x

Årets bedste album ifølge Maria Therese Seefeldt Stæhr

Årets bedste album ifølge Maria Therese Seefeldt Stæhr

Året 2013 er overstået, og i den anledning har GAFFA givet ordet til en række GAFFA-skribenter, der vil fortælle om deres yndlingsalbums fra 2013. Her gælder det GAFFAs hiphop-anmelder Maria Therese Seefeldt Stæhr.

Se også listen med 2013's 30 bedste udenlandske og 10 bedste danske album ifølge GAFFAs samlede anmelderskare

Hør en playliste med Maria Therese Seefeldt Stæhrs yndlingsalbums fra 2013 på Spotify

Hør en playliste med Maria Therese Seefeldt Stæhrs yndlingsalbums fra 2013 på WiMP

Udland:

1. Rizzle Kicks: Roaring 20s
Duoen har sat sig fast på mine playlister med deres livsbekræftende og energiske tilgang til musikken. De tænker skævt uden det bliver for meget, og de byder ud med noget sjovt, uden det bliver plat. Deres mange twists holder én fast - også efter mange måneders lyt.

2. Justin Timberlake: The 20/20 Experience part 2
Med tracks som "Murder", "Take Back the Night" eller "Gimme What I Don't Know (I Want)" viser Timberlake, at hans groove holder, og han er klar til at vælte verden på 2014's turné. Produktionerne er mere end lækre, vokalen er lige i skabet, og det er svært at sidde stille til de vellavede beats.

3. Macklemore & Ryan Lewis: The Heist
De to talentfulde herrer var på alles læber tidligere i år, med genbrugspels og farfar-tøj som det finurlige og altoverskyggende tema. Der er dog heldigvis meget mere i dem end det, og når man lytter efter, har de fleste af teksterne også en anden og dybere mening, og samtidig er deres produktioner fulde af musikalske overraskelser. På den gode måde.

4. Justin Timberlake: The 20/20 Experience
Dette album (der hurtigt viste sig kun at være første del af et sæt) bragte Timberlake tilbage til mine playlister. Albummet er fyldt med "2-i-1"-numre, som kun Timberlake kan gøre det, og hans helt særlige coolness blandet med detaljerige og interessante musikalske arrangementer efterlader kun én vej frem: Lyt!

5. Drake: Nothing Was The Same
En lidt "hårdere" version af Drake – og så alligevel ikke. Med dette fjerde studiealbum viser Drake tydeligt, hvad det er, der gør ham populær, og at han har noget at have det i. Det er et vellykket miks af det bløde og det rå, der præger dette album, og selv om det nogle gange er liiige blødt nok, så er det et fedt album alligevel.

6. Ghostpoet: Some Say I So I Say Light
Ja, det er en blandet playliste. Men Ghostpoet skal med, fordi det er så skævt og godt, at det er svært at glemme. Det er ikke et album, der kører på repeat, men det dukker op her og der, og derfor må det fremhæves som et af årets mindeværdige udgivelser. Det er artsy, spøjst – og meget interessant.

7. Janelle Monáe: The Electric Lady
En funky diva, der har været svær at komme uden om i 2013. Hun charmer sig lige ind på playlisten med sin moderne soul-diva-stil. Musikken er en blanding af retro og nytænkende, og så er den ikke så lidt catchy. Monáe er helt sikkert bedst, når det er det funky pop, der er på menuen – når fødderne ikke står stille, og dansetrangen melder sig.

8. Tyler, the Creator: Wolf
Det (lidt for) lange album har fundet vej til listen, fordi det viser Tyler, the Creators talent: Hans karismatiske evne til at se på sig selv med både kritiske, kærlige og underholdende øjne. Han er både dyster og livlig, og det er det miks, der gør, at han ikke bare er druknet i mængden af udgivelser.

9. Pusha T: My Name Is My Name
"Don't mess with Pusha T" er det, der hænger ved, efter hans album er lyttet igennem. Han er mørk og rå – og cool og dygtig. Hans album emmer af alt dette, og det er svært ikke at blive både fascineret og forfærdet. Tag et lyt på det minimale og det mørke, og det vil nok bringe glæden og smilet frem. Ironisk nok.  

10. ASAP Rocky: Long.Live.A$AP
Det kan godt være, det ikke er albummet i fuld længde, der holder vand, og det kan også godt være, at Rocky ikke er den stærkeste tekstforfatter. Ikke desto mindre har det ramt noget, som gør, at det har holdt en plads i hukommelsen hele året. For de tracks, der fungerer, de hiver det hjem.

1. Danmark:

1. Ponyblod: Ponyblod (billedet)
Tue Track og Khal Allan ramte en tom plads, da de kom med dette album. Med en lækker laidback attitude får de rusket godt og grundigt op i dansk hiphops sløvsind og minder alle om, hvad det handler om. Mindre attitude og mere indhold. Ikke så overraskende er det i den absolutte top af danske 2013-udgivelser.

2. Pede B: Over Askeskyen 2
Den svære toer var ikke et tema her, for DJ Noize og Pede B lyder ikke til at have det spor svært med at lave musik sammen. "Over Askeskyen 2" viser Pede B's evne til at fortælle historier og DJ Noizes evne til at forene ord med musik – og omvendt. De er et godt match, og albummet har dybde, der gør det interessant. Igen og igen.

3. Benal: Baby EP
En af 2013's små fine overraskelser kom fra Benal. En interessant og eksperimenterende trio, der har skabt et univers, som både drager og undrer. Det handler ikke om at forstå og fortolke – det handler om at lytte eller være. Det skal ikke overtænkes – til gengæld lyder det gennemtænkt.

4. Linkoban: Ox
LInkoban stormer ind i højtalerne som en hvirvelvind af genrer, stemninger og energi. Det er hverken det ene eller det andet, men til gengæld rummer det lidt af hvert. Hun er en karismatisk artist, der ikke går på kompromis eller lade sig nøje eller føje, og derfor er hendes album interessant. Ikke så meget pjat, bare ud over stepperne.

5. Grafisk Musik: Balladen i Uglemosen
En af favoritterne fra 2013 er dette album fra Grafisk Musik. Det er dejlig upoleret og ligetil, og alligevel med masser af indhold, variation og overraskelser. Der er kælet for detaljerne i både ord og musik, samtidig med at der er leg og frihed. Et ærligt og livsbekræftende album, der viser, hvad improvisation også kan være.

Se også listen med 2013's 30 bedste udenlandske og 10 bedste danske album ifølge GAFFAs samlede anmelderskare

Hør en playliste med Maria Therese Seefeldt Stæhrs yndlingsalbums fra 2013 på Spotify

Hør en playliste med Maria Therese Seefeldt Stæhrs yndlingsalbums fra 2013 på WiMP


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA