x

Pixies til NorthSide

Pixies til NorthSide

Festivalerne kaster om sig med navne til 2014's sommerprogrammer. I går meldte Roskilde Festival sig på banen med amerikanske Haim og Dearhunter samt danske MØ. I dag svarer NorthSide, der allerede har landet solide navne som blandt andre Arcade Fire, Franz Ferdinand og Queens of the Stone Age, igen med det anerkendte og banebrydende indie-band Pixies. Derudover tilføjes danske The Blue Van til plakaten. De er kendte for nogle højenergiske liveshows og en solid gang rock'n'roll. Noget, musikscenen ikke bærer synderligt præg af i disse år.

Den stilskabende Boston-støjrock/pop/surf-gruppe Pixies har været aktive ad flere omgange. Først fra 1986 til 1993 og så igen fra 2004 til nu, hvor de senest gæstede Danmark den 13. november. GAFFAs anmelder Peter Lykke Madsen var overordnet begejstret for koncerten i Falconer Salen og gav den fem ud af seks stjerner under overskriften "En tour de force i støj og hits."

Pixies fik pæn succes i slutningen af 80'erne og begyndelsen af 90'erne med deres blanding af kradsbørstig støjrock, afdæmpede passager, poppede melodier og surrealistisk inspirerede tekster, og blandt andre David Bowie, Bono, Thom Yorke, The Strokes, Pavement
og Kurt Cobain har rost bandet i høje toner. Populariteten var endnu større, da de vendte tilbage i 2004 efter mere end ti års pause. Nu er de aktuelle igen – denne gang dog uden bassisten og korsangerinden Kim Deal, der forlod gruppen tidligere i år for at blive erstattet af Kim Shattuck, som dog i sidste uge kunne fortælle, at hun er fyret igen. Hvem der skal være bassist på NorthSide – og om vedkommende også hedder Kim – er dermed endnu uvist.

Amerikansk pladeselskab, en iPad-reklame og musik i forskellige film og tv-serier er blot nogle af de spændende ting, The Blue Van har på cv'et. Men gennem det hele er fængende omkvæd og medrivende koncerter en rød tråd i en karriere, der startede med debutalbummet "The Art of Rolling" fra 2005. Deres folkelige gennembrud kom med "Man Up" fra 2008. På sange som "Love Shot," "Dreamers" og "Silly Boy" er kærligheden til klassisk rock 'n' roll tydelig.

Om The Blue Van har GAFFAs mangeårige skribent Henrik Tuxen skrevet: "Når man har set dem på scenen, er man ligesom blæst og rocket igennem på en måde, så en livsstyrkende effekt befinder sig i krop og sjæl et godt stykke tid fremover. The Blue Van skuffer aldrig på en scene. De leverer varen, om det er foran et talstærkt festivalpublikum eller foran den berømte luder og lommetyv i provinsen. Kvartetten ved godt, at de holder et højt bundniveau."

Programmet på NorthSide tæller desuden Ane Brun, Arcade Fire, Franz Ferdinand, Lucy Love, Mew, The National, Quadron, Queens of the Stone Age og Turboweekend.

NorthSide 2014 afvikles i Ådalen ved Aarhus i dagene 13.-15. juni, og billetter kan købes via GAFFA Live.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA