x

Roskilde-talskvinde: Alt var godt – bortset fra affaldet

Roskilde-talskvinde: Alt var godt – bortset fra affaldet

Det er dagen efter dagen derpå for Roskilde Festival, og i den forbindelse har vi fået en snak med festivalens talskvinde Christina Bilde om højde- og lavpunkter på årets festival.

Christina Bilde, hvordan synes du selv, festivalen er gået?

– Jeg synes, den er gået helt fantastisk. Alt er klappet og gået, som det skulle. Ikke mindst det nye område ved Apollo-scenen (som sidste år flyttede rundt på festivalen, men i år havde fået en fast placering ved Camping East, red.). Folk har virkelig taget den scene og området omkring den til sig. Der har været en fed klubstemning, blandt andet på grund af det heftige lys, og det bliver endnu bedre næste år. Jeg synes også, at Dream City har fungeret godt. Folk har virkelig engageret sig, ikke mindst dem, der flyttede ind allerede for 100 dage siden. De har fået bygget noget op og skabt et sammenhold. Området MakerSpace har også hele tiden været fyldt med folk, der byggede forskellige ting, og det nye madsted Food Court var også en succes. Det var fra vores side et forsøg på at give små madsteder en chance, hvor vi byggede boderne op, og de så kom og solgte blandt andet raw food og palæo-mad. Dér var der også hele tiden fyldt. Også kunstinstallationen Velvet Space i Art Zone fungerede godt, der var kø til den hele tiden.

– Det største problem er sådan set affaldet. Vi har forsøgt at forbedre affaldshåndteringen, og det er også blevet bedre med blandt andet de såkaldte Clean-områder, men det kan stadig forbedres.

Hvad med musikprogrammet?

– Det var supergodt. Vi havde koncerter med navne som Rihanna, Metallica, Slipknot og en masse mindre navne, og det viser, at vi spænder bredt. Det var også fedt at se, at folk tog koncerterne til sig og for eksempel havde masker på til Slipknot, havde paraplyer med til Rihanna og dansede robotdans til Kraftwerk.

Der var jo meget snak i pressen om Rihannas optræden før koncerten. At I brugte en stor del af jeres musikbudget på en popsangerinde til en rockfestival. Var det en rigtig beslutning?

– Det synes jeg, det var. Der var jo fyldt på pladsen, folk var glade, og koncerten fik også flotte anmeldelser langt de fleste steder.

Så man kan godt forvente flere popnavne på Roskilde fremover?

– Ja, hvis det er de rigtige navne. Det er vores opfattelse, at vores publikum godt vil ud af deres comfort zone, og det kan de blandt andet komme ved også at høre lidt popmusik.

NorthSide ikke en konkurrent

I har jo fået en markant kollega i form af NorthSide, der havde udsolgt med en festival med navne som Nick Cave & The Bad Seeds, The Flaming Lips, The Knife og mange andre, der også kunne have spillet på Roskilde. Kan I mærke konkurrencen fra dem?

– Nej, ikke mere end vi kunne fra Midtfyns Festival i gamle dage, og som vi også til dels kan fra Smukfest, selvom de har en anden profil. Men vi er så privilegerede, at vi stadig er den mest kendte musikfestival i mange bookeres og musikeres øjne, så derfor går de først til os.

I offentliggjorde Metallica kun en måned før festivalen, mere end en måned efter, at I havde offentliggjort det næsten fulde program. Var det en hastebooking, fordi forsalget gik dårligt?

– Nej, for vi havde forhandlet længe med Metallica, vi ville bare ikke offentliggøre dem, før alle detaljer var faldet på plads. Vi sagde jo, dengang vi offentliggjorde programmet, at der ville komme et stort navn mere.

I den såkaldte Backstage Village, for musikere, medie- og branchefolk, indførte I i år det såkaldte BigeWallet-system, hvor man ikke kunne betale med kontanter eller kort, men med et særligt armbånd, man skulle forudindbetale penge på. Er det et forsøg på at indføre en penge- og kortløs festival?

– Ja, det var et forsøg, og da der kom 30.000 personer i Backstage Village, var det samtidig et forsøg med mange forsøgspersoner. Vi skal nu evaluere forsøget, og jeg kan endnu ikke sige noget om, hvad konklusionen bliver. Men umiddelbart er det mit indtryk, at det gik godt.

Hvordan endte billetsalget?

– Vi solgte cirka 75.000 partoutbilletter, hvilket er cirka 3000 billetter fra udsolgt. Det er vi godt tilfredse med, og der bliver i hvert fald overskud. Hvor stort det bliver, kan jeg dog ikke sige endnu.

Hvad med næste år, kan du allerede afsløre nogle nye tiltag?

– Jeg kan sige, at grusgraven, der var hegnet ind øst for Apollo-scenen, bliver taget i brug til camping næste år, ligesom det engang tidligere har været campingområde. I år havde vi sat mere lys på pladsen ved Arena-scenen, og det fungerede godt og vil muligvis blive udvidet til andre scener næste år. Antallet af scener og deres placering bliver efter planen det samme.

Læs hele GAFFAS omfattende Roskilde-dækning på gaffa.dk/roskilde


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA