x

Relevant og rørende rockhistorisk materiale

Relevant og rørende rockhistorisk materiale

Hvis man kan sin klassiske rockjournalistik, vil man vide, at Jonathan Cott som den første europæiske redaktør for Rolling Stone - alle rockmagasiners moder - stod for nogle af bladets helt højprofilerede historier og interviews dengang ved slutningen af tresserne og indgangen til halvfjerdserne: Mick Jagger, Bob Dylan og så videre. 

Cotts helt store historie var imidlertid hans mangeårige relation til stjerneparret John Lennon og Yoko Ono - fra første møde i '68 og helt frem 2012, hvor forfatteren i epilogen til "Dage, jeg vil huske" møder Yoko Ono på et hotel i Stockholm og taler om gamle dage.

For nu har Cotts mange, lange og personlige interviews med Lennon og (i høj grad også) Ono fået deres egen bog - som på ingen måde lugter af selvpromovering eller kassetænkning, men slet og ret indtager en central plads i Lennon-lekturen: Man kan med nogen ret sige, at de tre helt store Lennon-interviews var Jann Wenners - Cotts kollega - fra 1970 (udgivet som "Lennon Remembers," red.), Playboy-journalisten David Sheffs fra '80 - og så Jonathan Cotts fortløbende samtale med det begavede par.
 
Akavede situationer
 
Interviewbidderne, hvoraf en del lykkeligvis er gengivet i direkte transkription, er smukt sammenskrevet af Cott, som ser tilbage og perspektiverer. Og man mærker, at man er i hænderne på en rutineret journalist, som heller ikke er bange for at lægge de mere akavede situationer (som også er en uundgåelig del af den slags business) ud til skue. Som her, hvor Lennon går i clinch med den selvudslettende reporter:
 
"Han er meget usikker," afbrød John og pegede på mig. "Det her er bare min opfattelse, og jeg håber ikke, at du har noget imod det, Jonathan, men jeg synes, du er præcis ligesom hende. Hver gang du siger noget rigtigt, trækker du med det samme i land og sige: 'Men altså, måske tager jeg fejl'. Og det gør jeg også selv."  (Cott svarer:, red.) "Men det kan jo være, jeg er indbildsk... " "Nej, du er all right," svarede John. "Det svarer til at spørge sine forældre: 'Jeg er sulten, er det okay? Jeg tager måske fejl, men jeg er sulten!'"
 
Relationen mellem Cott og Lennon/Ono-parret udvikler sig imidlertid i særdeles gunstig over de tolv år, der går fra første interview - hvor Cott inviteres med i studiet under indspilningerne af The Beatles "White Album" - til Lennon bliver skudt kort efter et sidste maraton-interview med Jonathan Cott i december 1980.
 
Og man fornemmer, at den gode kemi ikke mindst skyldes, at Cott - som noget usædvanligt i samtidens musikpresse - fra starten udviser entusiastisk og oprigtig interesse for Yoko Onos værk og virke: Også i bogen her spiller Ono en uundgåeligt central rolle, hvilket kun forekommer klædeligt og tydeligt bifaldes af Lennon.
 
Appetitvækkende udførelse
 
Når det så er sagt, er det naturligvis regulær rockhistorie, når Lennon fortæller om "Imagine"-albummet midt under dets tilblivelse; reflekterer over anmeldernes kritiske modtagelse af hans soloplader ("Men jeg er blevet angrebet et utal af gange, helt fra begyndelsen: Husk på, at "From Me to You" var "under Beatles' niveau." Sådan stod der i anmeldelsen i NME"") eller taler om kolleger Springsteen, Jagger, Bowie og The Who.
 
Eller når Lennon reflekterer over faderrollen eller nochalant siger om tilblivelsen af The Beatles-klassikeren over dem alle, "Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band:"  "Jeg havde kun en uges tid til at skrive numrene til Pepper. "Good Morning, Good Morning" var et slogan for Kellogg's cornflakes på det tidspunkt - så desperat var jeg efter idé til en sang." 
 
Sparsomt illustreret i sort/hvid, læsevenligt sat og med uomtvistelig rockhistorisk vægt er "Dage, jeg vil huske - min tid med Yoko Ono og John Lennon" en helt igennem sober og berettiget lille udgivelse, som udfylder et hul på hylden mellem Wenners "Lennon Remembers og Sheffs interviews, som iøvrigt netop er udkommet på dansk under titlen "Lennon uden filter" - i noget mindre appetitvækkende udførelse end Cotts bog.
 
(Bedømmelse: Fem af seks stjerner)
 
Jonathan Cott: Dage, jeg vil huske - Min tid med Yoko Ono og John Lennon. People's Press, 207 sider, vejl. pris 249,95 kr. Er udkommet.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA