Nyhed

Reportage: Días Nórdicos – Madrid fejrer nordisk musik

Argentinske ildsjæle lokker spanierne ud af huset med nordisk musik

Den spanske kulturfestival Días Nórdicos er en månedlang fejring af film, grafisk kunst, musik og meget mere fra Norge, Finland, Danmark, Island og Færøerne. I sidste uge løb den musikalske del af stablen med koncerter fra hvert af de nordiske lande.  

GAFFA var på plads fredag og lørdag, hvor vi var så heldige at være vidne til nogle særdeles populære koncerter fra fremadstormende svenske, finske, norske og danske musikere. Konceptet rammer tydeligvis en nerve blandt Madrids musikinteresserede, men hvordan i alverden endte den spanske hovedstad med sådan et arrangement som Días Nórdicos?

– Det hele startede med en udgave af vores magasin, hvor vi havde et 50 sider langt tillæg om Danmark, forklarer Días Nórdicos-ildsjælen Daniela Rossi, da vi møder hende under oktobersolen på en gade i Madrid nogle timer før koncertstart.


Den oprindeligt argentinske Norden-entusiast taler om kulturmagasinet Zona de Obras, som hun i mange år har udgivet i Spanien sammen med sin makker og medargentiner Rubén Scaramuzzino. I dag eksisterer Zona de Obras som net-magasin, men har udvidet aktiviteterne med blandt andet arrangeringen af festivaler og showcases.

Gennem artiklen om Danmark kom Rossi og Scaramuzzino i kontakt med ROSA (Danske Rock Samråd), som er arrangører af Spot-festivalen.

– Vi havde gennem flere år inviteret dem som gæster til vores Spot Festival, og de inviterede os tilbage til Spanien til et møde, hvor vi drøftede idéen om den nordiske kulturfestival Días Nórdicos. Den har nu eksisteret i fire år, med ROSA som fast samarbejdspartner på det musikalske program, fortæller ROSAs Henrik Friis.


Årets program til den fjerde udgave af Días Nórdicos bestod som altid af en kombination af artister, som ROSA har forslået Rossi og Scaramuzzino, samt artister som duoen har fundet frem til på egen hånd.

– Norske Maria Due er en artist, som de (Rossi og Scaramuzzino, red.) fandt frem til selv uden for de typiske kanaler. Og hun er et eksempel på den type artist, som så godt som ingen af festivalgængerne har hørt før, men som alligevel trækker fuldt hus, siger Friis.

Hvordan kan det lade sig gøre, at selv relativt ukendte udlandske navne kan lokke Madrids koncertgængere til?


– Der er mange spanske artister på samme størrelse som Días Nórdicos-artisterne, som er ganske misundelige. De ville aldrig kunne fylde et lokale på samme størrelse i Madrid. Men det er noget med idéen om Norden, og forventningerne knyttet til de nordiske artister og til Días Nórdicos' kvalitetsstempel, som gør at forventningsfulde folk møder op i massevis.

GAFFA formåede at snige sig ind i det smækfyldte La Casa Encendida for at se følgende fire optrædener:

FREDAG:


Se billedgalleri fra fredagens koncerter her.

The New Tigers (FI)

Den unge finske gruppe bød på et stort og støjende sæt med lange og hypnotiserende instrumentalpartier, som sendte Madrids Norden-fans langt væk fra hverdagen og ind i et festival-weekend-modus.


Caviare Days (SE)

Den psykedeliske pop fra hippie-pigerne og drengene i Cavarie Days inviterer folk til at nynne og danse med fra første sekund, og det bliver ikke umiddelbart lettere at står stille, når søstrene Linda og Maja Westin vrikker sig sprudlende og legende rundt på scenen. God stemning, som smitter af på publikum, ikke mindst på de mange betagede spanske herrer. "Vi spaniere elsker jo svenske piger," betroede en af dem sig til GAFFA.

LØRDAG:


Se billedgalleri fra lørdagens koncerter her.

Maria Due (NO)

Bergenseren Maria og hendes tre medhjælpere præsenterede melankolske, men humorfyldte tekster på bedste norske vis, pakket ind i et varmt, kontinentalt lydbillede, som gik rent ind hos det begejstrede spanske publikum. Især hendes cover af "La Mésange", en hyldest til 60'er-ikonet Françoise Hardy, skabte god stemning.


Rangleklods (DK)

GAFFAs korte tid i Madrid nåede et højdepunkt, da der blev blæst en tung, tung bas ud over et saligt publikum. Der blev danset tæt og svedt, og der blev smadret ihærdig på trommerne. En times seance, der føltes som minutter, og som godt kunne have varet lidt længere ud på den varme lørdagsnat. Rangleklods (på billedet, red.) havde for blot nogle måneder siden besøgt Madrid, men var tydeligvis særdeles velkommen tilbage.

 


ANNONCE