x

Årets vinder af Ken Gudman-prisen er fundet

Årets vinder af Ken Gudman-prisen er fundet

Ken Gudman Mindefonden har efter ti år netop fået ny bestyrelse bestående af blandt andre bandet The William Blakes. En af bestyrelsens opgaver er at uddele Ken Gudman-prisen, og det er derfor også det nye hold, der har udvalgt dette års prisvinder: trommeslageren Kresten Osgood.

Ken Gudman-prisen anses herhjemme for at være en af rytmisk musiks vigtigste priser. Prisen er udformet af Ken Gudman Mindefonden, der er blevet stiftet til minde om trommeslageren Ken Gudman, der døde i 2003. Prisen har til formål at hylde og gøre opmærksom på danske musikere, der skaber musik i overensstemmelse med de musikalske dyder Ken Gudman stod for: Integritet, personlighed og musikalsk håndværk. Desuden skal prisen også fremhæve de musikere, de færreste kender, men som gør en afgørende forskel for den danske musikscene samt dem, der kan formå at gøre al musik, vedkommende har inflydelse på, bedre.

Årets prismodtager Kresten Osgoods startede allerede med at spille musik, da han var seks år gammel, hvor han blev undervist i henholdsvis klaver og trommer. Som 17-årig indspiller Kresten Osgood for første gang sine egne kompositioner, bliver året senere optaget på Københavns Rytmiske Musikkonservatorium, og som 20-årig modtager han sin første musikpris. Siden da har trommeslageren spillet med alt, der noget indenfor (jazz)musikken og optrådt i det meste af verden.

The William Blakes-forsangeren Kristian Leth skriver følgende om bestyrelsens motivation for at vælge netop Kresten Osgood som prismodtager: "Kresten Osgood er en torn i øjet, en sten i skoen og en skamplet på den pæne og anstændige danske jazzscene. Men han er også en af de største roser på busken og en fjer i håret for levende dansk musik, jazz eller ej". Kristian Leth fortsætter: "Han er en formidabel håndværker med overlegen teknik, et absurd godt swing og en ydmyghed over for sangen, nummeret og de andre musikere" og fremhæver, at Osgood ligeledes er en "formidabel band leader" og "inspirerende kapelmester".

Leth mener desuden, at Osgoods forhold til musik er tilnærmelsesvis religiøst: "For Kresten Osgood er musikken hellig. Og alle ideer om musikerens ego bliver ofret i dens ære. Han kunne have valgt en anden vej" og uddyber: "I modsætning til mange "provoer" kunne Kresten rent faktisk have skabt sig en respektfuld karriere på sin finesse og sit håndværk alene. Han spiller røven ud af bukserne på alt og alle. Han er skabt af musik helt ned på celle-plan. Og en ting er at være provokerende og intens. En anden er at være en poetisk æstetiker. Meget sjældent støder vi på kunstnere, der råder over begge udtryk, og som bruger dem når de skal bruges. Og altid, altid i musikkens tjeneste."

Selve prisen uddeles ved en koncert med prismodtageren og en række gæster i Amager Bio søndag den 20. oktober kl. 20.00. Billetsalget er i gang på Billetnet.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA