x

Simon Kvamm blandt de nyoptagne i Kraks Blå Bog

Simon Kvamm blandt de nyoptagne i Kraks Blå Bog

Kraks Blå Bog er en bog, der samler de danskere, man mener, at vi bør kende herhjemme. Med andre ord en form for biografi-opslagsværk over vigtige danske personligheder. Bogen udkommer hvert år, og der bliver hvert år optaget nye personer i bogen, mens andre er gået ud grundet dødsfald. I år blev det til 304 nye navne, og af dem ses uundgåeligt også en del i musikbranchen.

Da bogen udkom den 6. juni i år, var følgende nye musiknavne blevet optaget:

Poul Martin Bonde:
Han bliver kaldt musikentreprenør og har netop rundet de 55 år. Bonde er producer, komponist og journalist og har blandt andet arbejdet med navne som Peter Belli, Østkyst Hustlers og Poul Krebs. Poul Martin Bonde er desuden talsmand for Smukfest og har været dommer på diverse danske musik-talentshows. Og så var han i øvrigt GAFFA-skribent i 80'erne.

Kaya Brüel:
Dansk sangerinde, sangskriver og skuespiller, der primært er kendt for at synge blød jazz og sjove børnesange. Sidst Kaya Brüel udgav et jazzalbum, "The Love List", fik det fire stjerner i GAFFA, og anmelderen beskrev sangerinden som "en formidabel singer-songwriter med en veludviklet evne til at samle et musikalsk udtryk".

Carsten Dahl:
En mand, der i sandhed kan skrive mange ting på sit CV, heriblandt professor ved Rytmisk Musikkonservatorium, pianist og komponist. Carsten Dahl har for nyligt fået tildelt en præmiering af Tonekunstudvalget for Rytmisk Musik fra Statens Kunstråd for sit nyeste album "Dreamchild". Albummet fik fem ud af seks stjerner af GAFFAs anmelder Ivan Rod, som skrev: "Alle stykker vidner om midaldrende Carsten Dahls helt enestående kontakt med sit indre barn. Og dermed om Carsten Dahls helt enestående gave: talentet og evnen til at omsætte det i udtryk!"

Agnes Obel:
Sangerinden, der også er sangskriver og pianist, debuterede i 2010 med albummet "Philharmonics", der blev det tredjemest solgte album i Danmark dét år. Albummet fik endvidere tildelt den anerkendte pris European Border Breakers Awards i 2012. Sangerinden har ikke udgivet noget siden debutalbummet, men skulle udgive sit andet album i september i år.

Marie Carmen Koppel:
Soulsangerinde, sangskriver og tidligere medlem af gruppen Moonjam. Koppel har desuden sunget kor på over hundrede danske plader samt i diverse tv-programmer, såsom "Hit med sangen", hvilket nok er derfra, de fleste kender sangerinden bedst. Koppel udgav sit første soloalbum i 1996 og har siden da lavet en ny plade omtrent hvert tredje år, sidst var det julepladen "A Merry Little Christmas" i 2010.

Simon Kvamm:
Kvamm er af de fleste danskere kendt som forsangeren i bandet Nephew, men er foruden det også sangskriver og skuespiller. Simon Kvamms musikalske karriere startede tilbage i 1996, hvor Nephew slog sine første folder. Udover Nephew har Kvamm også duen De Eneste To sammen med vennen og kollegaen Peter Sommer, en duo der albumdebuterede i 2010. Simon Kvamm er ligeledes bestyrelsesformand for Bremen Teater på Vesterbro, der har fungeret under sit nuværende navn siden 2009.

Nikolaj Nørlund:
Nørlund er sanger, sangskriver, producer og pladeselskabsejer, og så er han både solist og forsanger i et band. Han har været medlem af gruppen Trains and Boats and Planes i start-90'erne og er nu sanger og sangskriver i The Rhonda Harris. Solo har Nørlund blandt andet lavet en række fortolkninger af digte af Michael Strunge samt en stribe album med egne sange, og han har vundet en del priser, heriblandt en DMA, en Steppeulv og senest kulturprisen Kultur-Niels.

Søren Rasted:
Denne herre behøver nok ikke meget introduktion, men hvis man alligevel skal skrive et par ord, er Søren Rasted sanger, sangskriver, producer og ikke mindst medlem af 90'ernes pop-fænomen Aqua. I dag har han også den dansksprogede-duo Hej Matematik sammen med sin nevø Nicolaj Rasted.

Stig Rossen Nancke:
Sangeren og skuespilleren har en lang karriere bag sig, i såvel Danmark som udlandet. Stig Rossen er blandt andet en succesfuld musicalsanger, hvilket man har kunnet opleve i stykker som "Les Misérables" og "Phantom of the Opera", men synger også pop, hvilket han eksempelvis har praktiseret i flere omgange af Dansk Melodi Grand Prix.

Ulrich Stærk:
Stærk er koncertpianist og professor. Musialsk debuterede han herhjemme tilbage i 1989, men har siden haft en stor karriere i både ind- og udland. Ulrich Stærk har blandt andet været solist i Tivolis Symfoniorkester og DR Radiosymfoniorkestret, givet utallige klaverkoncerter og været akkompagnatør på adskillige indspilninger. Stærk er associeret professor på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

Jesper Johan Winge Leisner:
Winge Leisner kan både kalde sig direktør, producent og cand. phil. i nordisk sprog og litteratur, og så er han hovedmanden bag 80'ernes Rocazino. I de senere år har Winge Leisner været med til at producere diverse musicals, heriblandt "Elsk mig i nat", "Olsen Banden – The Musical" og "Den Eneste Ene – The Musical". Winge Leisner stod ligeledes bag musikken til filmen, der ligger til grund for den sidstnævnte musical. 

Foruden de ovenstående nye personligheder findes der blandt andre musikere som Jesper Binzer, Steffen Brandt, C.V. Jørgensen, Annisette Koppel og Kim Larsen i Kraks Blå Bog. Man kan hverken anmode om at blive optaget eller det modsatte – i hvert fald har det ikke nogen effekt. Sidstnævnte gav en del medieomtale, da filminstruktøren Erik Clausen i 2000 blev optaget i bogen og højlydt protesterede mod det, han kaldte "en elitær fedterøvsbog".


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA