Direktører: Derfor forlod vi Copenhagen Records

Direktører: Derfor forlod vi Copenhagen Records

Det gav genlyd i den danske musikbranche, da GAFFA kort før jul kunne fortælle, at de to ledere af pladeselskabet Copenhagen Records, administrerende direktør Jakob Sørensen (til venstre på foto) og kreativ direktør Christian Backman (til højre på foto), havde valgt at forlade selskabet, de selv var med til at stifte for ti år siden. Et selskab, der siden har opnået store succeser med kunstnere som Nephew, Alphabeat, Burhan G, Nik & Jay, Lukas Graham og mange flere.

Siden har GAFFA gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra de to ledere for at høre, hvad der er årsagen til deres opsigtsvækkende beslutning. Vi har nu fået fat i dem. De har dog ingen kommentarer, men henviser til to længere og delvis identiske udtalelser, de hver især skrev på Facebook nytårsaftensdag. Vi citerer her Jakob Sørensens udtalelse i uddrag:

"Så er det officielt sidste dag, jeg er en del af Copenhagen Records. I morgen starter jeg på noget, der ligner 1 års pause efter 22 år med fuld tryk på! Lad mig sige med det samme, at jeg ikke har nogen intention om at skulle til at leve et tilbagelænet liv, men det bliver nu meget rart at trække stikket en kort overgang og få lidt perspektiv på tingene."

"Om ganske kort tid er det præcis 10 år siden, Christian Backman, Nick Foss, Mik Christensen, Michael Ritto og jeg mødte op i helt tomme kontorlokaler i Rantzausgade på Nørrebro i København for at skabe et nyt dansk label. Og hvilke 10 år det blev. Hårdt, fantastisk, deprimerende, sjovt og lærerigt. Altså med alle de op- og nedture, som hører livet til."

"Vi fik en forrygende start med Nephew, Johnny Deluxe, Niarn, Rasmus Nøhr og Bikstok Røgsystem. Vi fulgte fornemt op over de næste år med Spleen United, Mads Langer, Hej Matematik, Caroline Henderson og Alphabeat. Vi fik Nik & Jay og Carpark North ind i familien, og i løbet af de sidste par år fik vi breaket Burhan G, Lukas Graham og Noah. Vildt! I udlandet prøvede vi at ryge helt til tops i England med Alphabeat, og nu er det Lukas Grahams tur til at vælte USA – bare vent."

"Jeg fik lært at være chef, og fik sammen med Backman og en masse fantastiske medarbejdere opbygget en virksomhed med booking og egen promokanal på nettet. Både Copenhagen Music (booking, red.) og Copenhagen Beta (promokanal på nettet, red.) var sammen med en lang række fantastisk dygtige medarbejdere med til at holde Copenhagen Records levende og i konstant udvikling. Og jeg vil gerne takke det bedste hold af medarbejdere, jeg nogensinde har arbejdet med, og som jeg bliver fyldt med vemod ved at skulle forlade" (...)

"Siden nyheden om, at Backman og jeg stoppede på Copenhagen Records kom ud for små 14 dage siden, har det mest stillede spørgsmål af gode grunde været: Hvad skete der lige der?"

"Svaret er ganske simpelt: Det var tid til, at der skulle ske noget nyt. Backman og jeg følte, at vi havde opnået det, vi ville med Copenhagen Records i den form, det har i dag. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi havde store ambitioner og store planer både for os selv, vores medarbejdere og vores selskab, men det var planer, vi ikke kunne blive enige med Universal om, så vi forlader nu selskabet. Det sker uden bitterhed, vrede eller utilfredshed, men med et vemod, der svarer til det, man føler, når man mister en, man har meget kær."

"Men livet går som bekendt videre, og ingen er uundværlig. Jeg er sikker på, at Copenhagen Records nok skal bestå, så længe de folk, der er der nu, er klar til at tage firmaet videre. At de er blandt landets bedste, har den nuværende situation ikke ændret på."

"Personligt glæder jeg mig til at finde ud af, hvad der nu skal ske. Jeg fik en stor forandring, og den skal nu udnyttes bedst muligt, så jeg fortsat kan holde fokus, være skarp og bevare den gejst og glæde ved musikken, som er hele grundlaget for det, jeg laver.

Godt nytår og Tak!
Jakob"

Alle grundlæggere er væk

Copenhagen Records blev dannet i 2004 af Jakob Sørensen, Christian Backman, Mik Christensen og Nick Foss, der alle havde en fortid på pladeselskabet EMI-Medley. Selskabet blev stiftet med kapital fra den tidligere EMI-Medley-chef Michael Ritto og lagt ind under paraplyorganisation MBO, der blandet andet talte pladeselskabet RecArt, musikforlaget Good Songs Publishing og senere også pladeselskabet A:larm Music. I 2006 solgte Michael Ritto halvdelen af MBO til Nordisk Film, og parterne solgte i 2011 hele MBO – og dermed Copenhagen Records – til det multinationale Universal Music efter et stort underskud i MBO-koncernen. Det er altså unighed med Universal Music, der har fået Jakob Sørensen og Christian Bakman til at forlade Copenhagen.

De to andre medgrundlæggere af Copenhagen, Mik Christensen og Nick Foss, forlod allerede i 2008 Copenhagen for at skifte et nyt selskab, Mermaid Records, der siden blev solgt til et andet multinationalt selskab, Sony Music, og blandt andet udgiver kunstnere som Tim Christensen, D-A-D og Go Go Berlin. Alle stifterne af Copenhagen har således nu forladt selskabet.

Universal Music annoncerede kort før jul, at Torben Ravn, der har været ansat i Copenhagen Records i syv år, senest med titel af Project Manager, bliver selskabets nye direktør.

Christian Backman skriver i øvrigt på Facebook, at han fortsat vil udføre visse arbejder for Copenhagen Records som A&R-mand (kunstnerisk sparringspartner, red.) for kunstnere som Alphabeat og det nye Copenhagen-band Scarlet Pleasure, men at han altså ikke længere vil være en del af dagligdagen på selskabet.

Opdatering per torsdag den 2. januar klokken 14.00: Repertoiret uændret

GAFFA har nu fået en kommentar fra Copenhagen Records' nye direktør Torben Ravn om, hvad Jakob Sørensen og Christian Backmans afgang betyder for de kunstnere, der er tilknyttet Copenhagen – eksempelvis Nephew og Nik & Jay, som har arbejdet tæt sammen med henholdsvis Nephew og Nik & Jay. Torben Ravn fortæller:

– Der er på trods af rotation i vores organisation ikke ændringer i hverken Copenhagen Records som et selvstændigt label under Universal Music eller i samarbejdet med de artister, der er signet til selskabet. Det gælder også for de to navne, du specifikt spørger til. Nik & Jay har lige udgivet "United"-albummet, og Nephew er aktuelle med opsamlingsalbummet "Igen & Igen &…". Deres kontraktuelle forhold til Copenhagen Records er upåvirket af ændringerne i ledelsen, og de planer, vi lagde før jul for de nævnte kunstnere samt vores øvrige udgivelser i 2014 er ligeledes intakte.

– Således kommer der alene inden for de næste par måneder blandt andet et nyt album fra Carpark North, debut-solosingle fra Stine Bramsen fra Alphabeat og musik fra vores nye signing, Scarlet Pleasure. De to sidste i øvrigt stadig med Christian Backman i en A&R-rolle. Der skal tillige findes flere nye kræfter på medarbejdersiden – primært med fokus på produkt- og marketing samt A&R-arbejdet. Det nye hold forventes at være på plads inden for ganske kort tid.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA