x

Reportage: København i kogerummet

Reportage: København i kogerummet

Se masser af billeder fra arrangementet i GAFFAs gallerisektion

Vil du have din bytur filmet og streamet live på nettet, mens hundredtusind mennesker fra hele verden kigger med?

Nej tak, vil de fleste nok sige, inklusiv undertegnede. Helst ikke.

Og så alligevel. For så meldte Boiler Room sin ankomst til København. Og Boiler Room gør netop det: streamer et dj-sæt (med den tilhørende fest omkring pulten) på nettet, mens tusindvis (millioner, på månedsplan) kigger med. Og så måtte jeg jo altså lige med alligevel. Kameraer eller ej. For Boiler Room er et både interessant og sympatisk fænomen. Fyldt med passion for musikken, kombineret med enorm rækkevidde. Og man kunne vel også stille sig et diskret sted, udenfor kameravinklen, eller noget.

Boiler Room sendte sit første livestream ud på boilerroom.tv i 2010 - fra et pakhus i London via et webcam, der var tapet fast til væggen. Siden er konceptet blevet voldsomt populært, og adskillige hundredtusind ser nu med, hver gang der sendes live. En lang række af verdens største dj's har været i centrum på Boiler Room, såsom A Guy Called Gerald, Richie Hawtin, Ben Klock og dj Sneak (for nu bare at nævne nogle få navne fra listen i år), og Boiler Room er blevet et omrejsende fænomen, der nu livestreamer flere gange om ugen, mens musikfans fra hele verden ytrer deres begejstring (eller det modsatte) over pladevalg og mixes i kommentarsporet. Som en moderne udgave af de britiske piratradiostationer fra 90'erne, bare med langt, langt større rækkevidde. 2,5 millioner ser med hver måned, og på den måde kan Boiler Room omdanne selv de mindste intimkoncerter og mest eksklusive pladereleasefester til globale onlinebegivenheder.

Den første danske udgave af en Boiler Room-session nogensinde foregik under den netop overståede Strøm-festival og havde Trentemøller, Kenton Slash Demon, Kasper Bjørke og Sexy Lazer (aka the Mansisters) og Unkwon på programmet. Festen blev holdt et hemmeligt sted (som det altid er tilfældet) for 75 mennesker og startede klokken 15 om eftermiddagen. Stedet viste sig at være det gode skib Illutron i Sydhavnen, og jeg var personligt overbevist om, at der skulle danses nede i mørket i fyrrummet. Men vejret viste sig fra sin fine side, og festen foregik i det fri på dækket. Nu har Boiler Room-crewet åbenbart set nok mørke kælderrum over hele verden og vil ud under åben himmel.

Der var fri, velforsynet bar på alle etager af båden. Men som bekendt tager det jo lidt tid og en forholdsvist stor mængde alkohol, når dansken skal sparkes i gang. Sådan for alvor. Stemmerne i chatrummet, der kigger med på løjerne fra hele verden, er da heller ikke imponerede.

"Aij, hvor er de kedelige. Hvorfor danser de ikke? Hvis jeg var der, ville jeg danse helt vildt!" er de generelle udmeldinger.

Jeg er selv helt sikkert en af de kedelige. Første gang, jeg selv snublede over en Boiler Room-udsendelse, syntes jeg nemlig, det var skrækkeligt pinligt at se på. Fint nok med dj'en, men ih altså, de mennesker, der stod bag dj-pulten, det var bare akavet. Derfor har jeg lyttet til en del, men ikke rent faktisk set særligt mange Boiler Room-shows. Og i dem, jeg har set, har kameraet været rettet direkte mod dj-pulten og ikke andre steder. Jeg tror derfor, jeg har fået mig selv placeret fuldstændigt udenfor webcam-rækkevidde. Da jeg senere tjekker min telefon, kan jeg se på min sms-indbakke og dens lille læs af "Hey! Vink til kameraet!!!"-beskeder, at det har jeg bestemt ikke været. Oh well.

Heldigvis er det så ikke alle, der ligesom mig helst vil stå diskret i siden lige den eftermiddag, og heldigvis sparker den frie bar da også heftigt ind på et tidspunkt og forvandler skibsdækket til en gyngende masse af festlighed, som vi godt kan være nogenlunde bekendt over for det internationale netpublikum. Vi er trods alt hjemlandet for Distortion og verdensmestre i gadefester; vi burde vel også kunne fyre op for lidt ramasjang på et båddæk, nu hvor verden kigger med.

Det ender da også med, at festen kører en halv time længere end planlagt. Kenton Slash Demon løber tør for plader. Det hele kulminerer i en improviseret back-to-back-session med Kasper Bjørke.

Kommer Boiler Room tilbage til København? Lad os håbe det. Det må i øjeblikket være en af de mest effektive kanaler for promovering af den danske elektroniske scene - og deres rækkevidde vokser stadig. Tjek boilerrom.tv for både live-udsendelser og optagede sessions. Og hvis du kan lide at krumme tæer, så søg efter awkward boiler room moments på youtube...

Se masser af billeder fra arrangementet i GAFFAs gallerisektion


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA