x

Bundesen og Key hovedpersoner i DMA ’13

Bundesen og Key hovedpersoner i DMA ’13

Se masser af billeder fra showet i GAFFAs gallerisektion

Nogle GAFFA-tunger mener at vide, at DMA's genfødsel skyldes, at showet har fået en kvalificeret konkurrent i form af GAFFA-Prisen. Taget sidste års GAFFA-pris in mente, hvor blandt andet et gammelt scenetæppe gjorde, at det meste gik galt, kan den påstand virke lidt out of bounce. Ikke desto mindre har Danish Music Awards fået en gevaldig renæssance efter en lidt død periode i slut-00'erne. Det er fysisk flyttet "hjem" til Forum, det sendes på prime time TV 2, og skulle man stadig være i tvivl, kast da blot et blik på gæstelisten, som svømmer over med kendisser fra musik til fodbold, tv, film og politikere – heriblandt to ministre, begge radikale.

Når man vokser sådan i potens, følger der automatisk et ansvar med. Man skal helst ikke træde familien kakkelbord alt for meget over tæerne. Det var nok den primære grund til et temmeligt driftsikkert program uden de store chancer. Alt sammen letfordøjelig pop, der minder om en doven time på P3. Men heldigvis også mere end det. For som showet foldede sig ud, viste der sig flere overraskelser - på godt og ondt.

Key altoverskyggende

Forinden havde der været branchemiddag i Radiohuset, hvor de første otte af i alt 19 priser var blevet uddelt. Her "vandt" Quadron første halvleg, og duoen kunne således slentre ned ad den røde løber med to priser i favnen, da de entrerede Forum. Under showet fik Quadron endnu en pris og kan rejse hjem til USA med samlet tre priser i bagagen. Der bliver næppe et tillæg for fly-overvægt. Marie Key skulle nok i højere grad finde finvægten frem. For ud over én pris til branchemiddagen modtog hun hele fem priser til DMA-showet. Den jordbundne københavner var konstant på scenen og havde til sidst tømt sit ordforråd og nøjedes med, da hun fik "Årets Hit"-statuetten for "Uden Forsvar", at "jeg er kommet dertil, at jeg ikke har mere at sige. Tusind tak. Det har været dejligt at være her," sagde hun – som forinden havde forberedt to takketaler og altså måtte improvisere fire gange under showet.

Shaka aka Carsten

I alt 6000 publikummer var varmet godt op af opvarmeren, der fik folk til at klappe og juble og forberedte publikum på at blive overraskede, når Burhan G vendte sig. Det gjorde de, og Burhan G fremførte "Din for evigt" og "Kalder mig hjem", krydret med et lille – skævt - medley af årets største hits fra blandt andre Shaka Loveless og Panamah.

Anders Breinholt holdt god snor i showet med sin vanlige sans for de gode historier. Som da han talte med Shaka Loveless om dengang, han hed Carsten Jensen, fordi han skulle bruge troværdighed for at rejse penge, og Frank Jensens forhold til popmusik.

Rørende hyldest til Bundesen og co.

Aftenens ubestridte højdepunkt var, da Shu-bi-dua blev begavet med æresprisen. Thomas Helmig, der også gav en tur ned ad barndommens gade, da han optrådte som den tredje på scenen, overrakte prisen og sagde blandt andet til Shu-bi-dua, at:

– I bærer en stor del af ansvaret for, at jeg overhovedet begyndte at spille musik. Så det er en stor glæde at give statuetten videre til mig. Helmig vandt prisen i 2012.

Indstillingen var decideret rørende, men mest rørende var det at se Michael Bundesen, Shu-bi-duas forsanger, der var med til at starte bandet for 40 år siden. I 2011 fik Bundesen en blodprop i hjernen og har siden kæmpet med at finde førligheden. Han sad afkræftet i en kørestol og fandt kræfter til at sige:

– Det er faktisk tre eller fire år siden, jeg stod på en scene. Dengang sad jeg jo ikke ned. Det gør jeg nu, sagde Michael Bundesen, der var flankeret af sine to bandmedlemmer Michael Hardinger og Kim Daugaard.

– Det er fantastisk, det her, sagde han til en uendeligt lang klappende hyldest.

Alt er forgængeligt måske lige ud over Shu-Bi-Duas musik. Så en velplaceret og rørende taksigelse til Michael Bundesen og company. Vi ønsker ham al mulig held og lykke til på sin vej tilbage og op af kørestolen.

Se masser af billeder fra showet i GAFFAs gallerisektion

Se den komplette vinderliste her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA