad: – Jeg vil kalde min musik for urban grime-pop.Det er ikke grime som i UK, East London. Det er en genre, jeg har taget til mig, fordi jeg selv faldt for den, og så har jeg omformet den til noget, der var mig.

Hvor: Bosat på Istedgade på Vesterbro. – Det er strategisk placeret midt inde i Helvedes navle. Der skal bare ske noget, når man har et arbejde, hvor man sidder og skriver indenfor. Så er det vigtigt, at kunne gå ned på gaden og mærke folket. Og man må jo sige, at folket er rimelig godt repræsenteret her. Så det er helt sikkert på Istedgade, at jeg har det bedst.
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA