x

Guide: Det skal du høre på Roskilde – ifølge Ras Bolding

Guide: Det skal du høre på Roskilde – ifølge Ras Bolding

GAFFAs anmeldere giver i disse dage deres bud på, hvem du skal høre på Roskilde Festival. Vi fortsætter med Ras Bolding.

Første og bedste råd - du skal naturligvis høre absolut lige, hvad du vil på Roskilde Festival, upåagtet hvad folk fra GAFFA skriver hjem om, og når det så er sagt, følger her de fem anbefalinger, man har bedt mig trække ud af ærmet:

Crystal Castles
Det her er, som man siger, det, de unge vil ha' - den canadiske gruppe har fået rigtig godt tag i det unge publikum, men de har fået det på egne præmisser og med en ret sjov, udpræget energisk og til tider hårdtslående blanding af post-rave-synth spædet op med iørefaldende computerspilsmelodier og en solid mængde punk. Jeg har oplevet gruppen live et par gange, og det har været rigtig godt. Det har også været indendørs, hvor det var muligt at skabe lidt klubstemning. Jeg er spændt på at se, hvordan Crystal Castles tager sig ud i festivalsammenhæng, også lydmæssigt, for selvom forsanger Alice Glass kan slås sig til det hele, så byder gruppen også på et spændende lydbillede.

Dead Can Dance
En gruppe, der ikke just har spillet Danmark tyndt, for nu at sige det sådan, til trods for at Lisa Gerrard og Brendan Perry har været i gang siden firserne, dog med visse pauser undervejs. Musikken er en særegen og meget personlig blanding af ambient, middelaldermusik, goth og mellemøstlige inspirationskilder, og man kan ikke just sige, at det her er klassisk festivalmusik i traditionel forstand. Så meget desto større respekt herfra for, at Roskilde har booket gruppen. Dette er helt klart anbefalingen til dem, der ikke primært kommer på Roskilde for bajerne.

Kraftwerk
Udover at være barndomshelte for mit vedkommende - jeg husker stadig glæden ved at fifle sig frem til temaet fra "Radioaktivität" på første og let ramponerede synthesizer - er den tyske gruppe samtidig et af de væsentligste navne i moderne musikhistorie. Det er lidt vildt at tænke på, men ikke desto mindre korrekt at hævde, at hele genrer som synth, new wave, ebm, electro, techno, hiphop ville have taget sig anderledes ud, hvis Kraftwerk ikke havde eksisteret. Jeg har set gruppen live nogle gange nu og er, i forhold til denne koncert, mest spændt på hvor meget der vil være nyt og anderledes, og hvor meget der vil være kær genudsendelse.

Savages
Engelske Savages er velsagtens lidt at betragte som en slags bannerførere for den fornyede interesse for postpunk, der også i disse år præger de danske undergrundsscener. Inspirationskilderne er endog meget tydelige; klare pejlepunkter er Siouxsie And The Banshees, Joy Division og Bauhaus, og det er jo alt sammen godt nok. Personligt er jeg faktisk mest spændt på, om Savages er i stand til at træde ud af de lange, gotiske slagskygger, for selvom jeg holder af de mørke firsere, så synes jeg måske heller ikke, der er grund til ligefrem kun at dyrke stilstudie af det, der foregik dengang. For mit vedkommende bliver det spændende at se, hvordan Savages klarer balancen mellem postpunk og post-postpunk.

Noget, jeg ikke kender
Kraftwerk, Metallica, Kris Kristofferson, alle legender på hver deres område, og respekt for det, som fortjent. Der bydes dog på et hav af navne i løbet af den samlede festival, og der vil helt sikkert være flere, som du ikke kender til. Det er der for mit vedkommende, og jeg vil kigge forbi nogle af disse koncerter, lytte til noget, jeg ikke på forhånd aner, hvad er. Ikke fordi de her måske bliver morgendagens store stjerner, ikke fordi det er smart at kunne namedroppe nichebands, hvis man nu skulle støde på andre GAFFA-folk, eller hvem ved, måske ligefrem nogen fra Soundvenue eller andre musikere, men ganske enkelt for at høre noget, jeg ikke aner, hvad er.

Hør Ras Boldings Roskilde-playliste på Spotify eller WiMP.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA