Danske kunstnere genindspiller protestsange

Danske kunstnere genindspiller protestsange

Billede: Bill Carter

Tiden er igen blevet politisk, er der mange, der mener, også i musikverdenen. Vi behøver blot sige Irak-krig, Muhammed-krise, EU’s indflydelse – fortsæt selv listen, uanset dit politiske ståsted. Og det har fået musikere på barrikaderne i ind- og udland – for eksempel Bruce Springsteen, der på sit nye album fortolker sange af arbejderklasse-folkemusikhelten Pete Seeger, og Neil Young, der har varslet, at hans næste album ”Living With War” bliver et frontalangreb på George Bush og amerikansk politik.

Derfor har den efterhånden allestedsnærværende musiker, forfatter, musikdebattør og kulturkanon-medlem Henrik Marstal taget initiativet til albummet ”Protestsange.dk”, hvor en række yngre danske kunstnere inden for både rock, pop og hiphop fortolker politiske sange primært fra den politiske rocks guldalder. Altså tresserne og halvfjerdserne, hvor striden drejede sig om USA’s indtog i Vietnam, EF, den kolde krig, studenteroprøret og meget mere – virker det bekendt? Vel at mærke sange, der ifølge Marstal også kan stå distancen i dag, og der er da også en håndfuld nyere numre med på albummet.

På albummet kan man høre Peter Sommer & Martin Ryum, Marie Frank, Magtens Korridorer, Stine Larsen, Ataf og mange andre fortolke sange af navne som Cæsar (”Jorden I Flammer”), Sebastian (”Det Nye Europa”), Kliché (”Militskvinder”), Røde Mor (”Lil’ Johnnys Mund”), Povl Dissing (”25 Minutter Endnu”) og mange flere. I alt 13 sange er samlet på albummet, der udkommer 18. maj – 13-års dagen for urolighederne på Nørrebro oven på ja’et til Edinburgh-EU-traktaten.

Man kunne spørge sig selv, om det ikke også ville være en idé at lave en opsamling med nye politiske sange, men det er så en helt anden diskussion.

Den samlede sangliste ser således ud, med originalkunstner og årstal i parentes:
01. Marie Frank: Det Nye Europa (Sebastian, 1990)
02. Die Dumme Dänen feat. Clemens: Når Bomben Sprænger (Kim Larsen & Bellami, 1988)
03. Dial Zero: Politi-Militær (City X & Gadekoret fra BZ, 1982)
04. Hush: Skidt Og Skrammel (ikke tidligere indspillet, 1970)
05. Peter Sommer & Martin Ryum: Jorden I Flammer (Cæsar, 1965)
06. Stine Larsen: Lil’ Johnnys Mund (Røde Mor, 1970)
07. Ataf: 25 Minutter Endnu (Povl Dissing, 1967)
08. Juncker: Hvor Er Det Sted? (Lars Stryg & Royal Strings, 1969)
09. Magtens Korridorer: Militskvinder (Kliché, 1980)
10. DDR: Kap Farvel Til Ümánarssauaq (Gasolin’, 1974)
11. Riffelsyndikatet: Skipper Klements Morgensang (Søren Sidevinds Spillemænd, 1975)
12. Karen: Kringsatt Av Fiender (Diverse, 1936/1952)
13. Per Vers & Ole Omkvæd: Verdensborger.dk (Benny Andersen, 1988)


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA