x

GAFFA åbner musikleksikon

GAFFA åbner musikleksikon

I dag løfter GAFFA sløret for en nyskabelse på GAFFA.dk: GAFFApedia. Som den skarpe læser vil have gættet, er pedia-endelsen taget fra det engelske encyclopedia – altså leksikon – men GAFFAs nye opslagsværk om dansk og udenlandsk musik skal ikke være frugterne af et snævert ekspertudvalgs anstrengelser. Her er det musikmagasinets læsere og andre interesserede, der vælger emner, skriver tekster og opdaterer informationer.

– I vores annoncer for GAFFApedia ser man en kuglepen og en åben bog med lutter tomme sider. ”Historien skriver ikke sig selv,” lyder sloganet. Det er en meget rammende beskrivelse af, hvad GAFFApedia går ud på, bedømmer GAFFA-redaktør Peter Ramsdal.

Alligevel har folkene bag Danmarks største musikmagasin tyvstartet lidt. De sidste fem år har et skiftende hold af skribenter nemlig arbejdet på at opbygge et større kartotek af bandbiografier. I alt 500 styk er det med tiden blevet til, men at opdatere, vedligeholde og udbygge det såkaldte Musiklex viste sig med tiden at være en mammut-opgave. I stedet lod musikmagasinet sig inspirere af udenlandske websites som Wikipedia, hvis open source-software har dannet basis for GAFFApedia.

Fantastisk koncept
– Det fantastiske ved konceptet er, at enhver kan gå ind og skrive sin egen leksikon-tekst – eller redigere i andres. Internettet har demokratiseret både adgangen til og produktionen af information som aldrig før, og GAFFApedia er én konsekvens af den proces, fortæller Peter Ramsdal.

– Det endnu mere fantastiske ved konceptet er, at det virker! Dedikerede brugere kan opbygge leksikoner, der er fuldt på højde med eksperternes møjsommeligt gennemarbejdede bogværker.

For Ramsdal er logikken den samme som i ordsproget ”to hoveder er bedre end ét”. Blot omformuleret med reference til GAFFAs læsertal på rundt regnet en kvart million læsere:
– 500.000 hænder er bedre end 80. Så simpelt kan det siges, mener Ramsdal.

Om så samtlige musikmagasinets læsere rent faktisk sætter sig til tastaturet for at bidrage til det nye GAFFApedia, vil tiden vise. Foreløbig er leksikonet blevet beta-testet i knap en måned af Klub GAFFAs medlemmer, der har bidraget seriøst og påfaldende flittigt. Opslag om alle fra Marie Key Band over Figurines til Nancy Sinatra har sluttet sig til de originale 500, og et par af de nye brugere er blevet slået til superbrugere, der kan hjælpe med at rette andre brugeres bidrag til – helt i leksikonets græsrodsånd.

Alle kvalificerede bidrag er mere end velkomne, forklarer Ramsdal:
– Vi ser lige så gerne indlæg om Radiohead som om Peter Sommer eller om Beatles’ Apple Records som om københavnske Tabu Records. Hvis D-A-D skulle få lyst til at omskrive deres bandomtale, er de velkomne til det, og upcoming-bands kan profilere sig selv. Alt, hvad der bidrager til at gøre GAFFApedia til et større og bedre musikleksikon, modtages med kyshånd!

Læs mere på gaffa.dk/pedia


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA