x

Raske Penge viser sin store pladesamling frem i ny musikvideo

Raske Penge viser sin store pladesamling frem i ny musikvideo

Rasmus Poulsen, bedre kendt som Raske Penge, er klar med sin nye single og musikvideo, "Yndlingsstof", efterfølgeren til store hits som "Rundt" (med Klumben), "Intelligent" og ikke mindst kæmpehittet "Faxe Kondi" (også med Klumben). I sangen fortæller Raske Penge om, hvad der er hans altoverskyggende afhængighed – musik. I den tilhørende musikvideo viser han sin store pladesamling frem. Vi har fanget Raske Penge for at høre lidt mere om sangen og hans pladesamling.

Raske Penge, hvor mange plader har du?

– Jeg vil tro, at jeg har cirka 4000 12-tommer-plader, altså maxisingler og lp'er. Og omkring 3000 singler. Og så cirka 4000 cd'er. Cd'erne har jeg dog stillet væk. Cd'er er ikke så spændende, for de bliver ofte ridsede. Lp'erne er meget mere holdbare, og de lyder også bedre. Og jeg kan bedre lide lp-formatet. Man kan også scratche med dem. Det kan man selvfølgelig også med en cd, men så skal man have en rigtig dyr afspiller.

Hvordan er dine plader ordnet? Alfabetisk eller...?

– De er ordnet i fire store genrer: Hiphop, reggae, soul/funk/jazz og det, jeg kalder hvid musik, altså rock, pop og elektronisk musik. Og så har jeg også nogle undergenrer som eksempelvis brasillansk og afrikansk musik, jungle og punk. Inden for de enkelte genrer er de ordnet alfabetisk efter fornavn. Jeg har dog for eksempel alle Wu-Tang-medlemmerne stået under W for Wu-Tang.

Kan du altid finde dine plader?

– Som regel, ja. Nogle gange gætter jeg, men ofte gætter jeg rigtigt.

De plader, man ser dig bladre igennem i videoen, er de nøje udvalgt, eller?

– Både ja og nej. Det var meningen, at de alle skulle være meget nøje udvalgt, men jeg kom lidt i tidnød, da videoen skulle optages, så de sidste er lidt tilfældigt valgt. Men de tre første er meget bevidst udvalgt. Den første er Gnags' "Den Blå Hund", som var den allerførste plade, jeg fik. Den fik jeg i julegave af min onkel i 1984, da jeg var syv år. Den anden er den første hiphop-plade, jeg blev vild med, "Kool & Deadly" med Just Ice, og den tredje er den første plade som jeg selv købte, og det er i øvrigt også den første danske hiphop-plade, debut-maxien fra Solid Productions, "Break The Limits" fra 1988.

Har det fint med streaming

Man kunne måske tro, at et inkarneret vinylelsker som Raske Penge var kritisk over for fænomenet streaming, men det er ikke tilfældet, fortæller han.

– Jeg er ikke selv kommet så meget i gang med det, men som udgangspunkt synes jeg da, det er rart, at musikken er blevet så let at få adgang til. Jeg er selv vokset op med, at musik udkommer på et fysisk objekt (Raske Penge er 35 år, red.), men det er børn og unge jo ikke i dag, og det er helt fint. Og det er godt, at kunstnerne nu er begyndt at kunne tjene lidt penge på streaming. Personligt bruger jeg dog YouTube meget mere end for eksempel Spotify, hvis man ellers kan kalde YouTube streaming. Man kan finde meget mere på musik på YouTube, musik, som aldrig ville udkomme på Spotify på grund af problemer med rettigheder.

Men kunstnerne tjener jo ikke noget på YouTube, og nogle af dine sange er blevet spillet mere end en million gange på YouTube. Hvordan har du det med det?
– Det har jeg det fint med. Jeg vil hellere have, at folk hører musikken, end at de ikke hører den. Og det er mit indtryk, at radioen først er begyndt at spille mig, efter at jeg er blevet spillet på YouTube. Og radioen betaler jo Koda-penge. Videoerne er også god reklame for mine koncerter.

Du synger i "Yndlingsstof": "Ofte får jeg den (musikken, red.) gratis". Hvordan skal det forstås? Får du pladerne gratis, fordi du er dj, kopierer du, eller?

– Ja, en del får jeg gratis som dj, eller jeg får den af musikerkolleger. Men jeg skal da også gerne indrømme, at jeg sagtens kan finde på at downloade fra et torrent-site. Især hvis det er afdøde kunstnere eller nogle, der i forvejen er meget rige. Så køber jeg nogle gange musikken senere, hvis jeg vil have den i bedre kvalitet eller finder den på vinyl. Men dansk musik betaler jeg altid for, af kollegiale årsager.

Det lyder på sangen, som om du hører musik hele døgnet rundt. Hvor meget musik hører du egentlig?

– Ja, jeg hører musik næsten hele tiden, fra jeg står op, til jeg går i seng. Jeg holder dog pauser, hvis jeg for eksempel skal tale i telefon eller selv laver musik. Jeg hører dog ikke musik, når jeg sover. Det gjorde jeg på et tidspunkt, men det var nok lidt for meget af det gode.

Kan ikke lave musik alene

Raske Penge har lavet "Yndlingsstof" i samarbejde med Top Gunn, der også producerede Raske Penge og Klumbens store hit "Faxe Kondi", og den unge reggaeproducer Morten McCoy, og Raske Penge er nødt til at skabe musikken i samarbejde med andre, fortæller han.

– Top Gunn er enormt dygtig og sjov at arbejde sammen med, og Morten McCoy er et nyt ungt talent inden for reggae. Jeg havde skrevet teksten og havde en melodi i hovedet, som jeg så fik Top Gunn og McCoy til at arbejde videre med. Jeg sagde til dem, at musikken godt måtte minde lidt om Mr. Vegas' "Real Bad Man". Jeg er afhængig af samarbejdspartnere, for alene kan jeg ikke selv lave musik. Jeg spiller heller ikke noget instrument, bortset fra lidt trommer. Jeg vil dog gerne have det sidste ord, når det gælder udgivelsen, så derfor har jeg udgivet singlen på mit eget selskab, Raske Plader.

Det lyder, som om der er brugt mindre AutoTune denne gang end på nogle af dine tidligere sange, for eksempel "Intelligent." Er det rigtigt?

– Ja, det er rigtigt nok. Jeg synes, jeg er blevet en meget bedre sanger det sidste år, og jeg går stadig til sangundervisning. Det begyndte jeg på sidste år op til, at Klumben og jeg skulle give vores første koncert på Roskilde Festival. Men jeg garanterer for, at der stadig kommer nogle falske toner, når jeg synger live.

"Yndlingsstof" er forløber for en en vinyl-ep af samme navn, der kommer til september. Kan du fortælle mere om den ep?

– Ja, den kommer til at indeholde 1-2 dub-remixes af "Yndlingsstof" og formodentlig to numre mere. Der er jo en tradition for dub-remixes inden for steppers-musikken, som sangen ligger i udkanten af, og jeg er nok nødt til at lægge et par numre mere på, hvis folk skal ville betale en hund for vinyludgaven, og det skal de, hvis det skal løbe rundt.

Ja, du har udgivet en vinylsingle og en maxisingle inden for det sidste halvandet år. Hvad med et album, kommer der sådan ét?

– Ikke umiddelbart. Dels er der en meget større tradition inden for dancehall at lave singler og maxier. Dels vil jeg gerne løbende have feedback på mine sange, og det kan jeg ikke rigtigt få, hvis jeg skal vente, til jeg har nok til et helt album. Men jeg kunne godt forestille mig at udgive en slags antologi på et tidspunkt, for eksempel af de ting, der ikke er kommet på vinyl endnu.

Se videoen til "Yndlingsstof":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA