x

Interview: Eivør & Ginman After Dark: Fra avantgarde til popmusik

Interview: Eivør & Ginman After Dark: Fra avantgarde til popmusik

Den færøske sangerinde Eivør Pálsdóttir og den finske kontrabassist Lennart Ginman er hovedpersonerne i projektet Eivør & Ginman After Dark, der placerer sig et sted mellem jazz og elektronisk musik. De forsøger at omfavne den nordiske melankoli og bryde med musikalske genregrænser, og i sidste halvdel af september vil de præsentere resultatet på en Danmarksturné, der blandt andet lægger vej forbi Atlas i Aarhus og Koncerthuset i København.

Samarbejdet mellem Eivør og Ginman begyndte for få år siden og blev realiseret ved en turné sidste år. De kan ikke helt huske, hvem der tog initiativet til projektet, men begge havde de stor respekt for hinandens arbejde.

– Jeg hørte første gang rigtig Eivør, da jeg spillede en koncert med Niels Skousen, og Eivør var inviteret med til koncerten som special guest. Hendes udtryk gjorde et stort indtryk på mig. Ikke bare hendes åbenlyse virtuose musikalitet, men selve det uforklarlige, som nogle ganske få vokalister besidder: At hun kan synge hver strofe med en autenticitet og intensitet, som havde hun selv gennemlevet hvert et ord. Hende MÅTTE jeg lave musik med, fortæller Ginman om sin samarbejdspartner.

"Der er en ægte band-stemning"

Lennart Ginman har tidligere høstet stor anerkendelse for sit arbejde med andre artister, blandt andet med Sort Sols Steen Jørgensen, som Ginman i 1998 udgav albummet "Ginman/Jørgensen" sammen med. Eivør Pálsdottir er derimod bedst kendt som soloartist: Hun albumdebuterede i 2000, og sidste år udsendte hun sit seneste album "Room". Eivør & Ginman After Dark-projektet adskiller sig dog fra hendes vante rammer:

– Det er skønt at være med i et projekt, som er så langt fra det, man normalt laver – samtidig med at man er så involveret. Der er en ægte "band"-stemning i det her projekt, som minder mig om dengang, jeg spillede med kælderbands hjemme på Færøerne. Det er den dér fælles "ting", hvor alle har sin indflydelse på musikken. Jeg nyder virkelig at spille sammen med bandmedlemmerne, siger Eivør.

På tværs af genrebetegnelser

Eivør & Ginman After Darks musikalske karakter beskriver duoen kort som "mørk jazz-elektro-pop", og Lennart Ginman forklarer, at de forsøger at arbejde uden musikalske genregrænser:

– Her spiller vi musik, som ikke kan rubriceres som hverken jazz, americana, pop, electronica eller andet. Det adskiller sig fra mange andre projekter, jeg arbejder med, som ofte har en mere klar genre-overskrift, fortæller han og uddyber:

– Musikken indeholder elementer fra avantgardemusik til popmusik. Fra de umiddelbart dissonante klange til det gentagede omkvæd. Fra den stramme minimalistiske electronica til den svulmende David Lynch-synthflade. Vigtigst af alt, så er stemning og mood noget, som deles på tværs af alle genrebetegnelser.

Både Eivør og Ginman har skrevet nye sange til projektet, og inspirationskilderne til musikken kommer mange steder fra. Her kan de blandt andet nævne: Naturens kraft, romantik, Ennio Morricones filmmusik, Billie Holiday, Portishead, finsk tango og Edgar Allan Poe.

Rolle som Marilyn Monroe

Inden turnéen for alvor går i gang, skal Eivør Pálsdóttir spille rollen som Marilyn Monroe i en canadisk opera. Eivør har ellers aldrig haft et særligt forhold til skuespillerinden, men efter at have forberedt sig til rollen er hun blevet meget fascineret af Norma Jean. Hun føler også, at hun kan bruge elementer fra sin egen karriere i rollen som Marilyn:

- Jeg kender følelsen af at tro, man må være på en bestemt måde for at blive elsket. Norma Jean forvandlede sig gennem sin karriere til en helt anden person end den, hun var i begyndelsen – alt sammen i sin higen efter at blive elsket. Hun var meget usikker og ensom indeni. Det er jo noget, de fleste af og gør hele tiden: At iklæde os en form for maske, fordi vi tror, at vi vil blive mere elsket, hvis vi nu ser ud på en bestemt måde, eller hvis vi ikke viser vores svagheder. Hun gjorde det bare på en ret ekstrem måde og fandt aldrig rigtig tilbage.

Eivør & Ginman After Dark består af:
Eivør Pálsdóttir: Vokal, guitar
Lennart Ginman: Bas med mere
Mads Emil Nielsen: Trommer, elektronik med mere
Simon Walsøe: Keyboards med mere
Oliver Hoiness: Guitar med mere

Gruppen kan opleves følgende steder:

18/9 2013, 19:30 Musikstation Skørping, Skørping
19/9 2013, 20:00 Paletten, Viborg
20/9 2013, 20:00 Thisted Musikteater, Thisted
21/9 2013, 20:00 Huset i Hasserisgade, Aalborg
26/9 2013, 20:00 Atlas, Aarhus
27/9 2013, 20:30 Borgerforeningen, Svendborg
28/9 2013, 20:00 Studie 2, DR Byen, København

Find billetter via GAFFA Live og spillestedernes hjemmesider.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA