x

Madonnas debutalbum fylder 30

Madonnas debutalbum fylder 30

I dag er det præcis 30 år siden, Madonna udgav sit første, selvbetitlede debutalbum. Et album, som siden er blevet fulgt af en lang række album og singler, som sammenlagt har gjort Madonna til et af populærmusikkens allerstørste navne. Ifølge Guinness Book of Records er hun musikhistoriens bedst sælgende kvindelige kunstner med et samlet pladesalg på mere end 300 millioner plader, det vil sige album, singler og maxisingler sammenlagt.

I begyndelsen nåede Madonna dog knap så imponerende højder. Debutalbummet gik først ind på Billboards top 200-hitliste efter mere end en måned, hvor det den 3. september debuterede på en beskeden 190.-plads. Siden bredte hendes popularitet sig, og albummet nåede året efter op på en ottendeplads på hitlisten. I alt lå det på top 200-listen i 168 uger, altså mere end tre år, hvilket er rekord for et Madonna-album. Til dato har "Madonna" solgt mere end 10 millioner eksemplarer.

Albummet bød på funky dance-pop og ingen egentlige ballader, om end "Borderline" og "I Know It" havde en let melankolsk tone. Albummets respektive sange var produceret af Reggie Lucas, John "Jellybean" Benitez og Mark Kamins, hvoraf ingen senere har arbejdet sammen med Madonna. Albummet indeholder blandt andet fem sange skrevet af Madonna selv uden hjælp fra andre, hvilket adskiller det fra hendes øvrige album, hvor hun som regel har skrevet sangene med hjælp fra en eller flere samarbejdspartnere.

Første single, "Everybody", udkom allerede 6. oktober 1982. I november var New York-radiostationen WKTU formodentlig den første radio til at spille sangen, og i begyndelsen af 1983 nåede nummeret en tredjeplads på Billboards Dance/Club Play Songs-hitliste og en mere beskeden 107.-plads på den ordinære singlehitiste. Næste single, den dobbelte A-side "Burning Up"/"Physical Attraction" nåede i foråret 1983 ligeledes en tredjeplads på Billboards Dance-hitliste.

Tredje single, den dobbelte A-side "Holiday"/"Lucky Star" udkom i sommeren 1983 og blev Madonnas første førsteplads på Billboards Dance-hitliste. En hitliste, hun til dato har toppet 43 gange, hvilket også er en rekord. "Holiday" blev senere udgivet med "I Know It" som B-side, hvor den debuterede på en 88. plads på Billboards singlehitliste i oktober 1983 og toppede på en 16. plads i januar 1984.

Fjerde single, "Borderline", blev Madonnas første amerikanske top 10-hit på singlehitlisten, hvor det i juni 1984 nåede en 10.-plads. Sangen opnåede også en fjerdeplads på Dance-hitlisten. Sidste single fra albummet, "Lucky Star", nu som A-side med "Holiday" på B-siden, nåede en fjerdeplads på singlehitlisten i oktober 1984. Sangen blev desuden Madonnas anden førsteplads på Dance-hitlisten.

I november 1984 udgav Madonna første single fra sit andet album, titelnummeret "Like a Virgin", der blev hendes første nummer 1-single på den amerikanske singlehitliste, og siden er hittene fra hende fulgt i en lind strøm.

Læs en længere portrætartikel i GAFFAs artikelsektion.

Se musikvideoen til albummets åbningsnummer, "Lucky Star":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA