x

Varg Vikernes løsladt

Varg Vikernes løsladt

Den norske musiker Varg Vikernes, også kendt som "Greven", blev torsdag aften klokken 19 dansk tid løsladt, skriver NRK. Vikernes og hans kone blev i tirsdags anholdt i deres hjem i det centrale Frankrig. Myndighederne frygtede, at de var ved at forberede en terrorhandling. Imidlertid har anklagemyndigheden ikke fundet tilstrækkeligt med beviser mod Vikernes, og han bliver derfor løsladt. Hans kone blev løsladt allerede i går. Vikernes bliver dog tiltalt for at have overtrådt den franske racismelovgivning, fortæller Agnès Thibault-Lecuivre fra den lokale anklagemyndighed til NRK.

Vikernes var et af de centrale navne på den norske black metal-scene i 90'erne. Han havde enmandsbandet Burzum og spillede også med gruppen Mayhem. Imidlertid dræbte han i 1993 Mayhems guitarist Øystein "Euronymous" Aarseth med 23 knivstik og blev året efter idømt 21 års fængsel. Han blev i 2009 løsladt og flyttede herefter til Frankrig med sin franske kone, som han mødte, mens han sad i fængsel. Foruden morddommen blev han desuden dømt for flere tilfælde af ildspåsættelse mod norske stavkirker.

Vikernes har både under og efter sin fængselsafsoning udgivet en række ofte velanmeldte album under aliaset Burzum, både med black metal, folk-metal, elektronisk musik og ambient. Han har også skrevet en række bøger, blandt andet om nordisk mytologi.

Ifølge AFP var Vikernes blevet overvåget i flere år af fransk politi. Vikernes' kone, der er medlem af en skydeklub, blev som nævnt også anholdt. Det var ifølge NRK konens (lovlige) indkøb af fire rifler samt en række racistiske udtalelser fra Vikernes på to blogs mod jøder og muslimer, der var årsagen til, at parret blev arresteret.

Vikernes er kendt for sine sympatier for den yderste højrefløj. Ifølge Limousin 3 var han desuden en af de 530 modtagere af den norske massemorder Anders Behring Breiviks berygtede manifest "2083". Vikernes har dog på sin blog udtrykt sig kritisk om Breivik.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA