x

Fem danske album får præmier af Statens Kunstfond

Fem danske album får præmier af Statens Kunstfond

Nu hvor året synger på sidste vers, skal der som altid deles priser og penge ud til dem, der har gjort sig bemærket i de seneste 12 måneder. Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg har netop løftet sløret for, hvilke værker det har tildelt hver 50.000 kroner.

I kategorien "Rytmisk Musik" er der fire heldige vindere, udpeget af Statens Kunstfonds Rytmiske Tonekunstudvalg: Kira Skov, Agnes Obel, When Saints Go Machine og ARC.

Kira Skov modtager prisen for sit seneste album "When We Were Gentle". Om valget af Kira skriver Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg i en pressemedelelse: "Der er både uafhentet sorgbagage og tid til eftertanke i de mange dunkle rum på "When We Were Gentle". Kira Skov samler her de forskelligartede tråde fra sin hidtidige karriere på et sublimt musikalsk værk af international klasse." 

GAFFAs anmelder Ivan Rod var ligeledes begejstret for albummet, som udkom i den 28. oktober. Han gav Kira fem stjerner under overskriften: "Gotisk storbyblues, vokalt baseret simple rock, smerteligt erfaringsfuldt vokaljazz."

Agnes Obel (billedet, red.) udgav den 30. september albummet "Aventine", som Statens Kunstfond nu belønner hende for: "Det skrøbelige og det nærværende i Agnes Obels sangskrivning er blevet til et imponerende stilsikkert album, hvor der kæles for delikate detaljer og fine arrangementer, der samles i et fokuseret og stringent udtryk," begrunder Tonekunstudvalget. Ved udgivelsen af albummet gav GAFFAs anmelder "Aventine" fem stjerner.

Nummer tre på listen over præmievindere i kategorien "Rytmisk Musik" er When Saints Go Machine med deres 2013-album "Infinity Pool". Om valget skriver Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg: "When Saints Go Machine definerer selv spillereglerne på 'Infinity Pool'. Et grænsenedbrydende album med høj kunstnerisk indsats, hvor alt lader sig gøre i et særegent elektronisk spændingsfelt mellem lyd og sangstruktur." 

Den tredje udgivelse fra When Saints Go Machine fik fire stjerner af GAFFAs anmelder Christian Erin-Madsen, der var delvist imponeret af det nye og fængende lydlandskab fra den kreative kvartet.

Desuden finder vi ARC, som hyldes for deres album "Archipelago": "Tre af landets ypperste musikere og komponister fra den eksperimenterende jazz-verden skaber tilsammen en forunderlig musikalsk farvepalet, hvor lyden af svensk skærgård møder tango og åbne jazz-former," skriver Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg. GAFFAs anmelder Ivan Rod gav albummet fire stjerner, da det udkom tilbage i april i år.

Statens Kunstfonds Klassiske Tonekunstudvalg har desuden præmieret tre klassiske værker – altså på baggrund af noder og opførelser, ikke som album – og de to udvalg har i fællesskab præmieret et album:

Jakob Davidsens Kammerat Orkester med "Se kunsten med nye ører"

Udvalgene skriver: "Jakob Davidsen forfølger gennem hele sit nye album en særegen tematik og grundtone, skabt med en forunderlig og nysgerrig instrumentation. Ved at sætte lyd til billeder skaber han billeder af lyd, som lytteren helt kan forsvinde ind i."

Præmierne fra Statens Kunstfond kan ikke søges af artister, da værkerne udelukkende vælges af de to nedsatte Tonekunstudvalg, der i perioden 2011-2013 består af Bent Sørensen (formand for begge udvalg, for rytmisk og klassisk musik), Pernille Bévort (rytmisk musik), Jens Unmack (rytmisk musik), Frode Andersen (klassisk musik) og Hans Gefors (klassisk musik). Fra 1.1. 2014 tiltræder et nyt Legatudvalg for Musik, der erstatter de nuværende tonekunstudvalg.

Opdatering:

GAFFA har ikke kunnet få fat i Tonekunstudvalgenes formand Bent Sørensen for en kommentar, men deres sekretær Hanne Holdt Madsen oplyser til GAFFA, at der alene ligger kunstneriske kriterier til grund for tildelingerne. Der skeles således ikke til kunstnernes privatøkonomiske situation. GAFFA ville nemlig gerne vide, hvorfor man tildeler penge til en kunstner som Agnes Obel, der har solgt omkring en halv million eksemplarer af sit første album fra 2010 og derfor ikke må formodes at have udpræget brug for pengene.
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA