x

George Duke er død

George Duke er død

Billedet: George Duke (til højre) med bassisten Stanley Clarke

Den amerikanske sanger, keyboardspiller og producer George Duke er død, 67 år gammel, skriver Time Magazine. Duke døde mandag aften lokal tid i Los Angeles af leukæmi.

Duke spillede både jazz, funk, r&b, soul, pop og rock og er herhjemme især kendt for nummeret "Reach Out", som blev brugt som titelmelodi i 80'er-tv-programmet "Sportslørdag" med Claus Borre som vært.

Internationalt gjorde Duke sig blandt andet bemærket som medvirkende på adskillige af Frank Zappas 1970'er-plader, på Michael Jacksons storsælgende 1979-album "Off The Wall" og som medlem af Don Ellis Orchestra og Cannonball Adderleys band. Han har desuden produceret for kunstnere som Miles Davis, Smokey Robinson, Gladys Knight, Dionne Warwick og Natalie Cole. Han har endvidere udgivet mere end 30 soloplader. I 1967 tog han en bachelorgrad i trombone og kompositon samt et sidefag i kontrabas fra konservatoriet i San Francisco.

I 1988 var George Duke orkesterleder ved den store hyldestkoncert til ære for Nelson Mandela på Wembley Stadium i London. To år senere blev Mandela løsladt efter 27 års fængsel.

I 2011 tog George Duke på en udsolgt USA-turné med saxofonisten David Sanborn og bassisten Marcus Miller. Sidste år døde hans kone, Corine, af kræft.

Flere af Dukes numre er blevet samplet af yngre kunstnere, eksempelvis "I Love You More", der er blevet samplet af Daft Punk på deres "Digital Love", "Someday", der er samplet på Commons "Break My Heart" produceret af Kanye West og "Reach for It", samplet af Ice Cube på "True to the Game".

Læs en mere udførlig nekrolog i GAFFAs artikelsektion

Hør George Duke med "Reach Out":


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA