Nyhed

The Doors-medlem er død

Den legendariske keyboardspiller Ray Manzarek er gået bort, 74 år

Ray Manzarek, keyboardspiller og med-grundlægger i The Doors, én af de mest indflydelsesrige rockgrupper i 1960'erne, døde i går i en alder af 74 år efter at have tabt kampen mod kræft. 

Doors guitarist Robby Krieger skrev kort efter i en udtalelse:

"Jeg er dybt berørt over at have mistet min ven og bandkammerat Ray Manzarek i dag. Jeg er bare glad for, at jeg har haft muligheden for at spille Doors-sange med ham gennem det sidste årti. Ray var en kæmpe del af mit liv, og jeg vil altid savne ham."


The Doors gik fra hinanden to år efter at deres ikoniske forsanger Jim Morrison døde i juli 1971. Manzarek forblev en travl artist i musikbranchen og spillede med artister som Iggy Pop og Echo and the Bunnymen.

Mere end 30 år efter Morrisons død forsøgte Manzarek og Krieger at genoplive bandet under navnet The Doors 21st Century, der turnerede verden over med Ian Astbury fra The Cult som sanger. Imidlertid blev der sat en brat stopper for projektet i 2003, da parret blev fundet skyldig i uretmæssigt at påberåbe sig brugen af The Doors' navn og billeder og blev idømt en bøde på mere end 1,5 millioner engelske pund til boet efter Jim Morrison samt trommeslageren John Densmore, der havde anlagt søgsmålet. De to fortsatte herefter bandet under navnet Riders On The Storm og senere Manzarek-Krieger. Riders On The Storm gæstede Train i Aarhus i 2006 og Vega i København i 2007, begge gange til fem stjerner fra GAFFAs respektive anmeldere.

På toppen af deres karriere var The Doors en af mest berømte alternative rockbands i verden med skelsættende psykedeliske numre som "Light My Fire", "Riders on the Storm" og "The End" tilsat karisma og mystik af forsanger Jim Morrison. Historien om deres succesfulde rejse til berømmelse og Morrisons skæbne – han døde af et formodet hjerteanfald i Paris i 1971 – er siden blevet udødeliggjort i Oliver Stones' film fra 1988. 


Manzarek voksede op i Chicago og flyttede til LA i 1962 for at studere film på UCLA. Det var dér, han første gang mødte Jim Morrison, selvom det først var tre år senere, at frøene til The Doors blev sået. Morrison fortalte Manzarek, at han havde arbejdet på noget musik. "Og dér var det!", skrev Manzarek i sin biografi "Light My Fire" fra 1998, "Det flød ret simpelt, ret uskyldigt fra hans læber, men det ændrede vores fælles skæbner."

Manzarek efterlader en kone, to brødre, en søn, en svigerdatter og tre børnebørn. Ifølge bandets officielle Facebook-side har familien bedt om at fans, i stedet for at sende blomster, sender en donation i Rays navn til www.standup2cancer.org.

ANNONCE