Nyhed

Dansk musik er vigtig for landets økonomi

Nye tal viser, at dansk musik i 2012 bidrog med mere end seks milliarder kroner til landets samlede økonomi

Dansk musik er ikke kun vigtigt for vores kultur, den er også vigtig for vores nationaløkonomi, viser ny branchestatistik fra Rambøll. I alt bidrog den danske musikindustri med hele 6,4 milliarder danske kroner i 2012, hvilket inkluderer livemusik, indspillet musik samt eksport af musik. Hertil kommer det faktum, at musikindustrien beskæftiger et større antal mennesker.

Det er især livemusikken, som spytter penge i puljen, og her er der ikke kun tale om billetsalg til koncerter og festivaler. Når du for eksempel køber en øl i baren på spillestedet VoxHall, bidrager du ligeledes til den samlede omsætning. Livemusikken udgør således mere end halvdelen af den samlede økonomi i dansk musik med en omsætning på 3,7 milliarder kroner i 2012.

Indspilning af musik er dog ikke at kimse ad, idet næsten 40 procent af dansk musiks bidrag til samfundsøkonomien har sit udspring i den indspillede musik. Indtægterne fra blandt andet fysisk og digitalt salg, streaming og aftaler om brug af musik med radio- og tv-stationer spiller således også en vigtig rolle i musikkens økonomi.


Statistikken fra Rambøll, som er blevet lavet på vegne af den danske musikbranche, afslører også, at der tjenes ganske meget på eksport af dansk musik. Musikeksporten udgør godt 500 millioner kroner af dansk musiks samlede omsætning. Danske bands som Volbeat (på billedet, red.) har haft stor succes i udlandet, hvor de blandt andet nåede en niendeplads på Billboards album-top 200 med deres nyeste album fra 2013. 

Ud over at musikindustrien kan glæde sig over resultatet, kan tallene, som blev tilvejebragt gennem et samarbejde fra Dansk Live, IFPI, MXD, Koda og Gramex, også bruges fremadrettet, fortæller underdirektør i Gramex, Thomas Maagaard Dyekjær:

– Samarbejdet omkring statistikken har fungeret upåklageligt og lover godt - ikke bare for de kommende års musikstatistikker, men også for dansk musiks fremtid, udtaler han.


Du kan downloade statistikken her.

ANNONCE