x

Tilforladelig tegneserie om The Beatles unge år

Tilforladelig tegneserie om The Beatles unge år

Da undertegnede var mellem tretten og seksten år havde alt, som havde den fjerneste relation til den (allerede dengang) forlængst hedengangne Liverpool-gruppe The Beatles, per definition den allerstørste interesse.

Sådan er jeg som bekendt langtfra den eneste, som har haft det - før og efter - og der skal således nok være danske læsere, som vil finde fornøjelse i denne graphic novel-version af den velkendte historie om succes-ensemblets formative år. Det har der i al fald været i udlandet, hvor den finske børnebogsforfatter med mere, Mauri Kunnas', tegneserie allerede har solgt over 60.000 eksemplarer.

Og bevares, "Beatles - Fra begyndelse til berømmelse" er for så vidt også en ganske underholdende sag, hvis man holder bare en smule af den elskelige popgruppe.
 
Forceret humor
 
Når det er sagt, er stregen dog samtidig mindre end uforglemmelig og humoren ofte en kende forceret i denne version af en historie, som er fortalt temmelig mange gange før - fra diverse trykte biografier om bandet (og der er mange!) til biograffilmen "Backbeat", som ramte danske biografer netop da undertegnedes personlige beatle-mani var på sin højeste og fortalte om netop de år, som Kunnas har har valgt at koncentrere sig om.
 
Kunnas gør i sit forord et stort nummer ud af, at her ikke er tale om en tegneserie, men netop en graphic novel - "intet mindre. Og forhåbentlig vil du vise værket den respekt, det fortjener," som det hedder. Sikkert for sjov - men også en kende malplaceret, al den stund at de følgende 77 sider netop er meget traditionel tegneserie, som kun et par gange brydes af helsides-billeder. 
 
Skal vi relatere til noget genkendeligt, kan man sige, at Kunnas enkelte steder (og med meget god vilje) bringer mindelser om såvel en Gilbert Shelton som om hjemlige navne som Jacob Martin Strid og Claus Deleuran. Hvad angår humoren, er vi dog meget langt fra en Deleurans format - rigtig fjollede er således karikaturerne af The Rolling Stones i den genkommende rolle som "engle" gennem bogens handling.
 
Et rigtig godt eksempel på den lettere anstrengte humor får vi på side 37, hvor gruppen på deres første turné må omkring et autoværksted ved navn "Glenn Tyres" med deres ramponerede folkevognsrugbrød. Nedenfor ses et lille indsat billede af Linda & Paul McCartney i Wings-dagene under en taleboble med ordene "Mule of Glenn Tyres" og den ledsagende tekst "Flere år senere havde Paul et stort solohit inspireret af turen her- Første version var nu lidt anderledes...."
 
Om der er nogen sandhedsværdi i den lille reference til Wings-hittet "Mull of Kintyre" er jeg ikke klar over. Men rigtig sjovt er det under alle omstændigheder ikke.
 
Mildt underholdende
 
Vi kommer omkring medlemmernes familiebaggrund og barndom, opdagelsen af musikken, den første trommeslager Pete Bests afgang, den tidlige frontfigur Stuart Sutcliffes musikalske begrænsninger, mødet med manageren Brian Epstein, tiden i Hamburgs Reeperbahn-kvarter og helt frem til indspilningen af The Beatles første engelske nummer et-hit "Please Please Me" i november '62.
 
Og på bogens allersidste side.....får vi en karikatur af en cubansk soldat, som klør sig i håret, mens han kigger på et forlist missil, nedenunder følgende tekst:
 
"På samme tid - i efteråret 1962, stod hele verden og så til med tilbageholdt åndedræt, da Khrushchev (sådan har jeg i øvrigt aldrig set det stavet, red.), Castro og Kennedy var ved at blæse os alle til månen under cubakrisen. Det viste sig heldigvis at være en fuser. Større sprængkraft var der til gengæld i Beatles musik. - Verden har ikke været den samme siden!"
 
Tjah, hvad kan jeg sige? Måske bare, at "Beatles - Fra begyndelse til berømmelse" hverken er grafisk bjergtagende eller særlig morsom, og derfor i nogen grad lander mellem flere stole som et i bedste fald mildt underholdende bekendtskab. 
 
Mauri Kunnas: Beatles - Fra begyndelse til berømmelse. Forlaget Lamberth, 78 sider. Er udkommet.
(Bedømmelse: Tre af seks stjerner)
 

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA