x

Lokalsamfund kan drage nytte af udkantsfestivaler

Lokalsamfund kan drage nytte af udkantsfestivaler

En undersøgelse fortaget af Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi, CKO, viser, at de festivaler, der foregår i det såkaldte Udkantsdanmark har en yderst positiv effekt på de omkringliggende lokalsamfund. Festivalerne stimulerer både byernes økonomi og kulturliv. Undersøgelsesrapporten overvejer endda, hvorvidt  udkantsfestivalerne vil kunne bidrage til opsving både hvad angår økonomi og befolkningsantal.

Chefkonsulenten Søren Würtz står bag undersøgelsen og fremhæver især indvirkningen på kulturlivet: "Har man haft en positiv oplevelse i en ny by og mener, at indbyggerne har grund til at være stolte over en bestemt kulturbegivenhed, så forbinder man som gæst byen med den oplevelse", og fastslår at netop dét kan være medvirkende til, at man skulle have lyst til at flytte til en ny by.

Som eksempel på en udkantsfestival, der har været positiv for lokalsamfundet kan nævnes Bork Havn Musikfestival. Den vestjyske festival formår under sin afholdelse i høj grad at øge omsætningen i lokalområdet. Tal fra 2011 viser, at egnen det år omsatte for 11 millioner kroner i forbindelse med festivalen. Den høje omsætning favner alt fra sommerhusudlejning og butikssalg til håndværkerarbejde. Endvidere skønnes det, at brandværdien ligger på omkring 1,8 millioner, hvoraf de 10 procent er til fordel for promoveringen af den lokale kommune.

Dog mener Søren Würtz ikke, at det er kommunerne, der af den afgørende faktor for, om udkantsarrangementerne bliver en succes, men nærmere de frivillige: "Men et godt arrangement kræver ikke bare lysten fra kommunerne. Det er vigtigt, at man får dem, der kender til emnet med, som eksempelvis de frivillige. De engagerer sig ofte meget i arrangementet og kan have større kompetencer, fordi de i forvejen interesserer sig for emnet og har et stort og relevant netværk".

Der findes omkring 170 festivaler i Danmark, og det var i går muligt på GAFFA.dk at læse om en undersøgelse, der viste, at flere af de ældre festivaler bliver truet af nye festivaler, der arrangeres af bookingbureauerne selv. 10 procent af de i alt 48 undersøgte festivaler havde sågar underskud. Læs hele artiklen her


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA