x

Sort Sol-guitarist fylder 50

Sort Sol-guitarist fylder 50

I dag fylder Lars Top-Galia, guitarist i Sort Sol og koncertarrangør, 50 år.

Lars Top-Galia hedder egentlig Lars Top Jensen, men skiftede navn omkring tiden, da han blev medlem af Sort Sol i 1985, otte år efter gruppens dannelse. Han var på daværende tidspunkt del af den københavnske punk- og post-punk-scene og havde året forinden henvendt sig til bassist Knud Odde og bedt om at komme med i gruppen, men Odde havde afvist ham. Imidlertid kontaktede bandet selv Top-Galia året efter, da de skulle bruge en ekstra guitarist til en koncert i Saltlageret. Top-Galia gjorde her en så god figur, at han fik lov at spille med til den store Rock For Afrika-koncert i Idrætsparken i september. Herefter blev han fuldgyldigt medlem af gruppen og den første og hidtil eneste tilføjelse til den oprindelige lineup bestående af Steen Jørgensen (sang), Peter Peter (guitar), Knud Odde (bas) og Tomas Ortved (trommer).

Top-Galia satte sit tydelige præg på gruppens følgende albums "Everything That Rises Must Converge" (1987), "Flow My Firetear" (1991) og "Glamourpuss" (1993) både som guitarist og sangskriver. Han udgjorde med guitarist Peter Peter et effektivt parløb, og de to blev kendt som The Evil Twins. I denne periode udviklede bandet sit musikalske udtryk i en meget mere alsidig og nuanceret retning end den oprindelige punk.

Imidlertid forlod Peter Peter bandet i 1995 under stor offentlig dramatik grundet kunstneriske uoverensstemmelser, og Lars Top-Galia blev nu Sort Sols eneste officielle guitarist. Det var han de følgende år, hvor bandet live dog ofte fik assistance af ekstraguitarister, blandt andre Johnny Stage og Rune Kjeldsen. I denne periode udgav Sort Sol deres til dato to sidste sangbaserede album, "Unspoiled Monsters" (1996) og "Snakecharmer" (2001), hvor Lars Top-Galias guitarspil og sangskrivning – ofte i samarbejde med Steen Jørgensen – spillede en fremtrædende rolle. I 2003 udsendte Sort Sol et primært instrumentalt soundtrack til Linda Wendels film "Baby", som til dato er bandets seneste album. 

I 2004 gik Lars Top-Galia ud af Sort Sol grundet kunstnerisk uenighed med de øvrige medlemmer, som nu kun talte Steen Jørgensen og Tomas Ortved. Allerede i 2001 havde Knud Odde forladt bandet oven på udgivelsen af "Snakecharmer" for at hellige sig sin karriere som billedkunstner.

Fra guitarist til koncertarrangør

I de kommende år forsvandt Lars Top-Galia med få undtagelser fra rampelyset, men han var aktiv som koncertarrangør og eventmager, først i organisationen Bongorama, siden i ArtFreq, som med egne ord har specialiseret sig i "Radical High Culture." ArtFreq arrangerer primært koncerter med højt respekterede kultmusikere på særlige københavnske lokaliteter og har stadig Lars Top-Galia som primus motor. I 2014 kan ArtFreq blandt andet præsentere koncerter med navne som Blixa Bargeld & Teho Teardo 1. og 2. marts på Teater Planeten i Huset-KBH, Michael Gira fra Swans på Hofteatret i København 14. marts og Tangerine Dream i Tivolis Koncertsal 3. april. Læs mere på ArtFreqs hjemmeside.

I 2011 blev Sort Sol gendannet til en omfattende turné, hvor lineuppen nu var Steen Jørgensen, Lars Top-Galia og Tomas Ortved assisteret af guitaristerne Adam Olsson og Manoj Ramdas og bassisten Anders Christensen. Samme lineup blev genforenet til en ny turné i 2013. I den forbindelse indspillede gruppen i foråret 2013 en lille håndfuld nye sange, som ifølge bandet selv skulle være udgivet i forbindelse med turnéen. Her i begyndelsen af 2014 er sangene dog endnu ikke udgivet. I november udtalte Steen Jørgensen til GAFFA, at det var planen, at bandet ville lave et helt album. Nogenlunde samtidig udtalte Lars Top-Galia omvendt til Ekstra Bladet, at bandets fremtid var "helt uvis". GAFFA har her til morgen forgæves kontaktet bandet for at høre, hvad status i dag er på den situation.

Se Sort Sol fremføre "Holler High" ved Danish Music Awards 2002:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA