x

Dolly Parton til Danmark

Dolly Parton til Danmark

Den amerikanske sangerinde og sangskriver Dolly Parton, der godt kan tåle betegnelsen "den ukronede countrydronning", giver koncert i Forum i København 8. juli 2014.

Dolly Parton er kendt for hits som "Jolene", "Islands in the Stream", "Here You Come Again", "I Will Always Love You", "9 to 5" og mange flere. Hun er født i 1946, singledebuterede allerede som barn, udgav sit første album i 1967 og fik samme år sine første hits på den amerikanske countryhitliste. I 1977 opnåede hun sit første hit på den amerikanske Billboard Hot 100-hitliste (der omfatter alle genrer samlet), "Here You Come Again", og i løbet af karrieren har hun solgt over 100 millioner plader. Hun har toppet den amerikanske countryhitliste i både 70'erne, 80'erne, 90'erne og 00'erne.
 
Dolly Parton har ifølge talkshowværten Larry King skrevet over 3000 sange, heriblandt "I Will Always Love You", som hun toppede den amerikanske countryhitliste med hele to gange, i 1974 og 1982, og sangen blev i 1992 et internationalt pophit for Whitney Houston, hvor den medvirkede i filmen "The Bodyguard". Ud over en karriere inden for musik er Dolly Parton også en erfaren forretningskvinde, der ejer sin egen forlystelsespark, "Dollywood", ligesom hun har medvirket i flere film.
 
I løbet af sin mere end 50 år lange karriere har Dolly Parton vundet syv Grammy Awards, og i 2011 modtog hun den prestigefyldte Grammy Lifetime Achievement Award for sit bidrag til musikken. Hun har også vundet syv Country Music Awards, tre American Music Awards og har været nomineret til en Oscar to gange.

Dolly Parton har aldrig lagt skjul på, at hun har fået foretaget en række plastickirurgiske indgreb og har blandt andet sammenlignet sig selv med en bil, der også skal have nye reservedele engang imellem. Hun er ligeledes kendt for udtalelsen "Det koster en masse at se så billig ud som jeg."
 
Dolly Parton er snart klar med sit nye album, "Blue Smoke". Datoen for udgivelsen af pladen er endnu ikke fastsat, men den bringer hende på endnu en Europaturné i 2014, og hun udtaler:
 
"Hver gang jeg kommer til Europa, er jeg lige så spændt, som jeg var første gang, hvilket er mange, mange år siden. Jeg elsker denne del af verden, og jeg elsker især fansene. Jeg har sammensat en masse ting til dette show, som jeg tror, fansene vil elske. Vi havde ikke planlagt at komme tilbage så tidligt, men vi modtog så mange fanbreve og fik sådan en god reaktion, at jeg tænkte: "Hvorfor ikke, hvis de har det sjovt, og vi også altid har det, så lad os gøre det'." Dolly Parton lover både nye sange og hits fra hele karrieren.
 
Sidst Dolly Parton gæstede Danmark var i 2011, hvor hun gav koncert i et udsolgt Forum. Her uddelte GAFFAs anmelder Espen Strunk tre stjerner under overskriften "Mellem tåkrummende tomgang og ægte tårer".

Billetsalget begynder fredag den 25. oktober klokken 10 via GAFFA Live.

Er man medlem af koncertarrangøren ICOs klub, begynder billetsalget dog allerede onsdag den 23. oktober klokken 10. Læs mere på www.concerts.dk

Ifølge Billboard blev Dolly Parton i øvrigt i går impliceret i et biluheld i Nashville, hvor hendes firhjulstrækker blev ramt af en anden bil. Dolly Parton slap dog med lettere skrammer.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA