Leonard Cohen-fernisering: Billeder fra en anden verden

Leonard Cohen-fernisering: Billeder fra en anden verden

Se masser af billeder fra ferniseringen i GAFFAs gallerisektion

Gallery Poulsen på Flæsketorvet i København lagde fredag eftermiddag lokaler til fernisering. Udstilleren er ikke hvem som helst. Leonard Cohen udstiller indtil sidst på måneden sine tegninger og malerier i Kødbyen, og GAFFA var med, da galleriet i nogle timer blev omdannet til et inferno af mennesker, kolde øl, en malplaceret dj uden hang til Cohen, rødvin og ikke mindst masser af billeder.

Cohen gæster lørdag aften Odense, hvor han giver koncert i Kongens Have. Torsdag spillede han i Stockholm, og derfor havde han jo faktisk en koncertfri fredag. Blandt de mange gæster, inklusive undertegnede, var det uundgåelige spørgsmål: Kunne mesteren selv virkelig finde på at troppe op en fredag eftermiddag på Flæsketorvet? Svaret blev desværre nej. Hvad skulle han egentlig også have foretaget sig til den fernisering? Ja, det spørgsmål får lov at blafre i vinden til evig tid. Vi havde bare håbet på, han ville være der.

I første omgang var det meningen, at canadierens søn Adam, som også er musiker, skulle have givet et par numre, men på grund af koncerter andre steder i Europa havde han ikke mulighed for at aflægge ferniseringen en visit. Han besøger dog galleriet den 29. august, hvor de fremmødte vil få fornøjelse af at stifte bekendtskab med hans musikalske univers. I stedet for livemusik havde galleriet sørget for en dj, som stod i stærk kontrast til Leonard Cohens univers.

Gang i butikken

Galleriets ejer Michael Poulsen havde en travl eftermiddag med masser af aktivitet på sine arealer, men kunne dog kort fortælle, at han allerede inden udstillingen havde fået afsat to af Cohens billeder, som kommer til at hænge udenfor landets grænser. Michael Poulsen fortalte desuden, at hans eget forhold til den udstillede kunstner mest blomstrede i ungdommen, men inden for de seneste år havde han fundet Cohen frem igen og opdaget nye kvaliteter hos den 78-årige canadier.

Spændvidden i alderen hos den fremmødte skare var meget spredt, men den købestærke side med pensionsopsparing var i flertal. Dette var nok meget heldigt, eftersom billedernes pris startede ved 13.000 kroner og fortsatte støt opad. Et af de to allerede solgte billeder var det dyreste i hele samlingen, nemlig "Dear Heather", som også er titlen på Cohens album fra 2004. Det gik for 48.000 kroner.

To kvinder blandt det lidt mere modne publikum var Laura Simonsen og Inger Ferbing fra København.

Hvorfor er I kommet her i dag?

– Vi fik en invitation, og så anede vi faktisk ikke, at Leonard Cohen også malede. Derhjemme har vi begge de fleste af hans album, og derfor kunne det være interessant også at opleve det her.

– Der er nogle fælles træk, som går igen begge steder. Humoren er blandt andet en vigtig del af Cohens univers, både i musikken og i maleriet.

To unge kvinder fra henholdsvis Irland og Tyskland havde også fundet vej til Flæsketorvet. Sue på 31 år og Eva på 27 år er begge store fans af mesterens musik og er også på plads til Odense-koncerten.

Hvorfor kan en mand som Leonard Cohen ramme unge mennesker som jer?

– Det er his sexy voice og dybden i poesien og teksterne. Musikken rører os dybt. De unge artister siger os ikke så meget som Cohen. Han rammer os.

Desværre fik vi ikke et glimt af hovedpersonen selv, men han optræder lørdag den 17. august i Kongens Have i Odense. Der er i skrivende stund stadig billetter til koncerten.

Udstillingen i Galleri Poulsen løber frem til 1. september. Læs mere her: http://www.gallerypoulsen.com

Se masser af billeder fra ferniseringen i GAFFAs gallerisektion


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA