x

Boganmeldelse: Sylvie Simmons - I'm Your Man - En biografi om Leonard Cohen

Boganmeldelse: Sylvie Simmons - I'm Your Man - En biografi om Leonard Cohen

Et sted i efterskriftet til sin store Cohenbiografi fortæller den rutinerede journalist Sylvie Simmons om en episode efter et af sine utallige interviews med hovedpersonen, hvor han har lavet hende en kop kaffe og - "med sin højtidelige stemme," som der står - siger: "Tænk meget over dette før du svarer. Vil du have en skefuld is i din kaffe?"

Da har vi over lidt mere end 500 sider fået udfoldet et stærkt og sobert portræt af den i dag 78-årige sangskriver og forfatter - og det lille Zen-øjeblik forekommer på en eller anden måde meget fint at opsummere indtrykket af en sangskriver, som i enhver tænkelig forstand er uden sidestykke i populærmusikken.

Ligeså uprætentiøs og ydmyg, som han fremstår begavet og eftertænksom - og omtrent så langt fra enhver rock'n'roll-kliché-fortælling, som tænkes kan. Det er det indtryk, man får bekræftet af murstensbiografien, som nu udkommer på dansk til glæde for såvel gamle fans som dem, der er steget på vognen i forbindelse med Cohens tilbagevenden til rampelyset de senere år.

Denne anmelder tilhører den første kategori og har beskæftiget sig ganske indgående med Cohens tekstunivers - og har alligevel haft stor fornøjelse af Sylvie Simmons værk. Uden at den af den grund på nogen måde er indforstået: Fakta lægges ud i et klart og uprætentiøst sprog - fint oversat af Jakob Levinsen - og suppleret af adskillige af Cohens egne (gyldne) udtalelser og blot en enkelt, fin billedsektion.
 
Uhildet og sober
 
Simmons har tidligere bidraget til de helt store internationale rockmagasiner (Rolling Stone, Q, Mojo og så videre), interviewet Gud og hvermand og iøvrigt udgivet biografier om Serge Gainbourg og Neil Young - og nu har hun så løftet den imponerende opgave at udlægge Leonard Cohens liv og karriere på uhildet og sober vis.
 
Lige fra barndommen i Canada i 30'erne og 40'erne til de senere års triumfante turnéer over den ganske klode. Via depressionerne, muserne, de skiftende eksiler og den række af excellente udgivelser, som indledtes helt tilbage i '56 med debutdigtsamlingen med den sigende titel "Let Us Compare Mythologies."
 
Det var dengang, Elvis Presley stadig sang om blå ruskindssko og Dylan gik i gymnasiet hjemme i Minnesota, og samlingens titel er sigende, fordi Cohens værk først og sidst handler om det moderne, sekulære menneskes eksistentielle ørkanvandring - noget, Simmons på fornem vis får formidlet uden antydning af tilløb til akademiske attituder eller meddigten: Livshistorien taler (ligesom livsværket selv)  for sig selv.
 
Det er stærk læsning, og ydermere er det troværdig journalistik, baseret, som det er på ikke bare de adskillige interviews med hovedpersonen selv, men også et utal af relevante kilder tæt på ham. Hatten af herfra.
 
Sylvie Simmons: I'm Your Man - En biografi om Leonard Cohen. Gyldendal 2013, 560 sider, oversat af Jakob Levinsen. Fem ud af seks stjerner.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA