x

I dag kunne Eik Skaløe være fyldt 70 år

I dag kunne Eik Skaløe være fyldt 70 år

I dag kunne sangeren og tekstforfatteren Eik Skaløe være fyldt 70 år, hvis han ikke havde begået selvmord i en alder af blot 25 år, i oktober 1968.

Skaløe var sanger og tekstforfatter i Steppeulvene, hvis første og eneste album, "Hip" fra 1967 betragtes som det første dansksprogede rockalbum og i dag har klassikerstatus. Albummet indeholder sange som "Dunhammeraften", "Itsi-Bitsi", "Til Nashet" og "0-0-0".

Eik Skaløe voksede op i Københavns Nordvestkvarter. I begyndelsen af 60'erne var han aktiv i Kampagnen Mod Atomvåben og som redaktør af tidsskriftet Alternativ sammen med journalisten Carsten Grolin. Herefter kastede han sin kærlighed på rockmusikken, på rejser til blandt andet Tyrkiet, Indien, Afghanistan og Pakistan, og på litteratur og euforiserende stoffer. Via sin kæreste, Iben Nagel Rasmussen, datter af forfatterne Halfdan Rasmussen og Esther Nagel, kom han i forbindelse med 60'ernes litterære avantgardemiljø og forfattere som Klaus Rifbjerg, Poul Borum og Inger Christensen. Han dyrkede også de amerikanske beat-forfattere med stor interesse.

I 1966 afsonede han et halvt års fængsel for indbrud i et apotek. Samme år mødte han sangeren og guitaristen Stig Møller, og de to blev hurtigt enige om at danne et band. Gruppen var opkaldt efter Hermann Hesses roman "Steppeulven" fra 1927, og sangene bestod af Skaløes digte, som Møller satte musik til. Gruppen blev udvidet med bassisten Søren Seirup og trommeslageren Preben Devantier. Bandet indspillede på tre dage debutalbummet "Hip", som udkom i marts 1967 til blandede anmeldelser. I sin tid solgte det kun nogle få hundrede eksemplarer, men rundede i 1988 25.000 solgte eksemplarer.

Steppeulvene spillede ved en af de første "love-ins" (hippie-fester med musik, kærlighed, meditation, euforiserende stoffer med mere) i Kongens Have i sommeren 1967, men nåede kun at spille offentligt 10-12 gange. Allerede i efteråret 1967 gik gruppen i opløsning, og Eik Skaløe rejste igen til Indien. I oktober 1968 blev han fundet død ved byen Ferozepore i Indien nær den pakistanske grænse med et afskedsbrev dateret 15. oktober 1968 og ordene "this suicide is decided and carried out by myself – no one is to blame except the cruel person inside me".

Eik Skaløe og Steppeulvene har inspireret utallige danske sangskrivere og musikere, og i 1995 udkom hyldestalbummet "Hip – En Hyldest til Steppeulvene" med gruppens sange indspillet af blandt andre Peter Belli, Rhonda Harris/Nikolaj Nørlund, Souvenirs, Irma Victoria & Martin Hall og How Do I.

Steppeulvene har desuden lagt navn til Foreningen af Danske Musikkritikeres musikpris Steppeulven.

Eik Skaløes liv blev i 2012 portrætteret i Jan Poulsens biografi "Spejder og Steppeulv", som GAFFAs anmelder Espen Strunk tildelte fem stjerner under overskriften "Unikt nærbillede af danskrockens mest mytologiserede figur".


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA