x

Interview: Metallica går til filmen igen

Interview: Metallica går til filmen igen

Lars Ulrich befinder sig i en ny verden. Han sidder på den kæmpestore luksuriøse yacht kaldet Harle ved kajen i den sydfranske by Cannes. Det er ikke fordi, det er uvant for den danske trommeslager fra Metallica at befinde sig i luksuriøse omgivelser. Men han gør det sædvanligvis for at præsentere sin musik. Mens han i dag befinder han sig på Cannes filmfestivalen på sidelinjen for at repræsentere Metallicas nye film, Metallica Through The Never.

– Når jeg er på en rock tour, så har jeg fuldstændig styr på situationen, siger Lars Ulrich, der har udsigt over til Palais des Festivals fra sin siddeplads på yachten.

– Her følger jeg bare med flowet som alle andre. Det er ret så overvældende. For folk som mig, der godt kan lide at have styr på situationen, er det også lidt forvirrende. Men jeg forsøger bare at nyde det og håndtere al vanviddet.

Han har dog ingen planer om at skabe mere trygge omgivelser ved at give en overraskelseskoncert, ligesom hans kollega Justin Timberlake gør det under filmfestivalen. Det er det nederste punkt på listen over ting, han har lyst til at foretage sig denne weekend, siger han. I stedet sidder han roligt uden sine trommer i syne og fortæller om filmen, der er instrueret af den ungarske instruktør Nimrod Antal.

– Det appellerer altid til os, når vi kommer ud af vores "comfort zone", siger Lars Ulrich om filmprojektet, der er en nyfortolkning af koncertfilm-genren, idet den blander koncertoptagelser med en fiktiv parallelhistorie.

– Jeg talte med mange instruktører om ideen bag projektet, hvor vi ville lave en film med en dramatisk fortælling vævet sammen med en koncert. Men der var ikke rigtigt nogen "point of reference", så selvom jeg talte med mange kendte instruktører, så var det Nimrod, der blev vores kreative partner.

Drama omkring håndlanger

Det var den ungarske instruktør, der var på Cannes filmfestivalen i 2004 med filmen Kontroll, der fandt på den fiktive karakter, håndlangeren Trip. Rollen som bandets håndlanger er spillet af den 26-årige amerikanske skuespiller Dane DeHaan.

– Da vi så de første klip af filmen, var vores første reaktion: "mere Dane, mindre Metallica," siger Lars Ulrich om den mindre kendte skuespiller, der for nylig har medvirket i film som The Place Beyond The Pines og Lincoln.

– Vi var virkelig begejstrede. Dane er så cool, god og utroligt karismatisk. Han har ikke engang en eneste replik i filmen.

Trip lander midt i et gadeoprør under et vigtigt ærinde for bandet, der er midt i en af deres koncerter. Man følger hans eskapader gennem aftenens forløb og vender tilbage til Metallica-koncerten, der finder sted i realtid.

– Det er en meget usædvanlig film, siger Lars Ulrich, der gerne vil holde lidt fast i mystikken omkring filmens handling. Det drejer sig i virkeligheden mest om ham, og hvad han kommer ud for som håndlanger for bandet. For pludselig vendes der op og ned på hans færd på meget drastisk vis, og han ender i utroligt dårlige situationer.

Filmen væver optagelser fra tre Metallica-koncerter i den canadiske by Vancouver fra august sidste år sammen med den narrative fortælling. Lars Ulrich afslører, at det er numre som Enter Sandman, Fuel, For Whom The Bell Tolls og Ride The Lightning, der kan høres live i filmen. Mere vil han ikke afsløre.

– Jeg er ikke sikker på, at der er en forbindelse mellem teksterne og handlingen.

God temperatur

Det er ni år siden Metallica medvirkede i dokumentarfilmen, Some Kind Of Monster, der viste bandets interne konflikter og problemer. Den viser hvordan bassisten Jason Newsted forlader bandet, og sangeren James Hetfield må gå i behandling for alkoholmisbrug. Den viser med andre ord et band, der er på randen af et brud.

– Efter vi nær havde et sammenbrud for 10 år siden, har vi fundet en måde at komme godt ud af det med hinanden på, siger Lars Ulrich, der er alene i Cannes uden resten af gruppen.

– Vi har det meget bedre sammen nu. Der er meget få skænderier mellem os. Vi har selvfølgelig stadig vores kreative forskelligheder, men vi har fundet en måde at overkomme dem på.

Det er hele fem år siden, Metallica sidst udgav albummet Death Magnetic. Men Lars Ulrich lover, at der er et tiende album på vej. Metallica vil fokusere på at lave musik, når Metallica Through The Never har haft premiere.

– Vores forskelligheder kommer først og fremmest på prøve, når vi befinder os i et lille studie, siger Lars Ulrich forklarende om den harmoniske periode for bandet.

– Måske er det derfor, at vi ikke har lavet et album. Måske er vi bange for at skændes om det. Hvem ved? Vi skal nok komme til at lave et album en dag. For temperaturen i Metallica er ret god lige nu.

Fakta:

+ Titlen Through The Never er et nummer fra albummet Metallica (1991).

+ Nye film, der inspirerer Lars Ulrich: Jeff Nichols, Mud (2012), Derek Cianfrance The Place Beyond The Pines (2012).

+ Lars Ulrich forudser, at skuespilleren fra filmen Metallica Through The Never, Dane DeHaan, får en stor karriere i filmbranchen. "Han er en stjerne om 10 år," siger Lars Ulrich.

+ Lars Ulrich har skiftet de hårde stoffer ud med Earl Grey te. "Forskellen er, at jeg rent faktisk kan sidde og have en samtale nu," siger Lars Ulrich om udskiftningen.

Metallica i 3D

Filmen Metallica Through The Never udkommer til efteråret som en storslået 3D-film for Imax-biografer og først senere i almindelige biografer.

– Det har længe været en drøm for bandet – lige siden Imax kom frem i 1990'erne. Men det er først nu, at 3D-teknologien er så tilgængelig både praktisk og økonomisk, at vi endelig kan realisere filmen, siger Lars Ulrich, der endnu ikke har set filmen i en Imax-biograf.

– Når vi er 15 meter høje på det store lærred, så skal det nok se ret cool ud. Jeg glæder mig til at se det.

Lars Ulrich mod de 50

– Jeg drikker meget mere te, efter jeg er holdt op med at tage stoffer, siger Lars Ulrich, der forklarer hemmeligheden bag, hvordan han holder sig godt, selvom han fylder 50 i år: –Jeg drikker 9 kopper te om dagen.

Det er gamle kendinge, som Metallica, der har eksisteret siden 1981, spiller i filmen Metallica Through The Never. Men Lars Ulrich påpeger, at de aldrig bliver trætte af at spille numrene. Som da de var i Johannesburg, Capetown og Abu Dhabi et par uger inden interviewet i Cannes.

– Hver dag er en ny dag, og der er ingen af os, der er bange for at blive ældre, eller lader som om vi er unge. Vi er meget komfortable med, hvor vi er i vores liv, og forskellen er bare, at vi er meget mere med på, hvad der sker omkring os i samtiden. Vi er meget mindre narcissistiske end vi plejede at være.

Lars Ulrich lytter til de gode gamle

– Jeg ville ønske, at der var nye bands, der bare ville "blow everybody away", siger Lars Ulrich, der begræder, at der ikke længere dannes nye bands i samme kvalitetskategori som Metallica.

– Jeg bruger mere tid på at finde inspiration i filmverdenen end i musikverdenen, fordi der er meget mere her som inspirerer mig.

Der er ikke mange nye bands på Lars Ulrichs iPod. Det meste er fra før 1973, og han lytter til det same som for 20 år siden. Han nævner bands som Deep Purple, Black Sabbath og Bachman Turner Overdrive.

– Jeg lytter til dem og tænker: "Wauw, det lyder fedt 30 år senere." Men min søn spiller de sidste nye fra England for mig. Som The Vaccines eller Palma Violets. Det er cool, men det er ikke noget, der lægger sig dybt i mig. Der er et band fra Irland, der hedder The Strypes, der gjorde indtryk, men ellers er der ikke noget i mange år, der har "blown my head off."

Boks: Metallica på Roskilde

I år er det fjerde gang, man kan opleve Metallica på Roskilde Festival. Første gang de spillede på Dyrskuepladsen var i 1986, hvor de netop havde udgivet den banebrydende thrash-klassiker Master Of Puppets. Næste gang man kunne opleve bandet på Roskilde Festival var i 1999 som en del af "The Garage Remains The Same"-touren, og i år er det således 10 år siden, at Metallica sidst aflagde festivalen et visit i 2003. En koncert, der i øvrigt fik topkarakter i form af seks stjerner af GAFFAs anmelder Keld Rud, som blandt andet skrev: "Metallica var det rigtige band med det rigtige sæt på det rigtige tidspunkt. Det var mere eller mindre enhver hardcorefans våde drøm."

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA