x

Syngende norske ræve hitter på nettet

Syngende norske ræve hitter på nettet

"The Fox" er titlen på et nyt YouTube-fænomen fra den norske gruppe Ylvis, der består af brødrene Bård Ylvisåker og Vegard Ylvisåker. Videoen, som du kan se herunder, har fået ganske mange hits på meget kort tid, hvilket i sidste uge fik GAFFA-redaktionen til at spørge sig selv, om det er den nye "Gangnam Style". For en lille uge siden havde sangen fået to millioner visninger på tre dage, og det tal er nu steget til mere end 19 millioner, siden videoen blev lagt på nettet 3. september – altså på ni dage.

Videoen, der blandt andet byder på mennesker klædt ud som syngende ræve, har nu også gået sin sejrsgang i USA, hvor sangen i denne uge er gået ind på en 29. plads på singlehitlisten Hot 100, hvor den er ugens højeste nyhed. Samtidig er den også debuteret som nummer tre på streaminglisten, der i USA siden marts også har talt YouTube-visninger. Siden da har kun Baauers "Harlem Shake", Psys "Gentleman" og One Directions "Best Song Ever" debuteret højere på streaminglisten – Baauer og Psy som nummer et og One Direction som nummer to, mens Drakes "Started from the Bottom" ligeledes er debuteret på en tredjeplads.

Ifølge Billboard er sangen i den sidste uge blevet vist 4,8 millioner gange på YouTube i USA og globalt blevet delt mere end 71.000 gange på forskellige sociale medier. Til gengæld er den ifølge Nielsen BDS kun blevet spillet 50 gange på amerikanske radiostationer i sidste uge, så der er altså tale om et langt overvejende internetbaseret fænomen.

Ylvis, som kommer fra Bergen, er allerede velkendte i hjemlandet, hvor de har optrådt med diverse former for comedy på norsk tv. I 2011 fik de deres eget tv-progran på kanalen NRK med navnet "I Kvel med Ylvis", hvor sangen "The Fox" for nylig fik premiere.

Sangen er skrevet af Ylvis og deres kollega Christian Løchstøer og er produceret af det norske stjerne-sangskriver- og producer-team Stargate alias Tor Erik Hermansen og Mikkel Storleer Eriksen, som til dato har co-skrevet og -produceret ti nummer 1-hits på den amerikanske hitliste, startende med Ne-Yo's "So Sick" i 2006 og indtil videre frem til sidste års "Diamonds" med Rihanna. Bag videoen står Ole Martin Hafsmo.

Du kan se videoen nedenfor. Og for at vise, at nordmænd også kan synge om ræve på en måske lidt mere sofistikeret vis, supplerer vi med Susanne Sundfør og hendes "White Foxes". Endelig runder vi af med Angora By Night og "Ræven og Tegnebogen" for at vise, at danskerne også kan være med.Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA