x

Reportage: Til intimkoncert med Nine Inch Nails

Reportage: Til intimkoncert med Nine Inch Nails

Se flere billeder af koncerten i GAFFAs gallerisektion

GAFFAs udsendte er nok ikke den eneste, der husker Nine Inch Nails (NIN) "farvelturné" i 2009 som noget helt specielt. Turnéen bragte industrial/metal-hovederne forbi Roskilde Festival, hvor de spillede en fantastisk koncert klokken sent om natten. "Farvellet" er dog til dels blevet undermineret af, at storbandet begyndte at turnere igen i år og udgiver nyt album, "Hesitation Marks", 2. september. NIN har allerede spillet en del koncerter på turnéen i både Asien, Nordamerika og Europa, og snart står de engelske søskende-festivaler, Reading og Leeds, for tur. For at fejre det satte Trent Reznor en bonus i udsigt for sine dedikerede Englandsfans, nemlig en utrolig intim koncert i Scala, nær ved King's Cross, 20. august.  

De udvalgte gengældte gestussen
Scala har plads til 1145 mennesker, så der var tale om lidt af en bonus for de dedikerede NIN-fans. GAFFAs udsendte sad med tusindvis af andre fans på NIN.com et par fredage siden, men uden held. Sitet var nede, fra klokken slog 17, til der var udsolgt, og dette på trods af at undertegnede benyttede både multibrowser-strategi og diverse digitale apparater på een gang. Heldigvis kunne pladeselskabet og GAFFA hjælpe.

Mange andre gamle fans havde uden tvivl haft samme skidte købsoplevelse, så der var en kollektiv fornemmelse af at være særdeles udvalgte, da vi stod i kø for at afhente vores respektive billetter. Dette blev forstærket, da et hurtigt kig ned ad den solbeskinnede Gray's Inn Road viste en tyk pølse af dedikerede metal- og industrialfans med lige dele spænding og frygt (frygt for, at det meget manuelle dørbilletdistributionssystem skulle "gå i stykker"). Vel indenfor stillede folk sig op og ventede, om det var fans eller VIPere. Stemningen var stille og rolig, indtil det øjeblik hvor den (noget tilfældige) ventemusik blev afløst af et industrielt lydspor, lyset blev sænket, og nærmest hele den lille klub blev tildækket i røg. Det næste, man vidste af, var, at Trent gik på scenen, han var stadig kun en silhouet, men ingen var i tvivl, og stemningen ændrede sig i det sekund til et intenst fokus på Trent Reznor (og i mindre omfang på John Eustis, Allessandro Cortini, Ilan Rubin og Robin Finck). Det fokus skulle vare i de fulde 105 minutter, koncerten buldrede og bragede, og som det viste sig kunne intensiten kun stige og stige. Øl, smøger og toiletpauser var ikke på tapetet under al den tid.

Uden at anmelde...
Pladeselskabet havde frabedt sig en anmeldelse, så uden at sige for meget må jeg nøjes med: NIN ejede publikum, de spillede både klassikere og mindre kendte numre, men publikum kunne det hele. "Closer", det nye "Disappointed", "Wish", "The Warning", "Sanctified", "Gave Up", covers af "I'm Afraid of Americans" (Davie Bowie) og "Dead Souls" (Joy Division) samt (selvfølgelig) en fantastisk version af "Hurt" til at slutte af med.

Gutten ved siden af mig var måske ikke just repræsentativ for hele publikum, men han kan stadig illustrere en stemning. Under hele koncerten, alle 105 minutter og 22 sange, var der ikke et tidspunkt, han ikke sang med. Undertegnede kan kun sige: find NIN.com, udpeg en koncert, der ikke er alt for langt fra de eksisterende/kommende ferieplaner og se så at få booket!

Sætliste:

1. Somewhat Damaged

2. The Beginning of the End

3. Terrible Lie

4. March of the Pigs

5. Piggy

6. The Frail

7. The Wrecthed

8. Closer

9. I'm Afraid of Americans (David Bowie-cover)

10. Burn

11. Gave

12. Sanctified

13. Disappointed

14. The Warning

15. Wish

16. Survivalism

17. Suck (Pigface-cover)

18. The Hand That Feeds

19. Head Like A Hole

Ekstra:

20. The Day The World Went Away

21. Dead Souls (Joy Division-cover)

22. Hurt

Se flere billeder af koncerten i GAFFAs gallerisektion


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA